Čokoláda dráždi naše emócie

Jednoducho je teraz čas, že sa zovšadiaľ na nás valí. Začína to Mikulášom, ktorý nosí do čižiem všelijaké sladkosti. Bohužiaľ namiesto jedného kvalitného kúsku prinesie zvyčajne plné vrecko zbytočností ... ale čo už. Hlavne nech je topánka plná.

25.12.2015 08:00
čokoláda, pochúťka, maškrta Foto:
debata

Potom to pokračuje sviatkami hojnosti a pokoja, kde sa naše stredoeurópske ženy predbiehajú jedna pred druhou ktorá viac kusov a druhov koláčov a zákuskov upečie. Otázkou je, či kvantita znamená aj kvalitu alebo nie.

Prvé slovo, ktoré ma napadne, ak niekto povie „sladkosť“ je jednoznačne čokoláda. Prví ju poznali už starí Mexičania a bolo to teda dosť dávno. Kvalitná čokoláda obsahuje tri základné zložky – kakaovú hmotu (vzniká mletím a drvením kakaových bôbov), kakaové maslo (vzniká lisovaním kakaovej hmoty a je považované za jeden z najdrahších jedlých tukov vôbec) a cukor. Aby sa znížila cena čokolády, namiesto kakaového masla sa používajú lacnejšie náhrady. Bohužiaľ sa znižuje nielen cena, ale predovšetkým kvalita čokolády.

A sme opäť pri tom. Oplatí sa kupovať drahšiu a kvalitnejšiu čokoládu ( s vyšším obsahom kakaa), ako rôzne lacné napodobeniny. Nikto však nebude jesť 100% čokoládu, pretože jej chuť skutočne nie je „sladká“. Stačí si vybrať aspoň 60 až 70% – nú čokoládu.

Hlavne má takéto zhrešenie aj pozitívne účinky na náš organizmus. Vďaka svojmu zloženiu ju napr. v 19 storočí predpisovali ako liek na upokojenie. Teraz neviem, či tieto vedecké výskumy sú účelové (aj vedci majú manželky), alebo čisto pravdivé – čokoláda zmierňuje hormonálne výkyvy, uvoľňuje napätie a zlepšuje pozitívne myslenie.

Obyčajne vám odporúčam, aby ste sa vybrali na trh a kúpili výrobok, ktorý jedáva aj majiteľ, ale tu si treba vybrať z ponuky špecializovaných obchodov. Okrem klasických tabuliek čokolády ju používam aj ja pri varení. Nielen do dezertov, ale aj do omáčok. Výborne sa hodí k mäsu, ale treba ju vedieť aj pripraviť. (Len si spomeňte na čarovanie Juliette Binoche vo filme čokoláda, jednoducho to chce určitú zručnosť).

Najčastejšie sa čokoláda v dezertoch používa už rozpustená. Spoľahlivým spôsobom ju rozpustíte vo vodnom kúpeli. Menší hrniec vložte do väčšie s vodou, ktorú pomaly zahrievate a až začne voda vrieť. Mala by vrieť len veľmi mierne. Ak už máte čokoládu pripravenú a chcete ju použiť na polevu, pridajte ešte samostatne trochu kakaového masla. Pri krájaní sa nebude poleva praskať.

V novom roku 2016 vám prajem veľa kvalitných surovín, zaujímavých chuťových kombinácií a inšpirácie k vareniu na každom kroku.

Dobré trávenie: radí Jardo Žídek

Tento seriál sme pre vás pripravili v spolupráci so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom. Budeme sa v ňom venovať témam, ktoré nám pomôžu predchádzať problémom s trávením a zápchou. Predstavíme vám suroviny a postupy vhodné pre prirodzenú reguláciu trávenia.

Sme to, čo jeme – správnym výberom vhodných surovín dokážeme dať nášmu telu presne to, čo potrebuje. Rovnako dobrou stravou vieme predchádzať nielen obezite, ale predovšetkým mnohým ochoreniam.

Orechové košíčky

gutttalax_zidek_nebicko

Cesto:

múka hladká 35dkg
cukor múčka 12dkg
maslo 20dkg
oriešky mleté vlašské 8dkg
vajce 1ks

Plnka:

mlieko 1dl
med 1 lyžica
práškový cukor 100g
vanilkový lusk
nasekané vlašské orechy 150g
strúhanka 2g
žĺtok 1ks
sneh z 1 bielka

Poleva:

tuk 100%-ný 1 balenie 200g
čokoláda na varenie 2ks (200g)
vlašské orechy polovičky na dekoráciu 30ks

Cesto:

Z múky, cukru, masla, orieškov a vajca vypracujeme v mise cesto. Potom ho vložíme do malých košíkových formičiek, na vrchu necháme jamku na plnku. Všetky naplnené formičky položíme na plech a pečieme na 160°C v predhriatej rúre,

Upečené košíčky vyberieme z formičiek a naplníme plnkou.

Plnka:

V kastróle na ohni ohrejeme mlieko s medom, cukrom, do ktorého vyškriabeme vanilkový lusk a necháme cukor rozpustiť v mlieku. Potom prisypeme vlašské orechy, strúhanku na zahustenie, zamiešame a vypneme oheň, pridáme žĺtok, z bielku vyšľaháme sneh a primiešame ho do plnky.

Poleva:

V ďalšom kastróle necháme rozpustiť tuk a za občasného miešania pridáme kúsky čokolády na varenie. Tavíme vo vodnom kúpeli.

Povrch naplnených orechových košíčkov polejeme roztopenou čokoládou, ozdobíme kúskom vlašského orecha a necháme stuhnúť.

Jaroslav Žídek

Je ambasádorom nášho seriálu o dobrom trávení.

Jaroslav Žídek pochádza z Prahy, už niekoľko rokov však žije na Slovensku. Ako šéfkuchár pôsobil v Čechách, Španielsku a na Slovensku, počas pracovných stáží pôsobil v mnohých európskych krajinách.

Je autorom knihy Šéfkuchár v paláci a Nebíčko v papuľke 1 a 2. V televízií ste ho mohli vidieť v relácii Nebíčko v papuľke alebo Moje máma vaří líp.

V súčasnosti vedie svoju reštauráciu ALBRECHT V Bratislave.

jaroslav zidek vyrez inzercia
debata chyba