Lepok - problém nielen pri celiakii

V poslednom období narastá záujem verejnosti o tzv. bezgluténovú diétu (neobsahujúcu lepok). V Amerike, ale aj v iných krajinách je to v súčasnosti jeden z najmódnejších dietetických návykov. Áno, lepok môže robiť problém nielen pri celiakii.

13.03.2016 06:00
lepok, múka, chlieb, pečivo Foto:
Ak nie ste celiatik ani alergik, zvažujte rozhodnutie definitívne a absolútne vylúčiť lepok zo stravy. Možno postačí len znížiť jeho konzumáciu.
debata (7)

Až donedávna sa myslelo, že intolerancia gluténu sa týka iba celiakie a alergie na pšenicu, čo sú, samozrejme, dve rôzne diagnózy, pri ktorých je riešením len prísna bezlepková diéta. V posledných rokoch však viaceré štúdie preukázali, že intolerancia gluténu môže postihovať aj ľudí, ktorí nespĺňajú diagnostické kritériá. Pri celiakii musí byť pozitívna tzv. histológia, odber vzorky z čreva, keď patológ podľa určitej klasifikácie pomenuje znaky typické pre celiakiu.

Pacient s alergiou na lepok má zas zvýšené špecifické protilátky v krvi, alergológ vie zhodnotiť, aké vyšetrenia potrebuje. Pomerne veľké percento populácie má však problémy po požití pšenice alebo konzumácii cereálií obsahujúcich glutén napriek tomu, že celiatikmi ani alergikmi nie sú. Niektorí výživoví poradcovia dokonca tvrdia, že zníženie konzumácie lepku by mohlo byť prospešné pre udržanie zdravia i znížení hmotnosti, iní odborníci pred touto „módou“ vystríhajú.

V každom prípade platí, že jestvuje určitá skupina ľudí, ktorí profitujú z bezlepkovej stravy, hoci v ich prípade nejde o celiakiu ani alergiu. Títo ľudia mávajú množstvo rôznych črevných aj mimočrevných príznakov, ktoré im ustúpia, keď vylúčia zo stravy lepok. Preto sa vyčlenil nový pojem, resp. akási chorobná jednotka – neceliakálna gluténová senzitivita (NCGS) alebo len gluténová senzitivita. Neceliakálna preto, že nejde o celiakiu, len o akúsi precitlivenosť na glutén. Predpokladá sa, že ide o najčastejší syndróm intolerancie gluténu. Dôkazy, ktoré potvrdzujú existenciu tejto chorobnej jednotky, pribúdajú.

„Celiatik má typické zmeny v tenkom čreve, čo dokáže biopsia čreva. Alergik na lepok nemá typické histologické prejavy v čreve, ale alergia sa tam dokáže podľa výšky hladiny určitých protilátok z krvi z triedy IgE. Ak sa obe tieto diagnózy vylúčia, ale pacient má v súvislosti s lepkom problémy, stanovíme si ako pracovnú diagnózu NCGS,“ povedala pre Dobré zdravie MUDr. Božena Pekárková, gastroenterologička z Trnavy. „Pacientovi odporučíme prísnu bezlepkovú diétu najmenej na tri týždne. Ak sa mu uľaví, po troch týždňoch mu musíme opäť podať lepok a ak sa ťažkosti vrátia, NCGS je potvrdené.

Problémom je, že táto chorobná jednotka nemá nijaký špecifický laboratórny marker a samozrejme ani patologické prejavy v čreve.“ Môžu byť pri nej pozitívne isté protilátky v krvi, ktoré nie sú také špecifické pre celiakiu, predovšetkým istý druh bielych krviniek v sliznici tenkého čreva. Vznikla teda potreba lepšie poznať klinické prejavy tejto novej chorobnej jednotky, pretože je podozrenie, že by mohla súvisieť aj s ďalšími ochoreniami, ako je syndróm dráždivého čreva, chronický únavový syndróm a podobne.

A netreba zabúdať ani na ďalšiu vec. Príznaky neznášanlivosti lepku môžu byť aj dočasné. „Priepustnosť čreva môže byť zvýšená len prechodne. Stáva sa to po užívaní antibiotík, pri nadmernej konzumácii alkoholu alebo v strese,“ píše sa v medicínskom bestselleri Taktne o tráviacom trakte. Ak teda nie ste celiatik ani alergik, zvažujte rozhodnutie definitívne a absolútne vylúčiť lepok zo stravy. Možno postačí len znížiť jeho konzumáciu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #alergie #lepok #bezlepková diéta