Chudne sa nám ťažšie ako pred tridsiatimi rokmi

Podľa istej aktuálnej americkej štúdie sa dnes ľudia, ktorí chudnú, natrápia oveľa viac, ako tí, čo sa o to snažili pred cca. 30 rokmi.

27.10.2015 06:00
schudnúť, chudnutie Foto:
V minulosti sa nám vraj chudlo ľahšie...
debata

Nie preto, že by boli menej motivovaní, menej jedli alebo športovali. Podmienky majú tie isté – no napriek tomu sa kilá dnes na ľuďoch držia ako kliešte. Pevnejšie, ako kedysi. Skrátka, k schudnutiu je dlhšia a namáhavejšia cesta.

K tomu, že chudnutie je ťažšie ako pred 30 rokmi, prišli podľa theatlantic.com vedci z univerzity v Yorku. Študovali a porovnávali stravovacie návyky až 36-tisíc ľudí, a to desiatky rokov, konkrétne od roku 1971 do roku 2008. Pod drobnohľadom boli aj pohybové návyky obyvateľov. Zisťovalo sa, nakoľko boli športovo aktívni či pasívni.

Rovnaké podmienky, ťažší ľudia

Vedci prišli k nasledujúcemu záveru, ktorý stojí za zmienku: V roku 2006 mal pozorovaný človek okolo 2,3 vyššie BMI ako osoba v rovnakom veku v roku 1988. A to aj napriek tomu, že obaja rovnako intenzívne športovali a prijímali rovnaké množstvo kalórií. Dostávalo sa im teda rovnaké množstvo tuku, sacharidov a bielkovín. Bez rozdielu. Vychádza z toho, že dnešná generácia musí, ak chce schudnúť, „podať vyšší výkon“, ako naši otcovia a mamy.

Prečo je chudnutie ťažšie?

Prečo to tak je, nevie sa. Štúdia len poukazuje na do očí bijúci rozdiel, no žiadne vysvetlenie neponúka. Čomu sa však vedúca skupiny tejto štúdie, Jennifer Kuk, nebráni, sú dohady možných dôvodov. V prvom rade sa predpokladá, že baktérie v našich žalúdkoch sa mohli časom zmeniť. Jednou z možných príčin môže byť zvýšená spotreba mäsa. Spomínané baktérie majú vplyv na reguláciu hmotnosti, a môžu byť teda zodpovedné aj za to, že chudnutie dnes nie je taká hračka.

Viac chemikálií

Na druhej strane, ľudia podľa americkej výskumníčky konzumujeme so stravou viac chemikálií ako pred niekoľkými rokmi. Potraviny s pesticídmi, baliaci materiál so zmäkčovadlami… všetky tieto toxíny majú vplyv na naše hormonálne hospodárenie. Nie je preto vylúčené, že majú tiež vplyv na hmotnosť. Okrem toho vedci špekuľujú aj o tom, že zvýšená spotreba liekov na predpis ako antidepresíva, ktoré sa s prírastkom telesnej hmotnosti spravidla spájajú, spôsobujú, že sa nám chudne ťažšie. Na záver pripomeňme, že od roku 2000 sa v Európskej únii užívanie antidepresív takmer zdvojnásobilo. .

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #žalúdok #chemikálie #hmotnosť #baktérie #toxíny #antidepresíva