Pukance sú zdravé, pomáhajú pri chudnutí

Vyvolávajú dojem nezdravého "niečoho pod zub", a pritom sú zdravé. Aj tu však platí: Nie sú pukance, ako pukance.

29.02.2016 06:00
pokorn, pukance, kukurica Foto:
Niečo zdravé pod zub...
debata

100 gramov pukancov obsahuje cca 400 kcal. Nemôžeme o nich hovoriť ako o nízkokalorickom pokrme, keďže však obsahujú len 4 gramy tuku, nie sú žiadnou hroznou kalorickou bombou. To ani náhodou. Výčitky po zjedení jedného papierového „kýblika“ v kine teda mať nemusíme. Ani keď zjeme misu pukancov doma pred televízorom. Naopak. Odteraz môžeme mať celkom dobrý pocit, keď si vkladáme vypukané kukuričné zrná do úst. Pretože americký výskumník, Joe Vinson tvrdí: „Popcorn je vlastne celkom zdravý. A pomáha pri chudnutí!“

Prečo je to tak

Pukance obsahujú vlákninu. Veľa nestráviteľnej vlákniny, ktorá zasýti nadlho, po niekoľkých hrstiach pukancov nám nebude škŕkať v žalúdku. Sú navyše bezlepkové. Ak je váš tráviaci trakt citlivý, alebo neznášate lepok, potom sú pukance prospešnejším pokrmom ako ostatné, väčšina z nich totiž obsahuje prevažne glutén.

Obsahujú antioxidanty

Vypukaná kukurica obsahuje podľa Vinsonsovej analýzy extrémne veľa antioxidantov a tiež zachytáva radikály, ktoré chránia naše telo pred znečisteným životným prostredím a karcinogénnymi škodlivými látkami. Jedna porcia popcornu sa pýši neuveriteľnými 300 miligramami antioxidantov (známe tiež aj ako polyfenoly). Na porovnanie: Taká istá porcia ovocia ich obsahuje len okolo 160 miligramov. Pretože na rozdiel od popcornu obsahuje ovocie prevažne vodu.

Pozor na mikrovlnkový popcorn

Žiaľ, nie sú všetky pukance zdravé. Tie priemyselne spracované určené do mikrovlnky napríklad obsahujú veľké množstvo cukru a tuku, aby lepšie chutili. Navyše mnohí výrobcovia postrekujú kukuricu škodlivými chemikáliami, napríklad diacetylom. Ide o látku, ktorá podľa lekárskych štúdií môže spôsobiť poškodenie pľúc. Najlepšie je pukance pripraviť si doma. Tým pádom si môžeme kontrolovať podiel tuku (alebo tuk dokonca vôbec nepoužiť).

Recept na domáce pukance

Do vysokého hrnca pridáme tri polievkové lyžice suchých kukuričných zŕn a tri polievkové lyžice kvalitného oleja. Prikryjeme pokrievkou, aby sme zabránili spáleniu. Po krátkom čase budeme počuť zrná „vybuchovať“. Ak prestanú, znamená to, že sú hotové, môžeme panvicu vziať z ohňa, pukance osolíme. Kto používa hlbokú nepriľnavú grilovaciu panvicu, olej vôbec nemusí použiť.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #vláknina #kukurica #antioxidanty #lepok #pukance #polyfenol #glutén