Plynatosť: Meteorizmus nepatrí do astronómie

, 25.09.2015 06:00
fazuľa, šošovica, hrach, cícer, strukoviny
Plynatosť najčastejšie spôsobujú niektoré druhy potravín alebo ich zlá kombinácia. Autor:

Niektoré potraviny, napríklad strukoviny, prispievajú k zvýšenej plynatosti. Odborne sa jej hovorí meteorizmus. S astronómiou veľa spoločné nemá. Názov pochádza z gréckeho meteo, čo znamená nahor a rhizein, čo znamená dvíhať. Nafúknutá brušná stena sa teda dvíha nahor.

Zdravý človek vypúšťa vetry asi dvanásťkrát denne, pričom menej ako 25 ráz sa ešte stále považuje za normu. Prdenie, odborne povedané – pasáž plynov rektom – je tá najprirodzenejšia vec na svete. Hoci v niektorých kultúrach, napr. v Číne, sa nad tým nikto nepozastaví, v našich končinách sa to považuje za pomerne veľké faux pas. Pocit nafúknutého brucha, kŕče a vetry zažil každý, veď už dojčatá trpievajú kolikami, ktoré súvisia práve s týmto problémom.

Črevné, resp. odborne povedané intestinálne plyny, pochádzajú z troch zdrojov. Z prehltnutého vzduchu pri jedle, z neutralizácie žalúdočnej kyseliny v zásaditom prostredí a z kvasnej aktivity črevných baktérií. Všetky plyny, ktoré vznikajú v našom tráviacom trakte, sa čiastočne vstrebávajú alebo odchádzajú prirodzenou cestou cez análny otvor.

Plynatosť najčastejšie spôsobujú niektoré druhy potravín alebo ich zlá kombinácia. Menej často je meteorizmus, nafúknutie so zvýšeným odchodom vetrov, príznakom vážnejšieho ochorenia. Ak je nadmerná plynatosť následkom konkrétnej choroby, samozrejme, treba v prvom rade liečiť diagnózu: črevnú infekciu, intoleranciu laktózy či celiakiu dodržiavaním diétnych opatrení, zápalové ochorenia črevného systému (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída) príslušnými liekmi a podobne.

Porušenie mikrobiálnej rovnováhy často spôsobuje antibiotická liečba, aj preto sa odporúča počas, ale najmä po takejto liečbe vo zvýšenej miere konzumovať probiotické potraviny alebo doplnky výživy s obsahom laktobacilov a bifidobaktérií. K dispozícii sú aj voľnopredajné prípravky proti plynatosti, ktoré sa nazývajú deflatulenciá. Výskyt nadúvania v populácii je približne 15–30 %.

Na zníženie plynatosti sa odporúča pravidelné užívanie probiotík, neprejedanie sa, zníženie spotreby nápojov obsahujúcich CO2, nepiť z plechovky a cez slamku, obmedziť príjem sladkostí, cukru, pokojne a pomaly jedávať a neužívať antacidá, pretože obsah bikarbonátu alebo iných karbonátov môže príznaky plynatosti ešte zhoršiť. Diskomfort v oblasti brucha zmierňuje pravidelná fyzická aktivita.

Niektoré príčiny nadmernej tvorby plynov v tráviacom trakte:

hltavé jedenie a jedenie v strese (prehltnutý vzduch), hltavé pitie tekutín a pitie s pomocou slamky, pitie nápojov sýtených CO2, narušená fyziologická mikroflóra v črevách, konzumácia potravín obsahujúcich nestráviteľné sacharidy (strukoviny, kapustová zelenina), nadmerná konzumácia sladkostí, žuvanie žuvačiek, lízanie lízaniek, nadmerná konzumácia umelých sladidiel (sorbitol, manitol, xylitol…), jedenie mastných a vyprážaných jedál, prejedanie sa, laktózová intolerancia, infekcie a zápalové ochorenia tráviaceho systému, nedostatok enzýmov pankreasu, nesprávne tvarovaná zubná protéza, príjem niektorých výživových doplnkov (vápnik, pektín, indický skorocel…)

Viete, že…

  • mladý zdravý človek vypúšťa vetry asi dvanásťkrát za deň
  • aj v spánku odchádza približne 100 ml plynov za hodinu
  • 59 % dusíka, 21 % vodíka, 9 % oxidu uhličitého, 7 % metánu a 4 % kyslíka – to je obsah jednotlivých plynov v našom čreve
  • vetry majú okrem rôzneho chemického zloženia aj rôzne zvukové a zápachové „sfarbenie“, prvé závisí od ritného zvierača, jeho tonusu a druhé od zloženia potravy
  • najviac plynu produkujú termity, ich plynatosť je nezanedbateľným zdrojom metánu
  • aj po smrti niekoľko hodín z tela unikajú plyny
#žalúdok #črevá #trávenie #plynatosť
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku