Jablko zasýti, dodá vitamín C a chráni pred mŕtvicou

Konzumácia jabĺk sa oplatí. Znížime riziko mŕtvice, chránime sa pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a navyše aj chutia. Jablko je zdravý multitalent.

14.11.2016 06:00
jablko, jablká Foto:
Jabĺčka.
debata (8)

Súčasťou jablka je biela dužina, ktorá môže znížiť riziko mŕtvice. K tomuto záveru prišli v časopise „Stroke: Journal American Heart Association“, kde zverejnili štúdiu holandských vedcov. Tí dovedna pozorovali desať rokov 20-tisíc osôb. Tento pozoruhodný výsledok ukázal, že jablká môžu byť zdravé: už 25 gramov denne zníži spomínané riziko o 9 percent.

Znižujú hladinu cholesterolu

Bahram Armjandi a Margaret Sitton z Florida State University zverejnili štúdiu, podľa ktorej sú jablká zdravé, pretože môžu vylepšiť hodnoty cholesterolu. 160 žien dostávalo počas roka 75 gramov sušeného ovocia, buď jabĺk alebo sliviek. Výsledok: Ženám, ktoré jedli jablká, sa znížili hodnoty LDL-cholesterolu po šiestich mesiacoch o 23 percent. Pripomeňme, že LDL-cholesterol je rizikovým faktorom pri kôrnatení ciev, preto býva označovaný aj ako „zlý cholesterol“. 75 gramov sušených jabĺk predstavuje asi 4–5 čerstvých jabĺk.

Zasýtia na dlhý čas

Okrem toho, že sú jablká zdravé, vedci tiež zistili, že nás na dlho zasýtia a preto pomáhajú pri chudnutí. Ženy, ktoré jedli toto ovocie, schudli v priemere 1,5 kg. Vedci sa domnievajú, že to spôsobila balastná látka pektín, ktorú jablká obsahujú. Tá udržiava vhodnú hladinu cukru v krvi, takže pocit hladu dá o sebe vedieť neskôr.

Požehnane veľa vitamínov

Kto jedáva jablká pravidelne, zásobuje svoj imunitný systém vitamínmi. Prostredníctvom tohto ovocia dodávame telu vitamíny skupiny B, C a E vitamín, okrem toho aj draslík, sodík, horčík, vápnik a železo. Najviac vitamínu C obsahujú kyslé jablká, pričom najviac „cenností“ sa nachádza v šupke a v jadre. Preto je najlepšie zjesť jablko celé.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #vitamín C #cholesterol #hlad #mŕtvica #jablko #cukor #pektín