Pozor na škrob, ktorý obsahuje inak zdravá ryža

Ryža je zdravá potravina. S jej konzumáciou to však netreba preháňať, najmä ak je biela, pretože obsahuje aj veľké množstvo škrobu, ktoré môže zvýšiť hladinu cukru v krvi.

17.05.2016 06:00
biela ryža Foto:
Bielu ryžu vymeňte za naturálnu.
debata (1)

Ryža sa môže pýšiť balastnými látkami, aminokyselinami a vitamínmi. Vo všeobecnosti sa pokladá za jednu z najzdravších a pre žalúdok najšetrnejších základných potravín. Nie nadarmo odporúčajú lekári pri nadúvaní alebo žalúdočných problémoch naordinovať si jeden ryžový deň, aby sa črevá zotavili. Paradoxne však, ryža obsahuje veľa sacharidov vo forme škrobu. Štúdia z roku 2012 Harvard School of Public Health v Bostone potvrdila, že biela ryža zvyšuje hladinu cukru v krvi – a to môže zvýšiť riziko cukrovky.

Keď často jeme ryžu…

Na účely štúdie bolo 24 rokov sledovaných 350-tisíc mužov a žien. Počas tohto obdobia účastníci pravidelne informovali o svojich stravovacích návykoch. Treba zdôrazniť, že žiaden z účastníkov na začiatku štúdie nebol diabetik. Zarážajúce je, že až 13-tisíc mužov a žien v období pozorovania ochoreli na cukrovku druhého typu. Pri vyhodnocovaní dát vedci okrem iného dospeli aj k takémuto záveru: Riziko ochorenia cukrovky druhého typu sa zvyšuje, keď ľudia často jedia bielu ryžu. Predovšetkým u Aziatov, ktorí denne zjedia aj štyri porcie svojej obľúbenej ryže (z život bez nej si nevedia predstaviť), sa toto riziko značne zvyšuje.

Jedna miska denne

V ryži vyskytujúci sa polysacharid zvyšuje hladinu cukru v krvi. Aby mohol byť cukor vstrebaný, musí pankreas produkovať inzulín. Keďže sa cukor do krvi pri potravinách ako je biela ryža veľmi rýchlo dostane do krvi, hladiny cukru vyletia do výšky a pankreas musí tým pádom podať skutočne špičkový výkon. Z dlhodobého hľadiska preto produkuje stále menej inzulínu. Cukor, ktorý ostane v krvi, môže poškodiť obličky a vznikne cukrovka druhého typu. Štúdia ukázala, že už jedna miska ryže denne z dlhodobejšieho hľadiska zvyšuje riziko ochorenie cukrovky v priemere o 11 percent.

Triky pre zdravšiu ryžu

Ryže sa vôbec nemusíte vzdávať. Sushi s lososom, ani ryža v podobe prílohy k nedeľnému mäsu nemusí byť minulosťou. Vychádzame totiž z toho, že toľko ryže, koľko škodí, predsa nekonzumujeme. Ak ste ale „ryžožrút“, existuje zopár jednoduchých trikov, ako docieliť, aby bola ryža, ktorú skonzumujete, zdravšia.

Ryžu poriadne premyť
Nadbytok škrobu možno z ryže do určitej miery vymyť. Jednoducho ryžu pred varením opláchnite v sitku so studenou vodou – tečúcu vodu nechajte na ryžu liať tak dlho, kým z nej nepotečie číra voda.

Vsaďte na hnedú
Hnedá ryža neobsahuje toľko škrobu ako biela. Ak vám však hnedá nechutí, vsaďte na kompromis a zmiešajte ju s bielou. Stačí, ak bude tvoriť 20 percent. Keďže hnedej ryži dlhšie trvá, kým je hotová, stačí ju 15 minút pred varením namočiť, aby zmäkla. Potom ju možno variť spolu s bielou ryžou.

Po ryži prechádzka
Potraviny ako ryža síce zvýšia hladinu cukru v krvi – ale už po 15-minútovej prechádzke sa znova zníži.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prechádzka #cukrovka #ryža #pankreas #obličky #inzulín #príloha #škrob