Obezita: Choroba, ktorá potrebuje liečbu. Vyskladajte si zdravý tanier

Epidémia obezity, ktorá zasiahla Európu, predstavuje najväčšiu zdravotnícku hrozbu pre najbližšie desaťročia. Situácia je o to hrozivejšia, že rastie počet obéznych detí. Celosvetovo viac ako 22 miliónov detí do 5 rokov a 155 miliónov detí v školskom veku trpí vážnou nadváhou a obezitou.

10.06.2016 06:00
deti, príroda, úsmev Foto:
Ilustračné foto.
debata

Obezita je ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť len zmenou životného štýlu. Zmeniť sa musí aj lekársky prístup k ľuďom s nadváhou. Koncom roka 2015 uverejnil magazín The Economist prílohu s rozsiahlou správou Proti obezite v Európe: Kroky k zmene súčasného nastavenia.

Správa sa zaoberá problematikou epidémie obezity v Európe a stratégiami jednotlivých vlád pri riešení tohto závažného zdravotníckeho problému. V správe sa konštatuje, že nadváha a obezita skracujú dĺžku života o osem až desať rokov.

„Počet Európanov s nadváhou a obezitou sa od roku 1980 zdvojnásobil, pričom dnes trpí nadváhou každý druhý. Nadváha sa tak stáva normálnym stavom. Zdravotnícke výdavky na obezitu dnes predstavujú 7 % výdavkov, ale podľa odhadov by mali stúpnuť až na 13 % v priebehu najbližších desaťročí,“ hovorí doktorka Darina Sedláková, riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku.

Pokiaľ ide o deti, za posledných desať rokov vzrástla u nich nadváha a obezita 2– až 5-násobne. Nepriateľom všetkých detí je zlá strava a málo pohybu. Deti, ktoré denne sedia dve a viac hodín pred televízorom či pri počítači, majú o polovicu vyššiu šancu, že budú trpieť nadváhou aj v dospelosti. Iba necelé 4 % všetkých obezít v detskom veku sú spôsobené ochorením hormonálneho systému alebo genetickou poruchou. Najnovšie výskumy potvrdzujú výskyt porúch látkovej premeny tukov a cukrov u detí s vážnou poruchou výživy. Navyše je u nich porušená prirodzená štruktúra pečene a v závislosti od hladiny tukov v krvi môže dôjsť k nadmernému ukladaniu tukov v pečeni. Tieto deti častejšie trpia deformitami pohybového systému a chronickými ochoreniami dýchacieho systému. Už v najmladšom veku sa vytvárajú zmeny v cievach, ktoré v dospelom veku vedú k strate ich pružnosti. Adolescenti so závažnou nadváhou alebo obezitou majú často aj vysoký tlak.

American Medical Association v júni 2013 definovala obezitu ako ochorenie, ktoré sa veľmi ťažko lieči a sprevádzajú ho komorbidity, z ktorých najzávažnejšie sú diabetes II. typu, onkologické a kardiovaskulárne ochorenia. V prípade ľudí s nadváhou a obezitou dochádza navyše k psychickým problémom.

Prevencia obezity v detskom veku je tak prevenciou obezity v tom dospelom. Pre zdravie dieťaťa je dôležité, aby obezita bola eliminovaná už v predškolskom veku. Podľa dostupných štúdií sú obézne deti do 6 rokov menej často náchylné k obezite v dospelosti, než tie, u ktorých obezita pretrváva aj v školskom veku. Preto je veľmi dôležitý postoj rodičov, ktorí vytvárajú deťom tie správne alebo, naopak, zlé stravovacie návyky. V detskom veku je tak liečba detskej obezity liečbou stravovacích návykov celej rodiny. „Nemôžeme očakávať, že dieťa začne jesť pravidelne zeleninové šaláty, ak rodičia zeleninu nejedia. Tiež nemôžeme počítať, že deti s nadváhou sa začnú samy hýbať, ak rodičia žiadne pohybové aktivity nemajú,“ konštatovala doktorka Ľubomíra Fábryová, predsedníčka Obezitologickej sekcie SDS.

„Obezita so svojimi komplikáciami predstavuje nesmiernu socio-ekonomickú záťaž pre spoločnosť, skracuje očakávanú dĺžku života a negatívne ovplyvňuje jeho kvalitu,“ hovorí doktorka Fábryová. „Navyše je chybne posudzovaná ako „estetický“ nedostatok, a nie ako vážne chronické ochorenie,“ dodala.

Vyskladajte si zdravý tanier

Zapamätajte si, že:

  • pitím nápojov s pridaným cukrom si zvyšujete energetický príjem a príjem prázdnych kalórií.
  • že pre zdravie sú vhodné menšie porcie jedla, ku ktorým pridáte zeleninu, šalát alebo ovocie.
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
jedlo, zdravá strava, zelenina, ovocie, vláknina Ilustračné foto.

Vláknina

Obilniny jedzte v prirodzenej celozrnnej podobe. Mali by tvoriť 1/3 vašej dennej stravy.

Nepomýľte sa Príjem správneho množstva cereálnej vlákniny počas dňa by mal byť:

  • 2 až 3 plátky celozrnného chleba
  • 1/2 pohára ovsených vločiek alebo 1 pohár (200 ml) celozrnných cereálií
  • 1/2 pohára nelúpanej ryže alebo celozrnných cestovín.

Viete, že… dobrým zdrojom vlákniny sú aj strukoviny, kapusta, mrkva, paprika, sója, jablká, zemiaky?

Nezabudnite, že až polovicu vášho „denného taniera“, by mala tvoriť vláknina (30 g).

Bielkoviny

Dobré bielkoviny pochádzajú z rýb, zo strukovín, z orechov, vajec a chudého mäsa.

Všímajte si
Údaje o energetickej hodnote každého jogurtu, ochuteného mlieka, syra, alebo jednotlivých porcií na obale potravín.

Zapamätajte si, že…
Ryby sú vhodným zdrojom bielkovín a omega-3-mastných kyselín, ktoré majú ochranný prínos pre srdce. Sú zdrojom vitamínov A, D, B a minerálnych látok (napr. vápnik, fosfor, zinok, draslík a horčík).

Nezabudnite
1 pohár mlieka s 1,5 g tuku obsahuje: 3,4 g bielkovín, vitamíny A, B1 a B2 a minerálne látky (napr. vápnik a fosfor).

Viete, že… by ste mali denne prijať aspoň 2 porcie mlieka alebo mliečnych výrobkov. 1 porcia = 1 pohár mlieka (250 ml) alebo 1 jogurt (150 ml) alebo 3 kocky tvrdého syra (2 plátky), t. j. 50 g?

Ovocie a zelenina

Konzumujte rôzne druhy ovocia. Čím viac čerstvej zeleniny zjete, tým lepšie.

Viete, že…
Ovocie a zelenina by mali tvoriť 1/3 dennej stravy. Sú významným zdrojom vitamínov, kyseliny listovej, vlákniny a minerálov, ako sú draslík a horčík?

Zapamätajte si, že…
1 porcia = 1 pohár (200 ml) krájanej zeleniny alebo ovocia = 1 stredne veľké jablko.

Tuky

Sú dôležitým zdrojom energie. Zdravé sú najmä prirodzené tuky, napr. v orieškoch, avokáde, rybách a čerstvých panenských olejoch.

Zapamätajte si, že…
5 g soli = 1 plná čajová lyžička = maximálny denný príjem.

Nezabudnite
Na 30 minút fyzickej aktivity (chôdza, beh, cvičenie) denne.

Desatoro zdravého taniera

  1. Stravujte sa pravidelne, aspoň 5× denne: raňajky, desiata, obed, olovrant, večera..
  2. Znižujte postupne príjem soli na 5 g denne.
  3. Obmedzte konzumáciu jedál a nápojov s pridaným cukrom.
  4. Denne konzumujte ovocie a zeleninu (5 porcií).
  5. Denne vypite aspoň 2 litre tekutín, uprednostňujte pitnú vodu a nesladené nápoje.
  6. Jedzte viac vlákniny, celozrnného pečiva, cestovín a celozrnných obilnín.
  7. Nahraďte stužené tuky (napr. margaríny) panenskými rastlinnými olejmi (napr. slnečnicovým, olivovým).
  8. Vyberajte si rôznorodé bielkoviny, ktoré zahŕňajú ryby, chudé mäso a hydinu, vajíčka, fazuľu a hrášok, sójové výrobky a nesolené orechy a semená.
  9. Zvýšte príjem nízkotučného mlieka a mliečnych produktov ako sú mlieko, jogurty a syry.
  10. Vyberajte si menšie porcie jedla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #obezita #detská obezita