
Chorobnosť na srdcovo-cievne ochorenia je alarmujúco vysoká. Zomiera na ne viac ako päťdesiat percent Slovákov. Hlavné rizikové faktory rozvoja týchto ochorení sú vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, fajčenie a obezita. Až deväť z desiatich Slovákov má minimálne jeden rizikový faktor.
Pritom zásadnou prevenciou je zmena životného štýlu. Ak už pacient musí užívať aj lieky, lekár by ho mal poučiť, že bez úpravy životosprávy telo na lieky reaguje nedostatočne. „Dobrá životospráva zvyšuje účinnosť liečby. Dnes existuje množstvo liekov, ktoré vedia ovplyvniť mechanizmy súvisiace s krvným tlakom, ale dôležitá je aj disciplína pacienta. Zvyčajne musí zmeniť celý dovtedajší životný štýl,“ prízvukuje docentka Slavomíra Filipová, prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti. „Zmena životosprávy zahŕňa absolútny zákaz fajčenia a zníženie nadváhy. Ľudia s nadváhou potrebujú viac obiehajúcej krvi na zásobovanie orgánov. Tukové tkanivo samo „vyrába“ látky, ktoré zvyšujú krvný tlak, tuk poškodzuje cievy – zvyšuje sa ich odpor,“ vysvetľuje docentka Filipová.
K znižovaniu nadváhy a odbúravaniu stresu patrí aj telesná aktivita, najmä rytmický pohyb. Za primeraný sa považuje taký, ktorý chorý znáša bez zadýchavania sa a po ktorom je príjemne unavený. Všeobecne sa odporúča aeróbna aktivita so zapojením viacerých svalových skupín (rýchla chôdza, indiánska chôdza, mierny beh, jazda na bicykli, plávanie, beh na lyžiach, trenažér). Odporúča sa cvičiť 3– až 4-krát do týždňa aspoň 30 až 45 minút.
Pokiaľ ide o zníženie váhy, a teda aj primeranú diétu, treba znížiť spotrebu tukov s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín, ktoré podporujú rozvoj aterosklerózy a zvyšujú riziko trombózy ciev. Preto sa odporúča dávať v strave prednosť tukom s prevažujúcim obsahom nenasýtených mastných kyselín (rastlinné oleje a tuky), ktoré pôsobia v rozumných množstvách priaznivo. Diéta s obmedzeným prísunom tuku, obsahujúcim nižší podiel nasýtených mastných kyselín, dokáže u chorých spomaliť rozvoj aterosklerózy srdcových ciev a znížiť celkovú úmrtnosť. Diétne opatrenia zahŕňajú aj obmedzenie spotreby alkoholu, obmedzenie solenia (do 5 až 6 g denne, vôbec nepridávať soľ do jedla), zvýšenie konzumácie ovocia a zeleniny.
Týždňový vzorový jedálny lístok – neslaná, šetriaca diéta
Pondelok
- raňajky: marhuľový džem, maslo, vianočka, biela káva
- desiata: pečené jablko
- obed: polievka hovädzia s cestovinou, hovädzie varené, kôprová omáčka, suchárová knedľa
- olovrant: ovocný džús, piškótová roláda
- večera: prekladané zemiaky, cvikla
Utorok
- raňajky: pečené mäso na studeno, starší biely chlieb, čaj
- desiata: pomaranč
- obed: polievka karfiolová s cestovinou, kurací prírodný rezeň, ryža, marhuľový kompót
- olovrant: rastlinné maslo, starší biely rožok, kakao
- večera: žemľovka s jablkami, čaj
Streda
- raňajky: neslaná šunka, topený syr, staršie biele žemle, čaj
- desiata: banán
- obed: polievka zeleninová s vajcom, rybie filé na masle, zemiaková kaša, mrkvovo-jablkový šalát
- olovrant: jogurt, starší biely rožok
- večera: bravčový perkelt, kolienka
Štvrtok
- raňajky: syrová nátierka, staršie biele rožky, karamelové mlieko
- desiata: jablková výživa, piškóty
- obed: polievka špenátová so suchým rožkom, dusené kuracie stehno, ryža, kompót
- olovrant: acidofilné mlieko, starší biely rožok
- večera: hovädzie špikované šunkou, tarhoňa, cvikla
Piatok
- raňajky: vajce na mäkko, maslo, paradajka bez šupky, starší biely chlieb, čaj
- desiata: broskyňa
- obed: polievka hrášková s cestovinou, zeleninový nákyp s mäsom, zemiaková kaša
- olovrant: pomarančový džús, sušienky
- večera: krupicová kaša s maslom a kakaom, marhuľový kompót
Sobota
- raňajky: staršia buchta s lekvárom, mlieko
- desiata: slivky
- obed: polievka fazuľková so zemiakmi, mäsová guľka v paradajkovej omáčke, zemiaky
- olovrant: vanilkový puding, piškóty
- večera: rezance s tvarohom, čaj
Nedeľa
- raňajky: mäsová nátierka (bez soli), staršie biele rožky, čaj
- desiata: termix
- obed: polievka vločková, kuracie na zelenine, ryža
- olovrant: biela káva, moravský koláč s posýpkou
- večera: kotlíkový guláš, starší biely chlieb
Zdroj: vusch.sk
Odporúčané výživové dávky energie, hlavných živín a vlákniny
Kategória | Energia (MJ) | Bielkoviny (g) | Tuky (g) | Sacharidy (g) | Vláknina (g) |
---|---|---|---|---|---|
muži 19 až 34 r. | 11,5 až 15,5 | 66 až 76 | 80 až 105 | 442 až 614 | 26 až 32 |
muži 35 až 59 r. | 11,0 až 14,5 | 64 až 72 | 75 až 95 | 424 až 581 | 24 až 30 |
muži 60 až 74 r. | 9,5 | 62 | 70 | 348 | 22 |
muži 75 r. a viac | 8,5 | 60 | 60 | 313 | 20 |
ženy 19 až 34 r. | 9,5 až 11,5 | 52 až 61 | 65 až 85 | 369 až 435 | 22 až 26 |
tehotné, dojčiace | 11,0 až 12,0 | 63 až 67 | 75 až 85 | 426 až 458 | 26 až 28 |
ženy 35 až 54 r. | 9,0 až11,0 | 51 až 58 | 60 až 75 | 352 až 431 | 22 až 26 |
ženy 55 až 74 r. | 8,5 | 50 | 60 | 323 | 20 |
ženy 75 r. a viac | 7,6 | 48 | 55 | 282 | 18 |
Zdroj: Vestník MZ SR