Päť domácich prostriedkov, ako uhasiť pálenie záhy

Každý, kto to pozná, potvrdí: Pálenie záhy je mimoriadne nepríjemná záležitosť! Hľadáme cestičky, ako ju čo najrýchlejšie uhasiť.

27.04.2016 06:00
harmanček
Pitie harmančeka pomáha. A iné domáce recepty.
debata (9)

Prečo záha páli?

Dôvodom, prečo mnohých ľudí trápi pálenie záhy, je zvierač pri vchode do žalúdka: už nepracuje správne a tráviaca potrava aj žalúdočná kyselina sa vracajú zo žalúdka späť do pažeráka. To spôsobuje pálenie a bolesť v hrdle aj v žalúdku. Na vine môže byť aj vrodená vada, čo je však veľmi zriedkavá príčina pálenie záhy. Oveľa častejšie môže pálenie záhy spôsobovať obezita, stres alebo príliš veľké porcie jedál. V takýchto situáciách je na mieste použiť niektoré z overených domácich prostriedkov.

Kamilkový čaj

K liečbe nepríjemných pocitov v oblasti žalúdka by mohol pomôcť harmančekový (kamilkový) čaj. Má relaxačný a upokojujúci účinok, pálenie záhy zmierni vďaka svojim antispazmickým a protizápalovým účinkom. Ale pozor, treba ho piť zásadne nesladený, lebo cukor pálenie záhy ešte podporí.

Zemiaková šťava

Považuje sa za dlhoročný osvedčený prostriedok pri pálení záhy. Dostať ju v každom obchode so zdravou výživou a má aj preventívny účinok. 125 mililitrov šťavy treba pravidelne piť, desať minút pred každým jedlom. Škrob, ktorý šťava obsahuje, môže neutralizovať prebytočnú žalúdočnú kyselinu.

Žuvačka na cesty

Ak ste na cestách a chcete páleniu záhy predísť, mali by ste mať po ruke žuvačku. Žuvanie žuvačky aktivuje produkciu slín a pomáha tým redukovať kyselinu v pažeráku. Zo štúdie, ktorá bola realizovaná v USA, vyšlo, že ľudia, ktorí hodinu žuvali žuvačku, pocítili úľavu od bolesti.

Orechy a mandle

Aj tie môžu byť užitočné, keď nás trápi pálenie záhy. Rozžuvať pár orieškov pomaly v ústach a až potom ich prehltnúť – pomáha viazať prebytok kyseliny v žalúdku.

Keď nič nezaberá

V takom prípade treba vyhľadať lekársku pomoc. Ak pálenie záhy sprevádzajú aj ťažkosti s prehĺtaním, opuchy v oblasti brucha alebo rapídne priberanie, dôvodom môžu byť baktérie, ktoré sa usadili v žalúdku. Môžu vyvolať nebezpečné ochorenia.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #obezita #mandle #žuvačka #pálenie záhy #harmanček #pažerák