1. Nedostatok zdravých raňajok
Nie bezdôvodne sú raňajky najdôležitejšie jedlo dňa. Po prebudení je totiž hladina glukózy v krvi zvyčajne veľmi nízka, preto je potrebné do nového dňa dobiť baterky. Žiaľ, ešte stále máme tendenciu vynechávať raňajky z dôvodu ranného stresu a nesprávnych stravovacích návykov. Sú však spôsoby, ako to zmeniť. Najdôležitejšie je mať dostatok času na ich prípravu a konzumáciu. Správne vyvážené raňajky majú pozostávať najmä z ovocia a zeleniny, obilnín a mliečnych výrobkov. „Konzumácia plnohodnotných raňajok zvyšuje kreativitu, vyjadrovacie schopnosti a krátkodobú pamäť, čo má za výsledok lepšiu výkonnosť v škole, ako aj v práci. Raňajky sú dôležité z dlhšieho časového horizontu. Odborníci sa domnievajú, že ľudia, ktorí jedia raňajky pravidelne, majú stabilnejšiu telesnú hmotnosť a sú menej ohrození nadváhou. Navyše nezvyknú skĺznuť do nezdravých desiat alebo neskorých raňajok," vysvetlil odborník na výživu doktor Peter Minárik.
2. Nepravidelná strava
Počas dňa by sme mali dodržiavať 3 až 4-hodinovú pauzu medzi jedlami. Príliš dlhé prestávky medzi konzumáciou jednotlivých pokrmov majú za následok pokles hladiny glukózy v krvi, čo znižuje našu schopnosť sústrediť sa, zhoršuje náladu a spôsobuje ospalosť a podráždenosť. Podľa odporúčaní by sme mali konzumovať 5 jedál denne v presne stanovených časoch. Samozrejme, nie je to až také ľahké, ozvlášť v práci, keď sme pod stresom. Čo môžeme urobiť, aby sme zabránili takýmto situáciám? "Skúste si dopredu nakúpiť potraviny a z nich zostaviť jedálniček na celý týždeň. Ak získame ucelený prehľad o tom, čo jeme, bude nás to nútiť plánovať si stravu. Dôležité je mať vždy po ruke potraviny na prípravu jednoduchých jedál, ako sú obilniny, ryža, cestoviny, mrazená a konzervovaná zelenina, chlieb, cereálie,” radí doktor Minárik.
3. Prejedanie sa
Jedenie bez uváženia spôsobuje zaťaženie žalúdka, stratu koncentrácie a ospalosť. V dlhodobom horizonte môže viesť k zlému tráveniu a obezite. Svoju pozornosť by ste mali obrátiť na dostatok výrobkov odporúčaných k vyváženej strave, ako sú tmavý chlieb, obilniny, cestoviny, mlieko, ovocie, zelenina. Vyvarujte sa kalorických jedál s vysokým obsahom tuku, ktoré neposkytujú dôležité živiny, ale, naopak, spôsobujú dočasné zvýšenie glukózy v krvi a pocit krátkodobej sýtosti. Správne stravovacie návyky sú cesta, ako prekonať prejedanie sa. Kľúčom k úspechu je odstrániť tučné jedlá a silne sladené potraviny. Nemali by ste zabudnúť na porciu zeleniny alebo ovocia do každého jedla. Hovoríme o 5 porciách zeleniny, ovocia. Fyzická aktivita, vďaka ktorej spaľujeme prebytočné kalórie, hrá tiež kľúčovú úlohu.
4. Vyjedanie
Z pohľadu komplexnej duševnej a telesnej vitality je vyjedanie "rýchloviek” to najhoršie. Najčastejšie sme v pokušení pri sladkostiach alebo slaných čipsoch, po ktorých môžu nastať výkyvy nálad, kedže hladina glukózy je nestabilná. Existuje veľa príčin tzv. vyjedania, ako sú napríklad hlad, príliš veľké intervaly medzi jedlami, stres, nuda alebo nedostatok času na prípravu riadnej stravy. Nepremyslené vyjedanie chladničky sa rýchlo odráža aj na postave. Ako teda vycvičiť svoje stravovacie návyky? Predovšetkým sa vyhnúť situáciám, keď doženiem svoje telo k pocitu, keď sme už veľmi hladní. Tu sa naskytá aj väčšie riziko konzumácie niečoho nezdravého. Odborníci na výživu poukazujú na to, že vysoko kalorické občerstvenie môže byť nahradené telu prospešnými alternatívami. Stojí za to mať vždy po ruke krabičku orechov, obilnín, ovocia, ktoré môžu poskytnúť požadovanú energiu vo chvíľkach náhleho hladu.
5. Fast-foodová strava
Aj vy preferujete ako večeru rýchle občerstvenie? Neklamte samých seba, že je to jediná možnosť, ktorú časovo zvládate, aby ste získali potrebnú dávku energie. Plnohodnotná strava je dôležitá. „Môžete si vytvoriť zoznam výrobkov, ktoré v prípade potreby poskytnú vášmu telu rýchlu dávku energie počas dňa a zároveň prinesú živiny, zlepšia vašu náladu i postoj. Môže ísť o orechy, sušené ovocie, čerstvé ovocie a zeleninu, ale aj domáce sendviče alebo šaláty," dodal doktor Peter Minárik.