Tipy a triky, ako eleminovať príjem cukru v potrave

Z cukru sa priberá, to dobre vieme. Občas sa nachádza cukor aj v potravinách, ktoré pôsobia zdravo. Znížme príjem cukru na minimum. S týmito trikmi.

26.07.2016 06:00
Nie každý jogurt je probiotický Foto:
Ovocný jogurt? Správna voľba. Ale lepšie spravíte, keď si ho sami pripravíte.
debata

Raňajky

Nemáte veľa času, no chcete, či potrebujete si zobnúť niečo malé. Vyhrajú túto súťaž kukuričné lupienky alebo müsli? Zlý výber. Práve tam sa častokrát skrýva veľa cukru. Alternatíva pre vás: Jogurt s čučoriedkami alebo vajíčko namäkko so zeleninou a tenkým krajcom celozrnného chleba. Takéto raňajky vás zasýtia a sú podstatne zdravšie.

Ovocie

Jete veľa ovocia? Fajn. Avšak keď chcete znížiť cukor, niektoré druhy ovocia by pre vás mali byť tabu. Napríklad také hrozno, banány či figy disponujú vysokým obsahom cukru. To sa už však nedá tvrdiť o jahodách, grapefruitoch, kivi či zelených jablkách.

Produkty s označením light

Ak chcete schudnúť, tieto potraviny by ste si v regáloch radšej nemali všímať. Sú nebezpečné, priberá sa z nich, pretože síce majú nízky obsah tuku, zato obsah cukru je vyšší ako zvyčajne. A preto sa odporúča uprednostňovať radšej „normálne“ varianty a jednoducho menej jesť. Naučte sa čítať zloženie produktov, dbajte na to, čo obsahuje váš jogurt, ľadová káva a ostatné s nálepkou „light“.

Ovocný jogurt

Znie to tak zdravo… Ovocný jogurt namiesto večere, alebo na desiatu či olovrant. Vedeli ste však, že lepšie spravíte, keď si ho pripravíte doma sami? Ušetríte cukor a dokonca bude aj chutnejší. Recept je celkom jednoduchý. Zmiešajte biely jogurt s roztlačeným bobuľovým ovocím, ktoré máte po ruke, prípadne pridajte lyžičku medu.

Kupované jedlo

Pravdaže, je to pohodlné. Počas obedňajšej prestávky zájsť za roh a dať si obed s kolegami v obľúbenom lokáli. Opäť je to však o tom, že keď si obed pripravíme doma (a prinesieme si ho do práce), presne vieme, čím sme ho ochutili. Celkom nebezpečné sú predovšetkým šaláty. Sú síce zdravé, častokrát sa však v dresingoch skrýva cukor (a mohol by byť napríklad nahradený medom).

Kečup

Leto je čas grilovačiek. Vedzte, že obľúbený kečup, v ktorom si tak radi máčame ugrilované mäso, obsahuje tiež veľa cukru. Alternatíva pre vás: Obklopte chutné mäsko kopou zeleniny. Aby bola obloha chutnejšia, pokvapkajte si ju tekvicovým alebo olivovým olejom.

Sladené nápoje

Obsahujú veľmi veľa cukru, to už vie aj malé dieťa. Prvým krokom pre ľudí, ktorí sa potrebujú preorientovať na zdravší spôsob života, je naučiť sa piť vodu a nesladené bylinkové čaje. Aj rôzne ľadové kávy a ovocné šťavy sú hotovými pascami. Riešením je, pripraviť si svoju obľúbenú kávu doma, vlastnoručne. Len v takom prípade si môžeme byť ozaj istí, čo v nej skutočne máme. Ste smädní? Voľte osviežujúce nápoje s čerstvou limetkovou alebo citrónovou šťavou. Ak máte chuť na niečo sladké, môže si do nápoja pridať trochu ovocnej šťavy.

Cukríky a žuvačky

Keď nás prepadne hlad, mnohí siahneme po žuvačke alebo cukríku. V týchto drobnostiach je samozrejme cukor, asi to netreba zdôrazňovať, preto je zdravšie siahnuť po verziách „bez cukru“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #chudnutie #ovocie #zelenina #med #jogurt #cukor #sladené nápoje