Kalerábové listy nevyhadzujte! Obsahujú veľa živín

Presný pôvod kalerábu je sporný. Vie sa len, že ide celkom určite o Európu. Už starí Rimania poznali tento druh zeleniny. Hovorili mu "caulo rapa" a bol mimoriadne obľúbený.

01.06.2016 06:00
kaleráb, zelenina, vitamíny, výživa Foto:
Zdravý nie je len kaleráb, ale aj jeho listy.
debata (1)

Trikrát viac ako v hľuze

Neobsahuje takmer žiaden tuk a má málo kalórií. Aj to je dôvodom, prečo sa častokrát dostáva do jedálnička osôb, ktoré chudnú. Osobám, ktoré sa snažia obmedzovať sacharidy, poslúžia plátky kalerábu ako chlebík. Dá sa na ne naložiť skutočne čokoľvek a môžu sa aj podobne ako sendviče, natrieť maslom. Kaleráb obsahuje veľa vitamínu C: Už 100 gramov pokrýva našu dennú potrebu. Tento sladkastý druh zeleniny sa však môže pýšiť aj vitamínom A, K a tiež niacínom, biotínom a kyselinou listovou. Horčičné oleje, ktoré sa v kalerábe nachádzajú, podporujú imunitný systém a majú blahodarný vplyv na žalúdok, črevá a vôbec, celé telo. Pre všetkých, ktorí bojujú s citlivým žalúdkom a črevami, ľahko stráviteľný kaleráb je výbornou voľbou. Menej známe je, že veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok obsahujú aj kalerábové listy. Dokonca až trikrát viac ako v samotnej hľuze. Preto je výhodné jesť ich tiež. 100 gramov kalerábu obsahuje 24 kalórií. 2 g bielkovín, 0,1 g tuku, 3,7 g sacharidov a 1,4 g balastných látok.

Nákup a skladovanie

Ak je to možné, kupujte kaleráb aj so zdravými listami. Tie totiž veľa napovedia o jeho čerstvosti. Ak sú totiž listy pekné zelené, kaleráb je určite kvalitný. Šupa kalerábu by zas mala byť nepoškodená a hladká. Oplatí sa tiež držať celkom jednoduchého pravidla: Čím menší kaleráb, tým chutnejší, pretože tie najväčšie už spravidla bývajú drevnaté. Čo sa týka skladovania, kaleráb vydrží v chladničke pokojne aj týždeň. Vhodné je však dať ho do plastového vrecka.

Stratí svoje čaro

Svetlozelené kalerábové listy sú nielen zdravé, ale aj chutia úžasne. Obsahujú veľa živín – škoda ich vyhodiť! Odstráňte preto len veľké listy, ktoré nevyzerajú čerstvo. Ostatné dôkladne umyte, nechajte odkvapkať, nakrájajte nadrobno a pridajte napríklad do zeleninového šalátu. Listy sa ale hodia aj do polievok či omáčok, obsahujú asi 50 percent cenných horčičných olejov, ktoré sa uvoľňujú pri dusení. Hľuza kalerábu zas najviac chutí surová. A tiež má najviac živín! Ak sa kaleráb rozhodneme variť, potom naozaj krátky čas, inak stratí svoje chutné čaro.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #žalúdok #črevá #kaleráb #vitamín C #kyselina listová #hľuza