Ovsenými vločkami proti cukrovke, rakovine aj zápche

Ovsené vločky na raňajky? Mimoriadne zdravé raňajky. Desať prstov na rukách nám nebude stačiť na vymenovanie dôvodov, prečo sa ich oplatí konzumovať.

02.05.2016 06:00
ovsené vločky, ovsená kaša Foto:
Ovsená kaša s orechami, mandľami a hrozienkami.
debata

Teplé verzus studené

Odborníci na výživu odporúčajú teplé raňajky, dajte im prednosť pred studenými. V prípade ovsených vločiek možno hovoriť o ovsenej kaši, typickom anglickom jedle známom pod názvom porridge. Ak vás toto jedlo neoslovilo, nehádžte ešte flintu do žita. Ovsené vločky si môžete zakomponovať do jedálnička napríklad tým, že si zopár lyžíc zamiešate do jogurtu, napríklad na olovrant. (To už je však, studená verzia). Odporúčaná dávka ovsených vločiek je šesť polievkových lyžíc denne. Rátajú sa aj ovsené otruby, v takom prípade stačia štyri lyžice. K ovseným vločkám, či už z nich vyčarujeme kašu, alebo si ich pripravíme surové, sa výborne hodia oriešky, med, jablko, banán a rôzne iné druhy ovocia, prípadne aj kompót – a sladké zdravé raňajky plné živín a energie, sú na svete.

Čo cenné obsahujú?

Ovsené vločky obsahujú veľa zdravého tuku. Jedná sa o nenasýtené mastné kyseliny, ktoré telu prospievajú. Keďže nenasýtené mastné kyseliny sú obsiahnuté hlavne v klíčkoch, celozrnné ovsené vločky sú predsa len tou najzdravšou alternatívou. Ovsené vločky tiež obsahujú vitamíny B1 a B6, sú skutočnou potravou pre našu nervovú sústavu a posilňujú náš imunitný systém. Bohaté sú aj na veľa dôležitých minerálnych látok ako je železo, vápnik, meď, mangán a zinok.

Pomáhajú pri chudnutí

100 gramov ovsených vločiek obsahuje len 359 kalórií. Vďaka obsahu rozpustnej i nerozpustnej vlákniny skutočne zasýtia, a to na pomerne dlhý čas. To je pri chudnutí dôležité, pretože žalúdok nepýta jesť a nepotrebuje malé jedlá medzi hlavnými. Navyše, horčík, ktorý je v ovsených vločkách obsiahnutý, tiež podporuje spaľovanie tukov.

Poskytujú energiu

Sacharidy s dlhým reťazcom v ovsených vločkách sa starajú o to, že žalúdku dlhšie trvá, kým rozštiepi sacharidové reťazce. Cukor prechádza do krvi dlhšie – a tým ovsené vločky dodávajú energiu na dlhý čas pri každodennom strese.

Zlepšujú pleť

Ovsené vločky obsahujú stopové prvky ako je meď, zinok a mangán, v kombinácii s vitamínom B vylepšujú pleť a pôsobia protizápalovo. Už 40 gramov ovsených vločiek pokrýva 20 percent dennej potreby zinku a medi.

Proti cukrovke

Rozpustná vláknina obsiahnutá v ovse reguluje hladinu cukru v krvi. Kto jedáva ovsené vločky denne, znižuje riziko ochorenia na diabetes druhého typu.

Proti zápche

Ovsené vločky môžeme považovať aj za liek pri zápche, prospievajú tráviacemu traktu.

Proti rakovine

Podľa štúdií možno ovsené vločky považovať za preventívny prostriedok proti rakovine. Pravdaže, ak sa konzumujú pravidelne. V rade vitamínov, ktoré obsahujú, sa nachádza aj vitamín K, nevyhnutný pre krvnú zrážanlivosť, známy tiež pod názvom „vitamín dlhovekosti“. Ten tiež eliminuje riziko vzniku nádorových ochorení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #chudnutie #sacharidy #vláknina #ovsené vločky #mangán