Údeniny črevu neprospievajú

Rakovina hrubého čreva a konečníka, ktorá sa ročne diagnostikuje asi u 3 500 občanov Slovenska, je druhou najčastejšou príčinou úmrtia medzi onkologickými pacientmi. Väčšina z postihnutých, žiaľ, prichádza k lekárovi neskoro. Možno aj preto si každoročne toto ochorenie v SR vyžiada až 1 700 životov.

13.07.2016 06:00
shutterstock 92282407 Foto:
Priemyselne upravované mäsové výrobky ako údeniny, slanina, klobásy, ale aj šunka, salámy či párky by sa na stôl mali dostať iba výnimočne.
debata

Vedeli ste, že proti tejto rakovine môžeme bojovať až dvoma zbraňami?
Prvá: Včasné odhalenie začiatočných štádií ochorenia môže zachrániť život, pretože sú dobre liečiteľné! Každý občan SR nad 50 rokov má nárok na bezplatný test na okultné krvácanie do stolice u svojho praktického lekára.
Druhá: Znížiť riziko vzniku rakoviny, ale aj zastaviť začínajúce bujnenie môže to, čo máme na tanieri!

Odhaľte včas rakovinu hrubého čreva a konečníka
Absolvovanie preventívnych prehliadok u lekára by sa po päťdesiatke malo stať samozrejmosťou, najmä ak sa v rodine už tento typ rakoviny vyskytol alebo máte iné ochorenie hrubého čreva. Rakovina v hrubom čreve a konečníku najčastejšie postihuje ľudí nad 50 rokov a často vzniká z výrastkov nazývaných polypy. Tie môžu v čreve rásť roky bez toho, aby ho ohrozovali a až časom sa zmenia na rakovinu.

Prvé prejavy rakoviny hrubého čreva a konečníka pomôže odhaliť jednoduché vyšetrenie stolice na skryté krvácanie u praktického lekára, na ktoré majú po 50 nárok všetci občania SR bezplatne. Ak je test negatívny, treba ho preventívne opakovať každé dva roky. V prípade pozitívneho výsledku sa treba zveriť do rúk gastroenterológa. Včasný záchyt ochorenia je základ úspešnej liečby. Až 90 percent tejto rakoviny sa dá vďaka modernej medicíne vyliečiť, ak sa odhalí včas.

Pri akých príznakoch ihneď navštíviť lekára?
Na vznikajúcu rakovinu môže upozorniť krvácanie z konečníka, dlhšie trvajúca stolica podobná hnačke či tvrdá stolica alebo, naopak, ich časté striedanie. O tom, že nie je niečo v poriadku, vypovedá aj časté a urgentné navštevovanie toalety, ale aj zápcha či nemožnosť vykonať veľkú potrebu. Pozornosť tiež treba zbystriť pri strate apetítu, celkovej únave, anémii, výraznejšej strate hmotnosti, nevysvetliteľných horúčkach a závratoch. Zlým signálom sú aj nevysvetliteľné kruté bolesti brucha, plynatosť či pocit hrče alebo masy v bruchu.

Čo mať na tanieri, ak chceme znížiť svoje riziko rakoviny?
Hydinu a ryby treba uprednostňovať pred červeným mäsom. Priemyselne upravované mäsové výrobky ako údeniny, slanina, klobásy, ale aj šunka, salámy či párky by sa na stôl mali dostať iba výnimočne. Živočíšne tuky v strave nahraďte rastlinnými. Samozrejmosťou vo vašej domácnosti by mal byť olivový olej. V strave nesmú chýbať tuky s obsahom omega-3 mastných kyselín, napríklad z rybacej stravy – oba napomáhajú chrániť bunky hrubého čreva pred karcinogénmi.

Alkohol sa významne podieľa na riziku vzniku rakoviny hrubého čreva a najmä konečníka. Ak ste žena, obmedzte alkohol na jeden pohár denne a ak ste muž, dva nápoje denne stačia. Zdravému tráveniu a znižovaniu rizika rakoviny napomáha aj dostatočný prísun vlákniny. Vláknina z obilnín je v prevencii kolorektálneho karcinómu efektívnejšia ako vláknina z ovocia a zeleniny. Pre zdravé črevo patria na tanier i strukoviny ako sója, hrach alebo fazuľa.

Ako pripravovať potraviny?
Vyprážanie potravín nahraďte dusením, varením v pare alebo pečením. Zdraviu neprospieva ani grilovanie. Je dokázané, že mäso a dokonca aj ryby pripravované na drevenom uhlí podobne ako fritované zemiaky hranolčeky obsahujú silné karcinogénne zložky. Niektoré zložky potravín – antioxidanty – majú dokázané protirakovinové účinky. Vysoké antioxidačné účinky má zelený čaj, kurkuma, červené hrozno, citrusové plody, cesnak, cibuľa a bobuľové ovocie ako napríklad čučoriedky. Na zníženie rizika vzniku rakoviny určite do jedálnička zaraďte kapustovú zeleninu, brokolicu, ružičkový kel a tiež cibuľu, cesnak, paradajky – majú vysoký obsah protirakovinových látok. V rámci prevencie treba tiež zabezpečiť dostatočný prísun vitamínov A, C a E, kyseliny listovej, selénu a vápnika.

Bezplatná infolinka 0800 800 183
www.europacolon.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #črevá #údeniny #rakovina hrubého čreva #rakovina konečníka #onkologické ochorenia