Kurkuma sa hodí všade, lieči takmer všetko

Kurkuma sa nachádza vo všetkých karí zmesiach okrem červenej. V stredoveku bola nazývaná indickým šafránom.

19.01.2016 06:00
kurkuma, korenie Foto:
Kurkuma.
debata (8)

Dôvod? Šafrán dodá podobne ako kurkuma, všetkým jedlám, intenzívnu žltú farbu. Pozitívnym vedľajším účinkom kurkumy je, že je podstatne lacnejšia, pretože je získaná z vysušeného a pomletého koreňa rastliny, ktorý si možno ľahko zmýliť s rovnako zdravým zázvorom.

Čistiace a liečivé účinky

V tradičnej indickej medicíne ayurvéde má kurkuma už tisícročia veľký význam a svoje neohroziteľné miesto. Je známa práve pre svoje čistiace a liečivé účinky. Kurkuma sa nepoužíva len v kuchyni, liečivo pôsobí aj v latté, ženy si ju miešajú do pleťových masiek. Pre svoje protizápalové vlastnosti je totiž účinná v boji proti akné a iným nečistotám pleti, pomáha tiež odstraňovať kožné škvrny.

Korenie života

Kurkuma je označovaná ako „korenie života“. Tento žltý zázrak pôsobí protizápalovo a má mimoriadne pozitívny účinok na trávenie. Mimochodom, práve na úpravu trávenia sa využíva najčastejšie. Kurkume sa zvlášť poteší pečeň, môže odstrániť problém s nadúvaním, aj pocit plnosti. Podľa štúdií kurkuma dokáže oddialiť poškodenia pečene. Upravená strava bohatá na kurkumín výrazne zredukuje blokovanie žlčovodov. Pozor, pri kúpe kurkumy netreba v prvom rade pozerať na cenu. Biotovar určite nebude obsahovať škodlivé látky.

Kurkuma a rakovina

Vedci na univerzitách v Kieli, Frankfurte a Jene sa zaoberali liečivými účinkami kurkumy. Spoločnými silami prišli na to, že koreň kurkumy má skutočne protirakovinové účinky. Niektoré z výskumov totiž naznačovali, že kurkumín dokáže potlačiť rast tumorov.

Kurkumou proti Alzheimerovi

Ukazuje sa, že toto korenie je aj nádejou pre pacientov s Alzheimerovou chorobou. Kurkumín, ktorý obsahuje, nielenže chráni pečeň, ale podľa štúdie University of California v Los Angeles môže zamedziť tvorbe nebezpečného plaku v mozgu. Vzhľadom na to, že kurkuma je v Indii veľmi populárne korenie a tam sa Alzheimerova choroba vyskytuje len zriedka, v štúdiách sa vedci zmienili aj o tejto súvislosti. Potvrdila sa.

K mäsu aj cestovinám

Kurkuma sa hodí do rôznych zeleninových jedál, chutí k ryži aj cestovinám. Prehreškom nie je ani v strukovinových či mäsových jedlách. Celkom jednoducho ju možno pridať aj do čaju a celý deň ho popíjať. Nápoj treba zakaždým premiešať, keďže prášok klesá na dno.

Kurkumový pritizápalový nápoj

Vo svete známy pod anglickým názvom „turmeric tonic“, vyvolal doslova ošiaľ. Ide o druh limonády z vody a kurkumy, osladený javorovým sirupom, ktorý je obzvlášť zdravý.

Recept:

Potrebujeme:
1 stredne veľký koreň kurkumy (alebo 2 čajové lyžičky kurkumového prášku)
1 stredne veľký koreň zázvora (alebo 1 čajovú lyžičku zázvorového prášku)
šťavu z troch citrónov
štipku kajanského korenia
4 šálky kokosovej vody alebo agávového sirupu, javorového sirupu

Všetky prísady vložte do mixéra alebo odšťavovača a mixujte tak dlho, kým nezískate homogénnu zmes. Nápoj vydrží v uzavretej nádobe v chladničke 3–4 dni.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #Alzheimer #rakovina #trávenie #zázvor #zápal #kurkuma #karí