Všetko, čo ste chceli vedieť o špenáte + mýty

Ako to prebiehalo v tej rozprávke o námorníkovi Pepekovi? Vylial si celú plechovku špenátu do hrdla a odrazu mu narástli svaly. Pepek zosilnel.

04.04.2016 06:00
špenát - vajíčko - vitamíny - potraviny, ktoré... Foto:
Kombinácia so zemiakmi a vajíčkom nie je náhodná.
debata (2)

Aj týmto spôsobom možno chceli tvorcovia rozprávky deti pozitívne ovplyvniť, aby tomuto cennému druhu zeleniny, ktorý je plný živín, ešte predsa len dali šancu. Je to totiž pokrm, ktorý by sa mal na našom tanieri objavovať častejšie. Oplatí sa to, so zemiakmi a vajíčkom, či už tvrdým, alebo volským okom, je skutočnou lahôdkou, pravdaže, nie pre všetkých, predovšetkým sa ho štítia už spomínané deti. Tu je pravda o špenáte a vyvrátené mýty, ktoré o ňom kolujú. Pýtate sa, či z neho naozaj silnieme? Či obsahuje také množstvo železa, ako sa domnievame? Vieme, prečo deťom tak nechutí.

Zdravý je len čerstvo odtrhnutý

Pravdaže, najcennejšie živiny dostaneme zo špenátu, keď si ho odtrhneme zo záhrady – čerstvý. Ale ani mrazenému toho nemôžeme veľa vytknúť, pretože bol zamrazený bezprostredne po zbere, čo znamená, že väčšina živín sa zachovala. Zato však špenát z plechovky už nie je taký bohatý na živiny.

Ako zistím, či je čerstvý?

Pri kúpe dbajte na to, aby boli lístky mladé, mali tmavozelenú farbu a neboli fľakaté. Pri skladovaní majte na pamäti, že čerstvý špenát je citlivý na sucho a teplo. Nielenže dlho neprežije, ale aj rýchlo stráca vitamín A a C, preto je najlepšie po kúpe ho rýchlo skonzumovať, alebo spracovať a zmraziť.

Nemal by sa skladovať

Okrem všetkých zdravých zložiek sa nachádzajú v špenáte aj dusičnany. Tie sa blanšírovaním čiastočne odstraňujú, no nie úplne. Ak sa špenát uskladní v chladnom stave dlhšie ako 24 hodín, premení sa dusičnan pod vplyvom baktérií na dusitan – a ten je zdraviu škodlivý. Odhliadnuc od toho možno už uvarený špenát znova zohriať – ak ubehlo od prípravy len pár hodín.

Čím viac špenátu, tým viac sily

Výskumný tím z univerzity Rutgers v New Jersey si vzal špenát na paškál a zistil, že Pepek námorník sa až tak nemýlil. Špenát totiž obsahuje rastlinný hormón, ktorý je veľmi podobný ľudským stereoidom a prispieva k budovaniu svalov. Pokus ukázal, že vďaka špenátu rastú svaly o 20 percent rýchlejšie. Jediným zádrhelom je, že na to, aby sme tento efekt dosiahli, museli by sme zjesť až kilo špenátu denne!

Detoxikácia špenátom

Kto si chce vyčistiť telo zvnútra, na špenát sa môže spoľahnúť. Obsahuje totiž glutatión, skutočný antioxidant, ktorý podporuje detoxikačné procesy v tele.

Obsahuje rekordne veľa železa

Áno, je to pravda, špenát skutočne obsahuje železo. Avšak až dvakrát vyššiu dávku nájdeme v strukovinách, napríklad v šošovici a až trikrát viac nájdeme v bravčovej panenke. Mýtus, že je špenát „železnou“ bombou, vznikol v roku 1890, kedy chemik Gustav von Bunge vyrátal, že 100 gramov špenátu obsahuje 35 mg železa. Problém však je, že vedec experimentoval so sušeným špenátovým práškom, ktorý železa obsahuje desaťkrát viac, ako čerstvé lístky. Skrátka a dobre, 100 gramov čerstvého špenátu obsahuje 4 mg železa.

Prečo nad ním deti ohŕňajú nos?

To, že deti odmietajú túto zdravú listovú zeleninu, netkvie v jej farbe alebo forme, v ktorej sa častokrát servíruje. Na vine sú horké látky, ktoré špenát obsahuje. Po prvé, horká chuť nám signalizuje automatickú stopku, horké sú totiž nezrelé plody. Po druhé, netreba zabúdať na to, že deti vnímajú horkú chuť oveľa intenzívnejšie ako dospelí. Časom sa táto citlivosť otupuje.

Prečo so zemiakmi a vajíčkom?

Odpoveď nájdeme v zelených lístkoch. Železo, ktoré špenát obsahuje, naše telo neprijíma tak dobre. Za vinu to možno klásť kyseline šťavelovej, ktorá viaže železo a v špenáte jej je požehnane. A tu prichádzajú do hry zemiaky a vajíčko. Kým zemiak obsahuje množstvo vitamínu C a vajíčko živočíšnu bielkovinu – obe pomáhajú telu pri spracúvaní rastlinného zdroja železa. Dobré v tomto smere sú aj pomaranče, paprika, paradajky či grapefruit.

Špenátové fľaky – horšie ako od vína?

Na každú chorobu existuje bylinka a na každý problém návod na odstránenie. Špenátové fľaky nie sú výnimkou. Zabudnite na overené pracie prostriedky a dôverujte zemiakom. Hrubým zemiakovým plátkom škvrnu vydrhnite, nechajte krátko pôsobiť a potom opláchnite vodou. Fľak by mal po tomto procese zmiznúť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #antioxidanty #svaly #špenát #fľak #železo #zemiak #dusičnan