Takto privediete trávenie späť do rovnováhy

Patríte k štíhlym ľuďom, no napriek tomu vás zas a znova trápi nafúknuté brucho ako balón či zápcha? Alebo iné tráviace problémy?

17.02.2016 06:00
boleť, žena, brucho Foto:
Jedzte pomaly aj v prípade, že sa ponáhľate.
debata

Už Hippokrates, otec medicíny, vravel, že všetky choroby začínajú v čreve. Zlé trávenie nie je problémom čreva samotného, ale súhra srdca, mozgu, imunitného systému a všetkého, čo sa medzi tým nachádza. V centre toho všetkého stojí 1400 druhov baktérií, ktoré sídlia v našom čreve a spoločne tvoria takzvaný mikrobióm. Signály, ktoré nám črevo vysiela, treba počúvať. Časté nadúvanie, zápcha, hnačka v kombinácii s únavou alebo kožnými problémami? To všetko naznačuje, že niečo v tele nie je v rovnováhe. Preto by ste mali navštíviť lekára a spolu pátrať po príčinách.

Prevencia nadovšetko

Nepreháňajte to s cukrom a so spracovanými potravinami Antibiotiká užívajte, keď naozaj nič iné nepomôže Dbajte o to, aby vaša strava bola vyvážená.

Tipy pre zdravé črevo:

Jedzte pomaly
A to aj v prípade, že sa ponáhľate. Každé sústo treba dôkladne prežúvať.

Prestaňte maškrtiť
Zdravé telo nepotrebuje neustále niečo konzumovať, trvalo si tým zvyšujeme hladinu inzulínu. Kto pravidelne trikrát denne je, nepotrebuje medzitým žiaden olovrant ani desiatu.

Piť, piť, piť
Je zdravé odriekať si kávu s mliekom, sladený čaj a malinovky. Zato vody môžeme piť, koľko nám hrdlo ráči. Odporúčaným množstvom sú podľa zdravotníckej organizácie WHO dva litre denne. Z času na čas si možno dopriať aj pohár vína – pravdaže nie denne a nie viac pohárov.

Myslite pozitívne
Zdravé potraviny by ste nemali automaticky jesť so zlým pocitom a odporom a vytvárať nudné kombinácie. Namiesto toho si hľadajte chutné recepty a tešte sa z farebného taniera.

Probiotické potraviny Fermentované potraviny ako je kyslá kapusta, kimchi (kórejský šalát) a jogurt sú skutočnou lahôdkou pre vaše brucho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #zápcha #probiotiká #jogurt #črevo #inzulín #nadúvanie