Stravovať sa zdravo a výhodne. Ako na to?

Dajte konečne zbohom polotovarom a rýchlemu občerstveniu. Začnite sa stravovať zdravo.

07.10.2015 06:00
zelenina, trh, Foto:
Zelenina z trhu častokrát nepozná konkurenciu.
debata (7)

Do nového roka sú ešte dva mesiace, zadajte si to medzi novoročné predsavzatia, pretože je to pravidlo, ktoré sa dodržať oplatí. Ak zo všetkým strán počúvate, že zdravá strava je drahá, tento predsudok zo svojho života vyškrtnite. Faktom totiž je, že v konečnom dôsledku sa začať si s ňou, zo všetkých strán oplatí. Stačí si zvyknúť na nový štýl života, zaradiť doň nové (zdravé) pravidlá. Obľúbiť si ich.

Stavte na sezónne produkty

Je pochopiteľné, že nie vždy máme chuť či čas vyvárať a vyvárať toho veľa, predovšetkým, keď nemáme partnera/partnerku, či rodinu. Namiesto toho si však na večeru objednať pizzu s domnením, že je predsa zdravá, lebo je na nej aj kopec zeleniny, je samozrejme omylom. Najhodnotnejšiu stravu do seba dostaneme, ak máme produkty, z ktorých varíme, pod kontrolou. Dobrou správou je, že zdravá strava nemusí stáť kopec peňazí a existujú triky, ako čo-to ušetriť.

Vsaďte na sezónne produkty. Stačí prijať myšlienku, ktorá je pravdivá: Zelenina zo záhradky má viac vitamínov a je zdravšia, ako z dovozu. Navyše, takáto zelenina aj inak chutí. V januári je k dispozícii kapusta, ružičkový kel, jablká, hrušky, pór, kel, huby a tekvica. Vo februári a marci by sme mali vo veľkom konzumovať zemiaky, slnečnicové semienka, mrkvu a rukolu. Apríl je sezónou špargle, špenátu a zeleru. Máj sa nesie v znamení jahôd či cvikle. V júni už prichádzajú na rad chutné paradajky, reďkovky, čerešne, maliny, fazuľa, paprika a uhorky. V júli je záhrada plná marhúľ a ríbezlí, na rad prídu čučoriedky, černice, baklažán a fenikel. Od septembra si už možno pochutnávať na hrozne a slivkách. Október je synonymom baze či čakanky, v zimných mesiacoch november – december jeme to, čo v januári.

Bioprodukty

Sú občas skutočne drahé. Našťastie však netreba ovocie a zeleninu nakupovať výhradne s pečaťou kvality. Greenpeace poskytuje zoznam potravín, ktoré sú bez pesticídov.

Vyrazte na trh

Určite máte v blízkosti domova trh alebo tržnicu. Zelenina a ovocie odtiaľ chutia najlepšie, navyše atmosféra na takýchto trhoch je úžasná, voňavá. Produkty malých podnikateľov sú čerstvé a majú slovenský pôvod. Väčšinou sa finančne oplatia.

Do mrazničky

Zmrazené polotovary zdravé naozaj nie sú. Iné to je v prípade, ak hovoríme o špenáte, hrášku, fazuli a brokolici. Mrazená zelenina je plná vitamínov, ktoré sa zachovajú. Jedlo je teda vďaka mrazeniu „extrémne zdravé“ a častokrát sa viac oplatí ako čerstvé ovocie a zelenina.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #trh #ovocie #zelenina #vitamín #sezónny produkt #mrazené potraviny