Medicinálne huby: Pomáhajú lepšie znášať liečbu rakoviny

Liečebné účinky medicinálnych húb poznajú už aj Európania. Záujem vzbudili predovšetkým vďaka svojmu pôsobeniu na imunitný systém, ale aj účinkom, ktorým sa uplatňujú pri liečbe civilizačných ochorení.

02.10.2016 06:00
huby cordyceps Foto:
Huby cordyceps.
debata

Na terapiu sa najčastejšie používajú vo forme extraktu s 30 % podielom polysacharidov. Špeciálne pri používaní týchto húb ako podpornej liečby pri onkologických ochoreniach treba dbať na ich kvalitu. Dnes sa umelo pestujú s cieľom výroby doplnkov výživy či liečiv.

Cordyceps

Jednou z najznámejších medicinálnych húb je Cordyceps alebo húsenica čínska. V dnešnej zrýchlenej dobe je žiadaná predovšetkým pre svoje protistresové účinky. Navyše dokáže zlepšiť náladu. Reguluje takisto plodnosť a má pozitívny vplyv na sexuálne dysfunkcie. Zaujímavé je, že ide o hubu, ktorá parazituje na larvách hmyzu. Prisaje sa na ne a vyciciava z nich živiny. Divo žijúca huba sa nachádza v Číne a v Tibete vo vysokých nadmorských výškach.

Maitake

Trsovnici lupeňovitej sa hovorí aj „tancujúca huba“. Ľudia sa vraj v minulosti od radosti roztancovali, keď ju našli. Rastie v horách severovýchodného Japonska, v USA, vo východnej Kanade a v Číne. Klinické štúdie v USA a Japonsku dokázali, že polysacharid grifolan, ktorý sa v maitake nachádza, by mal byť efektívny nielen proti rakovine prsníka, ale aj pečene, pľúc, prostaty a mozgu. Maitake pomáha regulovať krvný tlak, znižovať hladinu cukru v krvi, cholesterol a pozitívne vplývať na kontrolu obezity. Odstraňuje príznaky chronického únavového syndrómu. Odporúča sa aj pri bezlepkovej diéte.

Reiši

Hubu nazývanú reiši na svete poznajú pod mnohými názvami. Reiši je japonský názov. V Ázii ju volajú aj Ling Zhi. Na Západe sa používa aj latinský názov Ganoderma lucidum. Pôvabné slovenské pomenovanie lesklokôrka lesklá nie je veľmi rozšírené. A potom sú tu ešte prívlastky: kráľovná húb, cisárska huba nesmrteľnosti, zázračná huba či huba večnej mladosti. Okrem glukánov v nej možno nájsť aj imunoproteíny a nukleozidy. Veľmi cennou zložkou sú aj triterpenoidy, ktoré majú protizápalový účinok a potláčajú rast niektorých nádorov. V dnešnej uponáhľanej dobe príde vhod aj jej pozitívny vplyv pri nervovom nepokoji a vyčerpaní. Pomáha liečiť aj spánkové poruchy. Táto špecifická huba je skvelým antioxidantom a odporúča sa ako podporná terapia predovšetkým ľuďom, ktorým diagnostikovali rakovinu.

Coriolus

Slovenský názov znie trúdnikovec pestý. Takisto sa hovorí o významnom protirakovinovom pôsobení, najmä pri rakovine žalúdka, hltana, hrubého čreva, pľúc, prsníkov, krčka maternice či melanóme. Pomáha pri regenerácii organizmu počas chemo- i rádioterapie, priaznivo pôsobí pri ochorení herpes simplex (opar), chronickom únavovom syndróme, stukovatení pečene aj pri hepatitíde typu B. Experimenty poukazujú na pozitívne pôsobenie napríklad pri HIV-pozitivite a pre protivírusové ochorenie sa používa napríklad aj počas alebo po prekonaní mononukleózy.

Šitake

Túto hubu poznáme aj pod názvom húževnatec jedlý. V Európe nerastie, pochádza z Číny a pestujú ju predovšetkým v Japonsku. Po druhej svetovej vojne s ňou experimentovali na ľuďoch, ktorí boli ožiarení atómovými výbuchmi v Hirošime a Nagasaki. Obsahuje glukán nazývaný lentinan, ktorý je v Japonsku uznaný dokonca ako patentované liečivo. Šitake sa preto používa na zvýšenie imunity pacientom liečeným rádio- a chemoterapiou, pri zvýšenom obsahu cholesterolu v krvi, liečbe kožných chorôb i ochorení pečene. Spoločne s ďalšími medicinálnymi hubami má aj antisklerotické liečebné účinky. Aktivuje imunitný systém v prípade bakteriálnej a vírusovej infekcie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #civilizačné choroby #onkologické ochorenia #medicinálne huby