Apiterapeut Libor Marko: Z medu sa ešte nikto neotrávil

Včelie produkty sú alternatívou farmaceutických prípravkov. Na rozdiel od nich však nepoznajú predávkovanie a nemajú toxické účinky.

13.04.2016 06:00
Libor Marko Foto:
MUDr. Libor Marko.
debata (3)

„Pravdaže, keď zjete kilo medu, budete mať problémy s trávením, ale z medu sa ešte nikto neotrávil,“ hovorí apiterapeut Libor Marko, ktorý vo svojom úctyhodnom veku (78) stále pracuje.

Apiterapeut nemusí byť lekár

Keďže túto špecializáciu slovenské Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ neuznalo, do apiterapie môžu hovoriť aj ľudoví liečitelia. Libor Marko sa školil u expertov v Rusku. Zaujímavé je, že ani tam neexistuje apiterapia ako samostatný odbor, je prifarená k neurologickým vedám, konkrétne k tým, ktoré majú blízko k čínskej medicíne, akupunktúre a reflexoterapii, vysvetlil pre Pravda.sk. Na rozdiel od Slovenska však ruské ministerstvo zdravotníctva apiterapiu povolilo. Libor Marko tvrdí, že u nás si zatiaľ žiaden lekár nedovolí včelími produktami liečiť – práve preto, že liečebný systém tu nie je zavedený a odbor apiterapia nie je schválený.

Medové produkty, hoci majú oficiálne balenie a formu dražé alebo peľovej substancie, sa nepoužívajú ako liečivo, ale výživový doplnok, a to pri rôznych diagnózach. Reč je o horných dýchacích cestách, infekčných problémoch, porezaní alebo bodnutí hmyzom, pri dezinfekcii rán. Med sa môže použiť aj vo forme obkladu či masáží. „Oficiálny trh je ten náš. Prezentovali sme ho dohodou firmy Tentorium s našou firmou Etami. Tá produkty na území Európskej únie scertifikovala, takže ich môžeme dovážať a distribuovať záujemcom v kamenných obchodoch alebo e-shopovou formou,“ vysvetlil ďalej L. Marko.

Včelie produkty (peľ, včelí jed, vosk, propolis a materská kašička) sa využívajú pri rôznych chorobných príznakoch. Sú vhodné na detoxikáciu jednotlivých orgánov (pečeň, žalúdok, slezina, pankreas), druhá skupina prípravkov sa používa pri infekčných ochoreniach (ochorenie priedušiek, kožné infekcie, hnisavé ochorenia). K dispozícii sú aj prípravky, ktoré vylepšujú funkcie niektorých orgánov – pri zvýšení kyslosti žalúdka, zníženej funkcii štítnej žľazy, cukrovke. Ďalšia skupina je určená na zlepšenie kondície. Pekné výsledky vraj dosahujú pri liečbe včelími produktami psoriatici, ale aj pacienti s nervovými ochoreniami – od miechy až po periférne nervy. Pochvaľujú si aj pacienti s kĺbovými problémami, svalovými a dýchacími ochoreniami.

Praktické cvičenia a teoretickú výuku absolvoval pán Marko v Rusku, kde videl ústavy, polikliniky, apiterapeutickú lôžkovú časť. Vraví, že ten model by sa dal prevziať, „len zatiaľ si neviem predstaviť, kto by to tu začal robiť,“ skonštatoval. Apiterapia má viac ako tisícročnú tradíciu. Aplikácia jedu sa využívala na rôzne bolesti, zápaly kĺbov a neurologické problémy, ľudia v minulosti siahali aj po iných produktoch, ktoré vyrábajú včely – peľ, propolis, materská kašička alebo trúdie mliečko. Najmodernejším produktom včelích produktov je apichit (extrakt mŕtvoliek včiel), významný pri detoxikácii a znižovaní cholesterolu. Mŕtve včely sa pozametajú, namočia sa do alkoholu, extrakt sa podáva v kvapkách.

Peľ

Predstavuje súbor peľových zŕn. Obnôžkový peľ je kvetový, včely ho zozbierali a obohatili o sekrét svojich žliaz. Pomáha vyrovnať sa s fyzickou a psychickou záťažou, chráni pečeň a odstraňuje z organizmu toxíny. Je antioxidant, posilňuje srdcovú činnosť. „Peľ je z hľadiska svojho obsahu veľmi zaujímavý výživový produkt – obsahuje bielkoviny typu aminokyselín (spravidla esenciálnych), ktoré náš ľudský organizmus nevie vyrobiť, musí ich prijať,“ vysvetľuje Libor Marko. Obsahuje aj rôzne enzýmy, množstvo minerálov aj ďalších látok z rastlín, hlavne flavonoidy. Peľ je vhodný pri zažívacích problémov a pomáha tiež pri oslabenom organizme. Apiterapeut však upozorňuje, že je potrebné vhodne ho nielen upraviť, ale aj skladovať, pretože doterajšia zaužívaná forma včelárov je nevhodná. (Zmetali ho v úľoch a následne sušili). „Peľ musí ostať vlhký, prejsť do zmrazenia, aby vysušením nestrácal účinnosť niektorých enzýmov. S minerálmi to nemá nič spoločné, tie vydržia, či už sú zamrazené alebo teplé, ale biologické hodnotné látky ako aminokyseliny a enzýmy treba chrániť.“ Účinok sa postupne stráca, po polroku treba zvýšiť dávku, aby sa tá pôvodná zachovala.

Včelí jed

Tento sekrét je vylučovaný žľazami včelích robotníc a včelích kráľovien. Ide o číru tekutinu charakteristickej vône a horkokyslej chuti, sušený je okrovožltý kryštalický prášok. Včelí jed je zložitá zmes rôznych chemických látok. Obsahuje feromóny, bielkoviny, enzýmy, bioamíny, aminokyseliny, cukry, fosfolipidy a prchavé látky. Používa sa vo forme mastí, injekcií a bezprostredných bodnutí včelích žihadiel, ktoré sú považované za najúčinnejšie. Priame pichnutie žihadiel sa aplikuje najčastejšie na končatiny a môže sa vykonávať len pod dozorom lekára. Týmto spôsobom sa úspešne lieči artritída, reumatizmus a reumatické zápaly, krvné zrazeniny, astma a choroby spojené s vysokým krvným tlakom.

Materská kašička

V stredoveku ju považovali za všeliek, dostala nálepku „kráľovské želé“. Je to sekrét hypofaryngeálnych žliaz včiel kŕmičiek, určený na počiatočné kŕmenie lariev všetkých druhov, na obligátne kŕmenie lariev včelej matky a jej potravu v reprodukčnom období. Materská kašička má výrazné antioxidačné účinky, ako adaptogén zvyšuje toleranciu fyzickej a psychickej záťaže. Normalizuje tiež metabolické procesy v organizme, zlepšuje výživu tkanív, reguluje výživu buniek, cievny tonus, hormonálnu činnosť, upravuje poruchy nervového systému a znižuje hladinu cholesterolu.

Propolis

Sú dva druhy. Jeden je doma pripravený ako alkoholový extrakt, druhý je vodný. Ten je podľa Markových slov zdravotne výhodnejší pre tých, ktorí nemôžu alkohol. Do tejto skupiny patria deti a tí, čo majú problém s pečeňou. Propolis je prírodná živicová látka rastlinno-živočíšneho pôvodu, ktorú zbierajú včely z pukov stromov a iných časti rastlín. V úli včely využívajú propolis ako dezinfekčnú a tmeliacu látku. Propolis tvoria živicové zložky (flavonoidy, aromatické kyseliny a ich estery), vosk, aromatické oleje, kvetový peľ. Propolis obsahuje aj veľa minerálov (vápnik, horčík, draslík, dusík, železo, zinok, mangán, kobalt, síra, selén a vitamíny B1, B2, B6, C, E a A.
(informácie o včelích produktoch, zdroj: Tentorium)

Dýchacie cesty

Libor Marko spolupracuje s firmou Etami, ktorá v obci Habura vlastní včeliu farmu. Nad včelími úľami je domček, v ktorom možno ležať a vdychovať včelie exhaláty. Pomáha to na dýchacie cesty.

Med od včelárov

Med možno kúpiť aj v potravinách, oficiálny výrobca na Slovensku neexistuje. Keďže bol uznaný ako potravina, môže sa predávať podobne ako syr, mlieko, zemiaky, paprika, kapusta a podobne. Na otázku, či kúpa medu od včelára (babky alebo dedka kdesi v podchode či v tržnici) je zárukou kvality, pretože „každý včelár je dobrý človek“, Libor Marko odpovedá: „Povedal by som, že je to zbožné želanie, ale med sa dá aj pančovať. Pridáva sa doň cukrový sirup, látky, ktoré ho robia tekutým, napríklad kyselina citrónová a podobne. A potom to už nie je ten klasický, prírodný produkt.“

Dá sa medu objesť?

Med je ako chleba, objesť sa ho nedá. Ide o priaznivý výživový produkt zložený z jednoduchých cukrov. Libor Marko vysvetľuje: „Kryštáľový cukor je disacharid, múka polysacharid. Organizmus musí tieto zložitejšie cukry najprv rozložiť na jednoduché, ktoré sa nachádzajú v mede (glukóza, galaktóza). Med sa vstrebáva už v ústach. Sliny, ktoré obsahujú ptyalín, ho dokážu rozložiť, vstrebáva sa a hneď putuje do krvi. Aj preto odporúčame výživové produkty jesť nalačno a chvíľu ich podržať v ústach alebo si ich vložiť pod jazyk.“

Kryštalizácia medu

Tekutý med nielenže lepšie vyzerá a chutí, ale má aj širšie využitie. Pripomeňme, že kryštalizácia medu je prirodzená vlastnosť, každý med neskôr stuhne, výnimkou sú snáď len lesné medy. Ostatné druhy (najmä kvetový a repkový) sa smú roztápať len pri teplote do 40 stupňov, inak sa v ňom zničia cenné látky. Z tohto dôvodu musí byť aj čaj, do ktorého vkladáme lyžicu medu, vychladnutý.

Ak uhynú včely…

… uhynie aj ľudstvo. Aj to reálne hrozí? Libor Marko odpovedá: „Samozrejme. V USA som videl ovocné sady obohacované prítomnosťou včiel. Do sadu priniesli zopár úľov, čím zaručili vyššiu úrodu. Riaditeľ firmy Tentorium v Rusku je zároveň predsedom medzinárodného zväzu včiel. Propaguje myšlienku, aby sa včelstvo zachovalo, inak dôjde k veľkým škodám vo výžive a k zmiznutiu produkcie ovocia a ostatného zeleninového sortimentu. V Holandsku kupujú čmeliakov, ktorých umiestňujú do svojich skleníkov pre účel opeľovania zeleninových kultúr. Majú dobré výsledky.“

Nesmú vyhynúť! Foto: SHUTTERSTOCK
včela Nesmú vyhynúť!

Čo včely ohrozuje

Apiterapeut tvrdí, že stačí, ak sústavne striekame stromy pesticídmi. Aj arzén, ktorý sa nachádza v hnedom uhlí, v oblasti elektrárne Nováky, vyničil v minulosti šesť tisíc včelstiev. Včelám tiež škodia rádioaktívne látky a ubližuje im aj klieštik včelí. Čo je toxické pre pásavku zemiakovú, je zároveň toxické aj pre včely. „Keď sa postrekuje repkové pole proti hmyzu, včelári musia byť upozornení. V tom čase nesmú pustiť von včely, lebo by zahynuli.“

MUDr. Libor Marko (78)

vyštudoval medicínu na Lekárskej fakulte hygienickej v Prahe. Neskôr pracoval ako odborný asistent a vedecký pracovník v oblasti rádiobiológie na Lekárskej fakulte v Košiciach. Pôsobil aj ako expert pre radiačnú ochranu populácie v Prahe a hlavný hygienik košických železníc. Odtiaľ odišiel do dôchodku a odvtedy pracuje ako preventívny lekár v Železničnej nemocnici.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #med #cholesterol #propolis #materská kašička #apiterapia