Jadro z avokáda nevyhadzujte. Pripravte si protizápalové smoothie

Ukazuje sa, že zdravé veci sú aj tie, ktoré sme doteraz odhadzovali do koša. A pritom sme ani netušili, akého bohatstva sa zbavujeme.

14.10.2015 06:00
avokádo Foto:
Avokádo.
debata

Vysoký obsah vlákniny

Reč je o jadre z avokáda. Kým doteraz sme ho vyhadzovali do smetí podobne ako šupky z pomarančov alebo kivi, jadrá z ovocia či kôstky z hrozna, teraz si zapamätáme. Olúpali sme avokádo a ostala nám ďalšia cennosť. Obsahuje toľko cenných živín, nenasýtených mastných kyselín a antioxidantov ako väčšina ovocia a zeleniny. Nezanedbateľný je aj obsah vlákniny. Prirovnať sa dá k ovseným vločkám a ďalším chutným obilninám.

Liek na žalúdok

Jadro z avokáda pomáha pri zápaloch. Pretože flavonoidy, ktoré obsahuje, pôsobia intenzívne proti ochoreniam žalúdka ako je napríklad gastritída, pri žalúdočnom vrede, bakteriálnych a vírusových ochoreniach. Aj pri kandidóze pôsobí jadro z avokáda ako liečivý prostriedok proti kvasinkám.

Zníži hladinu cholesterolu

Avokádové jadro znižuje hladinu cholesterolu v krvi. 70 percent cenných aminokyselín avokáda obsahuje práve jadro – ak ho vyhodíte do koša, znehodnotíte účinok tohto ovocia. Jeho mastné kyseliny pomáhajú znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi, a navyše podporujú trávenie.

Ľahko ho prerežete

Aj vy teraz dumáte nad tým, ako sa vlastne dá jadro z avokáda skonzumovať? Zakusnúť doň – to asi nebude nič príjemné. Dá sa však spracovať ako smoothie. Nie je tvrdý ako kôstky z čerešní a škrupinou, ktorá pôsobí nekompromisne, je len tenká blana. Ľahko ho prerežete nožom a mixér si s ním už poradí.

Zdravé smoothie je na svete

Na smoothie z avokádového jadra budete potrebovať jedno zrelé avokádo, jedno zrelé mango, ananás, za hrsť šalátu, trochu vody a kúsok zázvora. Avokádo, aj jeho jadro nakrájajte na kúsky a mixujte. Mango oddeľte od jadra a nakrájajte. Tiež pomixujte. Pridajte ananás so šalátom, vodu a trochu zázvora. Zdravé smoothie je na svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #zápal #cholesterol #vláknina #smoothie #avokádo #flavonoidy