Prepeličími vajíčkami proti alergii

Čoraz viac ľudí trpí alergiami. Dobrou obranou sú prepeličie vajíčka. Okrem toho, že sú nutrične výdatné a zdravé, obsahujú takzvané ovomukoidy. Tie účinne pôsobia proti alergii na peľ, trávy, roztoče či alergény z mačiek a psov.

07.04.2016 06:00
prepelica, vajíčka, prepeličie vajíčka Foto:
Prepeličie vajíčka sú kvalitnou potravinou s vysokou nutričnou hodnotou.
debata (1)

Prepeličie vajíčka sú kvalitnou potravinou s vysokou nutričnou hodnotou. Obsahujú bielkoviny, sacharidy, selén, zinok a niektoré zo skupiny B vitamínov. Moderná veda však dokázala, že pri alergiách pomáhajú ovomukoidy a ovoinhibítory, ktoré nájdeme práve v prepeličích vajíčkach.

„Pri alergickej reakcii sa pri kontakte alergénu so špecifickou protilátkou IgE nadviazanej na žírnych bunkách uvoľňujú z týchto buniek rôzne druhy mediátorov, z ktorých najznámejší je histamín. Až donedávna sa väčšina alergických prejavov pripisovala práve histamínu. Pri alergickej reakcii sa však uplatňujú aj rôzne proteolytické enzýmy, takzvané proteázy. Na rozdiel od klasických antihistaminík, za antialergický účinok ovomukoidov je zodpovedná práve blokáda účinku týchto proteáz,“ vysvetľuje imunoalergiológ Michal Piják. Z hľadiska možnosti liečebného využitia je podľa jeho slov dôležitý fakt, že tieto látky so odolné proti vyšším teplotám a enzýmom pôsobiacim v tráviacom trakte, preto sú účinné aj po orálnom podaní.

V prvej línii

Samotné alergény sú paradoxne neškodné. Nebezpečnými sa stávajú, až keď na ne naše telo neprimerane reaguje. Začnú nám napríklad slziť oči, kýchame alebo nás svrbí koža. Aby alergény mohli vyvolať alergickú reakciu musia sa najprv nejakým spôsobom dostať cez slizničnú bariéru dýchacích ciest, resp. tráviaceho traktu. Poškodenie tejto obrannej bariéry môžu vyvolať rôzne faktory, napríklad fajčenie či infekcie. Veľké prekvapenie vyvolal objav, že túto bariéru môžu poškodzovať aj samotné alergény, a to vďaka prítomnosti proteáz, ktoré sa nachádzajú hlavne v peľových alergénoch.

„Práve ovomukoidy, vďaka ich antiproteolytickému účinku, dokážu takejto invázii zabrániť,“ vysvetľuje Michal Piják. „Ovomoukoidy pôsobia nielen priamo v centre alergickej reakcie, ale majú aj preventívny účinok, tým že napomáhajú udržiavať bariérovú funkciu slizníc a takto zabraňujú, aby sa alergén dostal až k bunkám, ktoré majú na svedomí spustenie alergickej reakcie.“

Historické využitie

Prepeličie vajíčka využívali ľudia na základe empirických skúseností po celé stáročia. Prepelice sa opakovane spomínajú už v Starom zákone, keď mali Izraelitov pri prechode púšťou zachrániť pred hladomorom a chorobami. V starovekej Číne sa surové prepeličie vajíčka používali na úľavu od sennej nádchy, astmy či atopického ekzému. Jedna štúdia zistila, že v súčasnosti tento alternatívny spôsob liečby a prevencie používa takmer polovica alergických pacientov v Turecku. Ďalší dôkaz nájdeme u francúzskych šľachtiteľov a chovateľov prepelíc. Keď ich rodinní príslušníci trpeli napríklad astmou či dýchavičnosťou, jedli surové prepeličie vajíčka a ich stav sa výrazne zlepšil, často sa príznaky úplne vytratili. Podobné príbehy potvrdil v 60. rokoch minulého storočia u tisícov ďalších chovateľov týchto bažantovitých vtákov francúzsky lekár Jean Claude Truffiere.

Vajíčka v prášku

V priebehu desaťročí skúmali prepeličie vajíčka desiatky vedcov po celom svete. Prišli tiež na spôsob výroby extraktu z týchto vajíčok v podobe prášku, ktorý je patentovaný. Ten obsahuje vyššie percento ovomukoidov. „Z praženice sa síce najeme, na druhej strane extrakt je zbavený iných alergénov, čím sa znižuje riziko prípadnej alergickej reakcie u disponovaných jedincov. Prepeličie vajíčka sa pri alergiách užívajú v podobe tabliet na cmúľanie,“ hovorí Michal Piják. Práve takýto extrakt výskumníci podávali ľuďom po vyvolaní alergickej reakcie podaním alergénov. „V randomizovanej placebom kontrolovanej klinickej štúdii aplikácia extraktu z prepeličích vajíčok s vysokou koncentráciou ovomukoidov výrazne zlepšila priechodnosť dýchacích ciest už do pätnástich minút. Na overenie týchto účinkov v bežnej praxi sú však potrebné ďalšie štúdie,“ vysvetľuje Michal Piják.

Pre alergikov môže byť výhodou, že v porovnaní s antihistami­nikami, ovomukoidy z prepeličích vajíčok nevyvolávajú žiadne vedľajšie účinky, ako sú malátnosť, unavenosť, bolesti hlavy, nevoľnosť a sucho v ústach. Jedinou kontraindikáciu ovomukoidov je alergia na vaječnú bielkovinu. Ak výskumy v budúcnosti potvrdia očakávania, môžeme sa tešiť na dobré správy. Ovomukoidy by sa totiž mohli používať aj pri rôznych zápalových chorobách, pre ich schopnosť ovplyvňovať rôzne zložky zápalového procesu, hlavne jeho počiatočnú fázu, známu pod názvom neurogénny zápal. Zatiaľ sa však odporúča využívať účinky látok z extraktu alebo priamo z vajíčok vo forme chutných chodov na budovanie imunity a boj s alergiou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #alergie #kvalitné potraviny #prepeličie vajíčka