Diéta a životný štýl pri chorobe čriev

Črevné ochorenia, ako je Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída, sú ovplyvnené tým, čo jeme. Správna strava môže zdravotný stav podstatne ovplyvniť k lepšiemu. Ideálna je bezozvyšková diéta, zložená z potravín, ktoré zanechávajú v stolici veľmi málo zvyškov; nedráždia sliznicu čriev.

09.06.2016 06:00
tanier, kuchár, varenie, pečené kura, obed,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Výber potravín

Nápoje: čaj, minerálky bez kysličníka uhličitého, slabé ovocné šťavy
Pečivo: iba biele – veka, rožky, netučné múčniky pripravené z piškótového cesta doplnené jemným džemom alebo snehom z bielkov (zapečeným)
Prílohy: zemiaková kaša pri tolerancii mlieka, v opačnom prípade riedená vývarom zo zemiakov, cestoviny, ryža
Polievky: vývar z ľubovoľného mäsa alebo mrkvy doplnený ryžou alebo cestovinami, jemne nastrúhanými zemiakmi alebo mrkvou
Mäso: iba chudé, teľacie, hovädzie, bravčové, kura, kapor, filé, z údenín iba dusená šunka
Tuky: iba čerstvé maslo
Syry: nízkotučné, bez príchutí, netučný tvaroh
Vajcia: v menšom množstve, samostatne čo najmenej, lepšie je zaradiť do pokrmov
Ovocie: surové iba banány, marhule iba kompótové bez šupky, jablká olúpané podusiť úplne do mäkka a domixovať
Zelenina: žiadna surová, len mrkva nastrúhaná a dusená, mrkvové pyré

Ako variť

Variť, dusiť, piecť bez tuku, pokrmy doplniť maslom až po dohotovení, neprepaľovat tuk. Omáčky zahusťovať len zálievkou alebo na sucho opraženou múkou

Čo vynechať

Vyprážanie, restovanie, pečenie na tuku, postupy, pri ktorých vzniká tvrdá kôrka, zahusťovanie zápražkou

Nevhodné potraviny

Nápoje: mlieko, káva, kakao, ostré ovocné šťavy a šťavy z koncentrátu, akýkoľvek alkohol, sladené nápoje a bublinkové nápoje
Ovocie: surové – hrušky, ananás, jahody, maliny, egreše, kivi Zelenina: žiadna surová, nakladaná ani mrazená, sterilizované šaláty a nálevy, kel, kapusta, kaleráb, reďkovky, pór, cibuľa, cesnak, paradajky, uhorky, karfiol, chren
Strukoviny: v akejkoľvek úprave
Mäso: bôčik, príliš tučné bravčové, údené, baranie, zverina, tučné ryby, vnútornosti
Údeniny: salámy, párky, klobásy, jaternice, krvavá tlačenka, tlačenka, paštéty, žiadne mäsové konzervy
Tuky: loj, masť, oškvarky, šľahačka
Prílohy: zemiaky, kysnuté knedle, vyprážané zemiakové hranolčeky a krokety
Korenie: všetky druhy
Pochutiny: kečup, horčica, majonézy, tatárska omáčka, lahôdkové šaláty (zemiakový, vlašský…)

9 receptov: tipy na zdravú stravu

Parížske hniezda
Čo treba: 40 g hydinovej salámy, 50 g vajec, 10 g masla, 10 g oleja, soľ, korenie vegi-vegi
Ako na to: Hydinovú salámu nakrájame na kolieska aj so šupkou a vložíme do rozpáleného oleja. Kolieska sa o chvíľu vydujú do tvaru mištičky. Ihneď obrátime, opečieme na druhej strane a vyberieme z oleja. Plníme na masle ušľahanými vajcami. Zdobíme nasekanou pažítkou. Podávame so sendvičom alebo s pečivom.

Hrianky s rybacou nátierkou
Čo treba: 60 g sendviča, 60 g makrely v pretlaku, 20 g masla, 10 g cibule, citrónovú šťavu, petržlenovú vňať
Ako na to: Nakrájanú veku ľahko potrieme maslom a dáme osmažiť do horúcej rúry. Makrelu v pretlaku zmiešame s maslom, citrónovou šťavou a nadrobno postrúhanou cibuľou. Opraženú veku potrieme rybacou nátierkou a ozdobíme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.

Zelerová polievka
Čo treba: vývar z kostí, 30 g zeleru, 10 g hladkej múky, 30 ml nízkotučného mlieka, 5 g masla, soľ, pažítku, 100 g riedkych kostí, korenie family-vegi podľa chuti
Ako na to: Do precedeného vývaru z kostí pridáme nasucho opraženú múku a dobre povaríme. Pridáme dusený, prelisovaný zeler, mlieko, maslo a krátko povaríme. Dochutíme soľou a posekanou pažítkou a korením.

Ryžová polievka
Čo treba: 20 g ryže, 10 g hladkej múky, 20 g zeleru, 20 g mrkvy, 20 g petržlenu, 1/2 dl nízkotučného mlieka, maslo, korenie
Ako na to: Na masle opražíme múku, zalejeme ju vodou, pridáme ryžu, okoreníme korením a varíme do mäkka. Pridáme jemne nastrúhanú zeleninu a opäť povaríme. Pred podaním vmiešame do polievky mlieko, necháme prejsť varom. Ozdobíme ju nasekanou petržlenovou vňaťou.

Zeleninová polievka
Čo treba: 1/2 l vody, 1 kocku zeleninového bujónu, 30 g mrkvy, 30 g zeleru, 30 g petržlenu, 10 g slnečnicového oleja, 10 g krupice, 1 bielok, korenie
Ako na to: Očistenú a umytú zeleninu nakrájame na drobné kocky, opražíme na oleji, zalejeme vodou a dáme variť. Keď je zelenina skoro mäkká, zavaríme do polievky krupicu v rozšľahanom bielku a opäť necháme povariť. Podľa chuti pridáme wege-wege a na tanieri môžeme ozdobiť jemne nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Hovädzie mäso s mrkvou
Čo treba: 200 g hovädzieho mäsa, 200 g mrkvy, 20 g slnečnicového oleja, wege-wege
Ako na to: Očistenú mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Mäso nakrájame na kocky a opečieme na oleji, ochutíme korením, podlejeme vodou a dusíme takmer do mäkka. Potom pridáme mrkvu, podľa potreby znovu podlejeme a dodusíme.

Rezeň z mletého mäsa
Čo treba: 50 g bravčového mäsa zo stehna, 30 g eidamu, 30 g rybieho filé, 20 g paradajkového pretlaku, 1 ks vajce, 15 g pečiva, 20 g mlieka, 10 g hladkej múky, soľ, sladkú papriku; trojobal: 5 g hladkej múky, 10 g mlieka, 20 g strúhanky, 30 g oleja
Ako na to: Mäso, filé a syr pomelieme, pridáme trochu sladkej papriky, soľ a paradajkový pretlak. Pečivo namočíme do mlieka, necháme zmäknúť a pridáme k pomletej zmesi spoločne s vajcom a hladkou múkou. Hmotu vymiešame a tvarujeme placky, ktoré obalíme v trojobale. Pozvoľna smažíme na rozpálenom oleji po oboch stranách.

Kuracie mäso s ananásom
Čo treba: 200 g kuracieho mäsa, 10 g oleja, 50 g ananásového kompótu, 5 g škrobovej múčky, zázvor, kardamóm
Ako na to: Umyté kuracie mäso pri grilovaní potierame olejom, do ktorého sme primiešali rozdrvený kardamóm a nastrúhaný čerstvý zázvor. Grilujeme asi 30 minút. Zaváraný ananás ohrejeme v šťave z kompótu. Po ohriatí necháme ananás odkvapkať a obložíme ugrilované mäso. Ozdobíme nasekanou pažítkou. Vzniknutú šťavu z grilovania zmiešame so šťavou z ananásu, pridáme škrobovú múčku a krátko povaríme. Mäso a ananás polejeme pripravenou šťavou a ihneď podávame.

Cestoviny s kuracím mäsom a so syrovou omáčkou
Čo treba: 150 g bezvaječných cestovín, 2 kuracie prsné rezne, 200 g topeného nízkotučného syra, 2 dl smotany, cibuľu, 20 g slnečnicového oleja, zelenú petržlenovú vňať, korenie wege-wege
Ako na to: Cestoviny uvaríme v osolenej vode domäkka, scedíme a prepláchneme vriacou vodou. Na oleji osmažíme na jemno nakrájanú cibuľku, na rezance nakrájané rezne a orestujeme. Potom pridáme smotanu, syr a za stáleho miešania pripravíme omáčku, ktorú dochutíme korením. Na tanieri prelejeme cestoviny syrovou zmesou a môžeme ozdobiť najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Hydinové mäso sa špenátovým listom
Čo treba: 3 ks hydinových pŕs, 1 cibuľu, korenie wege-wege, 450 g špenátových lístkov, polievkovú lyžicu masla, dva strúčiky cesnaku, smotanu
Ako na to: Špenátové listy dusíme so šiestimi polievkovými lyžicami vody do mäkka asi 12 minút, pridáme lyžicu masla a prelisovaný cesnak. Rezne nakrájame na tenké rezance, orestujeme (aj s cibuľou) a vmiešame do špenátu, zalejeme smotanou a dochutíme korením.

Kapor v alobale
Čo treba: 150 g kapra, 3 g hladkej múky, 1/4 vajcia, 5 g strúhanky, 10 g oleja, list hlávkového šalátu, citrón, soľ
Ako na to: Porcie kapra osolíme, obalíme v hladkej múke, vo vajci a v strúhanke. Pevne zabalíme do vymasteného alobalu a upečieme na plechu v rúre. Zdobíme listom hlávkového šalátu a kolieskom citróna.

Zapečené makaróny s rybím filé a syrom
Čo treba: 80 rybieho filé, 80 g makarónov, 25 g oleja, 1 vaječný bielok, 50 g nízkotučného mlieka, 40 g eidamu, 5 g strúhanky, soľ, petržlenovú vňať
Ako na to: Uvarené, scedené makaróny premastíme olejom a premiešame s jemne nakrájanou petržlenovou vňaťou. Rybie filé nakrájame na kocky a zmiešame s makarónmi. Zapečieme vo vymastenej a strúhankou vysypanej forme, zalejeme mliekom, v ktorom sme rozmiešali bielok. Posypeme nastrúhaným syrom a dopečieme.

Zemiaky s mrkvou a so šunkou
Čo treba: 400 g zemiakov, 100 g mrkvy, 100 g šunky, 10 g oleja, 100 g tvrdého syra, wege-wege, pažítku
Ako na to: Syrové, olúpané zemiaky a mrkvu nakrájame na väčšie kolieska, pridáme najemno nakrájanú šunku, pažítku a lyžicu slnečnicového oleja. Zmes premiešame, dochutíme korením, dáme do zapekacej misky a zapečieme v rúre. Na tanieri posypeme strúhaným syrom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #recepty #Crohnova choroba #črevné ochorenie