Jogurt znižuje riziko hypertenzie, ukázala štúdia

Pri dlhotrvajúcom zvýšenom krvnom tlaku môže dôjsť k vážnym komplikáciám ako je infarkt alebo mozgová mŕtvica. Nová štúdia ukázala, že vďaka konzumácii jogurtov toto riziko výrazne znížime.

15.03.2016 06:00
jogurt, suchá pleť Foto:
Jesť zdravý jogurt sa oplatí. Tak často, ako sa len dá.
debata

Výskumy čítame radi. Zvlášť tie pozitívne, v ktorých sa píše o tom, aké zdravé, nízkokalorické, prípadne život predlžujúce sú potraviny, ktoré ľúbime. V takomto duchu môžeme vnímať aj nový výskum, výsledky ktorého boli prezentované na koferencii Americkej srdcovej asociácie. Ak by sme mu verili, predovšetkým ženy by mali pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička jogurt, a to tak často, ako je to len možné. Vďaka nemu totiž minimalizujeme riziko vysokého krvného tlaku a tým pádom aj srdcového infarktu.

Hlavnú úlohu zohrali údaje dvoch štúdií. Hodnotili ich kardiológovia. Prvú testovaciu skupinu tvorili predovšetkým ženy medzi 25–55 rokov, pričom v druhej skupine sa zisťovali hodnoty mužov medzi 40–75 rokov. Pozorovaní boli 18 až 30 rokov, nešlo teda o žiadnu krátkodobú štúdiu.

Výsledok bol úžasný. Ženy, ktoré zjedia za týždeň päť a viac jogurtov, majú až o 20 percent nižšie riziko hypertenzie, ako tie ženy, ktoré jedia jogurt len zriedka (raz za mesiac) alebo dokonca vôbec. U mužov toto pozorovanie nebolo až také jednoduché, podľa lekárov je to najmä tým, že jedia v priemere oveľa menej jogurtov, ako ženy. Vedci konštatujú: „Veríme však, že efekt pri mužoch by bol podobný…“ Predpokladá sa, že špeciálne baktérie v jogurte znižujú hladinu cholesterolu, čo znižuje riziko hypertenzie.

Lekári nechceli vedieť len to, ako pôsobí množstvo jogurtu na vysoký krvný tlak, ale tiež skúmali, aká zdravá výživa má pozitívny vplyv pre naše krvné cievy a obeh. Analyzovali, ako pôsobí strava na testované osoby, ktoré sa orientovali na tzv. Dash diétu, teda formu výživy, ktorá je určená na zníženie krvného tlaku. Ženy, ktoré prísne dodržiavali pravidlá tohto konceptu, teda jedli veľa ovocia, zeleniny, orieškov, strukovín, nízkotučných mliečnych produktov a celozrnných produktov – zvýšili ochranný účinok jogurtu až o 31 percent v porovnaní s osobami, ktoré siahli po jogurte len zriedka a Dash diétu vôbec nedodržiavali.

Vedúci štúdie Justin Buendia z bostonskej univerzity School of Medicine povedal, že nejde o zázračný prostriedok, ale „jogurt sa ukazuje ako zdravá potravina, ktorá pomáha znižovať riziko hypertenzie u žien.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #jogurt #hypertenzia #strukoviny #srdcový infarkt #krvné cievy