Nové výživové trendy: Potraviny, ktoré pomáhajú spaľovať

Počuli sme toho veľa už o zelenine. Na kalórie chudobná a mimoriadne zdravá je nielen kapusta, ale aj kel a s ňou rad ostatných druhov surovín, ktoré je dobré zaradiť do jedálnička.

23.11.2015 06:00
mandľové maslo Foto:
Novinka, ktorá sa "nosí": Mandľové maslo.
debata (2)

Je dlhý. Oplatí sa jesť mrkvu, papriku, paradajky, zeler, pomáhajú chili papričky, ubudne z nás aj po konzumácii uhorky, a tak ďalej. Keďže aj strava podlieha módnym trendom a je pod neustálym drobnohľadom, niet divu, že pribúdajú ďalšie, známe aj menej známe spaľovače. Skúste to teda tentokrát s týmito pochúťkami – ak ste o nich ešte nepočuli.

Mandľové maslo

Nielenže je nízkokalorické, ale tiež bohaté na proteíny, nenasýtené mastné kyseliny, vitamín E a horčík. Mandľové maslo si môžete pripraviť aj doma. Mandle sa pražia v šupke, rozdrvia sa, pridá sa soľ, cukor a olej a mandľové maslo je pripravené na konzumáciu.

Avokádo

Tento druh „mastného“ ovocia obsahuje veľa vitamínu E, ktorý je dôležitý obzvlášť pre náš imunitný systém. Avšak tento „superfood“ je bohatý aj nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu a podporujú funkcie srdca. Avokádo už medzičasom stihlo dostať aj nálepku „pre ženy“, pretože okrem toho, že ide o spaľovač, skutočne omladzuje.

Šampiňóny

Kto by bol tušil, že pečiatku „spaľovač“ dostanú aj šampiňóny? Ale predsa. Kto chce schudnúť alebo si udržať príťažlivú váhu, mal by vsadiť práve na túto pochúťku. Šampiňóny treba opiecť na olivovom oleji, ktorý skombinujeme s maslom. Pridáme trochu cesnaku, k tomu niečo pikantné a kopec zeleniny namiesto oblohy. Zdravé jedlo, ktoré nejaký ten tuk spáli, je na svete. Šampiňóny sú nízkokalorické, avšak obsahujú proteín, vďaka ktorému naše telo na dlhý čas zasýtia. Navyše sú bohaté na vitamín B, železo a zinok – to všetko sú zložky, ktoré sú zodpovedné za krásnu pleť a lesklé vlasy.

Šampiňóny. Foto: SHUTTERSTOCK
šampiňóny Šampiňóny.

Kvetový peľ

Znie to síce extravagantne, ale aj kvetový peľ možno zaradiť do zoznamu potravín, ktoré pomáhajú chudnúť. Je dokonca zdravší, ako by sme si mohli myslieť. Počítajte s nami. Obsahuje 22 aminokyselín, 18 vitamínov a 25 minerálov. Dodá nám kompletnú radu vitamínov B, vrátane vitamínu B12 a kyseliny listovej, kartotenoidy. Kvetový peľ znižuje hladinu cholesterolu, posilňuje kosti a má antibakteriálny účinok.

Chia semiačka

O tých sme už mnohí počuli. Sú plné vitamínov, minerálov a omega-3 kyselín. Veľmi známy je aj puding z nich.

Špenát

Táto super zelenina obsahuje veľa železa a fyto-živín, ktoré v tele pôsobia ako antioxidanty – bojujú proti škodlivým voľným radikálom.

Nesilnie sa z neho, zato chudne určite! Foto: SHUTTERSTOCK
špenát Nesilnie sa z neho, zato chudne určite!

Chlorella

Patrí medzi najnovšie výživové trendy. Popri vitamínu B12 obsahuje aj množstvo prírodných antioxidantov. Pridajte trochu chlorellového prášku do svojich raňajok – špenátového alebo uhorkového smoothie.

Kokosová voda

Obsahuje to, čo je pri chudnutí žiadúce. Keďže má nízky obsah kalórií a cukru, je prirodzene izotonická. Pôsobí preto pre telo zázračnejšie ako obyčajná voda, ktorá sa tiež nazýva detoxikačným skrášľovačom. Na rozdiel od vody teda ešte obsahuje, hoci malé, ale predsa – množstvo vitamínov a minerálnych látok.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín #cholesterol #antioxidanty #špenát #železo #spaľovač tukov