Zbavte deti chuti na limonády

Kola, fanta, sprite, malinovka, kofola... Kolové nápoje sú pre mnohých symbolom zahnania smädu a pre mnohé deti počas prázdnin a dovoleniek, bohužiaľ, neodmysliteľnou súčasťou pitného režimu. Nie z čokolád či keksíkov, dnešné deti prijímajú značné množstvo cukru práve zo sladených nápojov a odborníci ich považujú za jednu z hlavných príčin detskej obezity a pokazených zubov.

22.09.2016 06:00
deti, ovocie, džús, šťava Foto:
Po vypití ovocného džúsu je vhodné vypláchnuť si ústa a polhodinu po kontakte s ovocnými kyselinami sa rozhodne neodporúča čistiť si zuby.
debata

Jedinou tekutinou, ktorú potrebujú bunky nášho tela, je čistá voda. Vôbec nepotrebujú zafarbenú, osladenú ani aromatizovanú tekutinu. Podľa publikácie Nové trendy vo výžive detí obsahuje liter 7-up či Sprite 30 kociek cukru a liter koly o dve kocky menej. Dali by ste do litra čaju toľko cukru? To je toľko energie ako vysmážaný bravčový rezeň. Kolové nápoje navyše obsahujú kyselinu fosforečnú, ktorá odbúrava vápnik z kostí a naleptáva zubnú sklovinu. Sú navyše kyselinotvorné, obyčajne majú pH okolo 3 (vrátane tých, ktoré obsahujú umelé sladidlá). Čistá voda má pH 7.

Deťom dajte napiť vždy, keď chcú – vodu

<A> Predčasom sa uskutočnila anketa na súbore takmer dvesto našich žiakov 3. až 9. ročníka základných škôl. U slovenských detí vo veku 8 – 16 rokov odborníci zisťovali, ako často pijú nápoje typu kola. Takmer 27 percent opýtaných pije priemerne viac ako 5 dl takýchto nápojov denne. Viac ako liter (!) kolových nápojov pije denne takmer 7 percent týchto detí. Kolové nápoje pili najčastejšie popoludní a prirodzene – prevažne v lete.

Najčastejšie chyby vo výžive detí

  • vynechávanie raňajok
  • prejedanie sa vo večerných hodinách
  • nedojedanie obedov (vynechávanie polievky)
  • dosycovanie sa potravinami s nízkou výživovou hodnotou a vysokým obsahom energie
  • konzumácia jedál mimo domu
  • pitie sladkých nápojov (pozor aj na džúsy!)

Každý rodič chce pre svoje dieťa to najlepšie. Pri stravovaní a pití však býva pohľad na to najlepšie často pomerne skreslený a ovplyvnený reklamou. Základy zdravého stravovania a pitného režimu treba deťom vštepovať odmala. "V prvom rade je dôležité uvedomiť si, že rodič je pre svoje deti najväčším príkladom. Darmo ho budete prehovárať, aby zjedlo zeleninu, ak vidí, že vy máte na tanieri párky. Ťažko ho donútite, aby pilo čistú vodu, ak vy pijete kolu, " hovorí psychologička MUDr. Katarína Bieliková.

„Ochutené vody, džúsy a sirupy by si mali deti dopriať naozaj výnimočne. Na uhasenie smädu je vždy najlepšia čistá voda,“ odporúča Mgr. Bieliková. Deti vďaka svojej vysokej telesnej aktivite strácajú tekutiny pomerne rýchlo. Preto je potrebné nabádať ich, aby pili často a v malých dávkach. Dieťaťu by sme mali dať napiť vždy, keď chce (aj počas jedla). Samozrejme, hovoríme o čistej (najlepšie dojčenskej alebo pramenitej) vode. Aj podľa MUDr. Andrei Dubai možno ako príjem tekutín v rámci pitného režimu rátať len to, čo je neochutené.

Cukor obsahujú aj džúsy

Nadváha u detí sa v poslednom období stáva problémom aj na Slovensku. Podľa najnovších výskumov už každé šieste dieťa trpí obezitou. Preto by ste mali dávať pozor na to, koľko vaše dieťa denne skonzumuje cukru. A nestačí v strave obmedziť len sladkosti. „Skrytý cukor, sa často nachádza aj v potravinách, ktoré komunikujú zdravý základ – či už sú to cereálie, ochutené jogurty alebo ovocné šťavy." Pozor aj na džúsy. Džús je síce prírodný produkt vyrobený výlučne zo zdravého čerstvého alebo skladovaného (čiže aj chladeného alebo mrazeného) ovocia a zeleniny, ktorý nesmie obsahovať pridaný cukor. To však, prirodzene, neznamená, že cukor neobsahuje. Obsahuje prírodný cukor z ovocia, tzv. fruktózu. Samozrejme, aj fruktóza je druh cukru, a to ovocný cukor, z ktorého sa priberá a kazia sa z neho zuby. Takže aj džúsy treba piť s mierou a deťom ich riediť (odporúčané riedenia sú rôzne, menším deťom určite väčšie riedenie). Tiež si treba uvedomiť, že časté a pomalé pitie džúsu z fľaše s cumľom môže v batoľacom veku viesť k tzv. medovým zubom (pokazené mliečne jednotky).

Po vypití ovocného džúsu je vhodné vypláchnuť si ústa a polhodinu po kontakte s ovocnými kyselinami sa rozhodne neodporúča čistiť si zuby. Ovocné kyseliny totiž narúšajú zubnú sklovinu, hovorí sa tomu zubná erózia. Mliečne zuby sú na eróziu náchylnejšie ako trvalé. Odporúča sa počkať, aby malo pH v ústach čas stúpnuť (tzv. Stephanova krivka, ktorú poznáme z reklamy na žuvačky) a na zuboch sa opätovne vytvoril tenký biofilm, ktorý má aj ochrannú funkciu. Niektorí stomatológovia odporúčajú piť ovocné džúsy cez slamku, aby sa aspoň predné zuby v ovocnej šťave „kúpali“ čo najmenej. Predovšetkým nepopíjať sladené nápoje v malých dávkach počas dňa! Zato vodu možno popíjať kedykoľvek.

Zdravá „Parsley kola“

Ak predsa len potrebujete piť niečo zafarbené a ochutené, vyskúšajte nasledujúci recept: V litri vlažnej vody rozmixujte dve-tri hrste petržlenovej (z anglického parsley) vňate (alebo divoké bylinky, žihľavu, špenát, lístky malín, čiernych ríbezlí, lesných jahôd) preceďte a v nápoji rozmixujte jednu polievkovú lyžicu medu a dve polievkové lyžice citrónovej šťavy. Tento nápoj obsahuje veľa prirodzených vitamínov, minerálov a fytochemikálií s antioxidačným, protirakovinovým, protisklerotickým a omladzujúcim účinkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #sladené nápoje #výživa detí #limonáda