Červený melón proti plynatosti. A pozor na úzke nohavice!

Nielen nepríjemné, ale občas aj bolestivé. Nadúvanie. Existuje niekoľko jednoduchých a účinných tipov či trikov, ktorými proti tomu spoľahlivo zabojujeme.

26.04.2016 06:00
červený melón Foto:
Červeného melóna si doprajte.
debata (2)

Voda

Ak vás trápi plynatosť a nadúvanie, pite minerálku bez bubliniek, prípadne stolovú alebo vodu z vodovodu. Ďalej všetko nevinné, čo neublíži ani pri hnačke, ani pri chudnutí – bylinkové čaje, (nesladené) a ruky preč od sladených nealkoholických nápojov (malinoviek). Pitie takýchto nápojov totiž podporuje nadúvanie a spôsobuje dojem nafúknutého brucha. Účinný je zelený, prípadne žihľavový čaj.

Čierna káva

Nedokážete si predstaviť život bez kávy, avšak k nej pre vás neodmysliteľne patrí mlieko s cukrom? Možno chutné, no pre vaše brucho a žalúdok absolútne nevhodné. Žalúdok totiž znesie kávu v kombinácii s mliekom oveľa horšie, ako bez neho. Ak sa kávy neviete vzdať, naučte sa ju piť – nielen bez cukru, ale hlavne bez mlieka.

Červený melón

Tento druh zeleniny je nielen chutný, ale pri nadúvaní aj doslova zázračný prostriedok. Keďže sa skladá hlavne z vody a neobsahuje takmer žiadnu fruktózu, je obzvlášť zdravý a pre náš žalúdok viac ako úžasný.

Pohyb

Recept vhodný takmer na všetky neduhy znie: Hýbte sa. Vďaka pohybu, a je jedno, či sú to „len“ prechádzky alebo hneď beh, stimuluje sa trávenie. Hýbte sa čo najviac, nevyhovárajte sa na čas – ak to nejde inak, prejdite aspoň kus cesty do práce a z práce pešo, alebo minimálne prestaňte používať výťah. Každá maličkosť sa ráta.

Už žiadne žuvačky

Žuvačky sú zdravé – osviežia dych, vyčistia zuby aj medzizubné priestory, keď nie je po ruke kefka. Pomôžu aj vo chvíli, keď nás pred televízorom prepadne vlčí hlad a zjedli by sme hoci aj balík solených arašidov. Žuvačka to zachráni, ale…! Žuvaním si pumpujeme do žalúdka vzduch, čo môže opäť viesť k tomu, čo nechceme: nadúvaniu.

Úzke nohavice

Keďže príliš úzke, resp. malé nohavice zovierajú brucho, môžu spôsobiť bolesti žalúdka. Istí to sukňa, legíny, tepláky, alebo skrátka voľné nohavice.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #žalúdok #trávenie #káva #žuvačka #melón #nadúvanie #plynatosť