Málo kalórií, málo vitamínov. Pravda o šaláte!

Šalát. Tušíme, že je zdravý, nízkokalorický, plný vody, skrátka - oplatí sa ho jesť. Aká je pravda?

28.10.2015 06:00
šalát Foto:
Šalát. Nízkokalorický, plný vody, chudobný na živiny.
debata (1)

Takmer bez živín

Faktom je, že šalát má síce málo kalórií – práve pre svoj extrémne vysoký obsah vody. To zároveň znamená, že v ňom nie je veľa miesta pre cenné živiny a vitamíny. Sú síce druhy šalátu, ktorých podiel je o čosi väčší – patrí sem napríklad čakanka, hlávkový šalát a púpava. Vo vymenovaných druhoch je zreteľne viac betakaroténu a vitamínu C ako v ostatných šalátových sortách. Štrbákový šalát je napríklad známy pre svoj vysoký obsah železa, ak ho porovnávame s ostatnými šalátovými druhmi. Napriek tomu je však aj tento obsah údajne zanedbateľný.

Veľa baktérií?

Beriete si šalát zo záhrady? Nožíkom odrezať a list po liste precízne vyumývať. Je vám dôverne známa táto situácia? Tu kliešť, tam slimák… A to ešte robíte lepšie, ako keď siahnete po balenom šaláte. Prinesiete si ho v dobrej viere z obchodu a na tanier si krásne naservírujete baktérie. Štatistika hovorí o tom, že v siedmich z deviatich miešaných šalátov sa nachádza veľa baktérií, v niektorých sú dokonca aj plesne a kvasinky. Táto informácia je potvrdená štúdiou v časopise Healthy Living.

Kalorická bomba

Hoci je šalát nízkokalorická zelenina, aby nám chutil, musíme ho ochutiť – používame olej, ocot, cukor, smotanu, olivy či syr. A tieto dresingy už kalorické sú. Kto šalát „prichutí“ ešte aj parmezánom alebo chlebovými krutónmi, nesmie sa čudovať, že priberá.

Je tu iná zelenina

Dobrá rada: Ak sa plánujete skutočne zdravo stravovať, mali by ste sa zamerať na iné druhy zeleniny. Pozornosť si právom pýta špenát, mrkva, paradajky či paprika. Kto sa šalátu z akýchkoľvek príčin vzdať nemieni, (čo sa ani nemusí), mal by aspoň dbať na to, aby bol čo najčerstvejší, rýchlo pripravený, poriadne umytý a neutopený v kalorickom dresingu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #plesne #baktérie #šalát #železo #betakarotén #čakanka #dresing