Piť v zime vás nebaví? Osvojte si tieto rituály!

Nielen v lete - aj v zime je dôležité (veľa) piť. Poradíme, čo preferovať, čomu sa vyhnúť, aké rituály si osvojiť.

05.12.2016 06:00
čaj Foto:
Nesladený čaj v zime? Vítaný!
debata (2)

Aspoň 1,5 litra

Kto sa chce cítiť dobre, má dostatočne veľa piť – toto pravidlo je nám všetkým notoricky známe. Pre väčšinu ľudí to však v zime predstavuje oveľa väčší problém ako v lete, kedy sa smäd zvykne z času na čas prihlásiť o slovo aj sám. V chladnom a mrazivom ročnom období ten smäd až taký výrazný nie je, ale pozor – častokrát je to klam. Teplotné rozdiely vonku a vnútri, ako aj suchý prehriaty vzduch predstavujú pre telo poriadnu záťaž. Ak málo pijeme, koledujeme si o popraskanú pokožku, suché sliznice a bolesti hlavy, ale aj tráviace ťažkosti. Preto aj v zime pre fyzickú a psychickú pohodu platí: aspoň 1,5 litra tekutín denne.

2 poháre denne nestačia

Komu je na dostatočný prísun tekutín myslieť zaťažko, mal by si osvojiť tento rituál: Veľký pohár vody krátko po prebudení – osvieži a povzbudí podobne ako kofeín. Pohár vody pred spaním zas zabezpečí lepšiu regeneráciu a vyplaví nepotrebné látky z tela. Tieto rituály však nestačia. Piť len ráno a večer nepomôže, pretože veľký nával vody telo nevie spracovať a jednoducho sa jej zbaví. Je preto výhodnejšie, ak počas dňa pijeme nesladené tekutiny v malých dúškoch – teda popíjame. Tu je ďalší trik ako to zautomatizovať a neustále na to nemyslieť: Napite sa zakaždým, keď vám napríklad príde e-mail.

Minerálka alebo teplý čaj

Okolo toho, aké studené či teplé majú byť nápoje, ktoré pijeme v zime, je veľa mýtov. Každopádne, nie je pravda, že studená voda spomaľuje trávenie, ani to, že sa telo ochladzuje. Naopak, opak je pravdou: Na to, aby studená voda dosiahla telesnú teplotu, musí telo vydať dostatočnú energiu, čím sa krátkodobo zahreje. To však ešte neznamená, že sú studené nápoje v zime vítané – odborníci na výživu odporúčajú minerálnu vodu izbovej teploty alebo teplý čaj, ktorý nás ohreje zvnútra bez toho, aby sme zbytočne vydávali energiu.

Piť málo a častejšie

Piť dostatočne veľa je dôležité obzvlášť pri športovaní. Najvhodnejšie sú izotonické nápoje, poskytujúce telu minerály na to, aby svaly optimálne pracovali, alebo minerálna voda. V zimných športoch však stojí v ceste aj niekoľko ďalších problémov: Ak sa napríklad nachádzame vysoko v horách, voda v normálnej fľaši nám môže zamrznúť. Z tohto dôvodu je potrebné myslieť na termosku, ktorá udrží správnu teplotu nápoja. Praktické je tiež umiestniť fľašu na takom mieste, kde k nej budeme mať jednoduchý prístup, pretože aj tu platí: Piť málo a častejšie je viac ako napiť sa raz za čas, a to poriadne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #smäd #nápoje #bolesť hlavy #zima #suchý vzduch