Aj sviatočné jedlá môžu byť zdravé

Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične spájajú s množstvom jedla, ale prečo ešte teraz v treťom tisícročí? Veď čas celoročnej hladovky a namáhavej fyzickej práce je už dávno za nami.

18.12.2016 06:00
vianoce, stôl strava, zdravie Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

A pritom kyslá kapusta, ryba, ovocie, makové opekance, strukoviny a med sú synonymami zdravých potravín. Niekde sme sa na ceste dodržiavania tradícii stratili a prejedáme sa. „Ľudia venujú jedlu priveľa energie a peňazí,“ vraví odborník na výživu, doktor Peter Minárik. „Nakupujeme, varíme a pečieme zbytočne veľa druhov a vo veľkých množstvách." Na výber však máme aj zdravšie alternatívy surovín či jedál. „Skúste vymeniť klobásy za šunku s 1 až 3 g tuku/100 g namiesto 40 až 50 g tuku/100 g. Alebo použite menšie, skôr symbolické množstvá. Niekedy urobí zdravý cesnak či cibuľa podobnú arómu ako údená klobása,“ konštatuje. Namiesto pečiva z bielej múky si dajte pečivo z celozrnnej múky. Jedlá zahusťujte zemiakovým škrobom, nie klasickou zápražkou z múky a nekupujte tučné mäso.

Výnimkou sú iba morské ryby. Voľte mäso s minimálnym obsahom tuku. Ako povedal, nevyprážajte, ale duste alebo pečte modernými spôsobmi. Namiesto živočíšnych tukov používajte pri pečení rastlinné tuky.

Podľa doktorky Kataríny Babinskej aj koláče môžu byť skutočným potešením. „Zákuskov a koláčov sa nemusíte vzdať úplne, stačí, ak pečiete menej druhov a robíte menšie porcie. Využite aj netradičnejšie, no o to zdravšie suroviny, napríklad strúhanú mrkvu,“ radí. A pridáva aj ďalšie rady k pečeniu: Znížte obsah cukru, mnohé koláče sú rovnako dobré aj s použitím polovičnej dávky. Použite radšej ovocie. Vyberajte recepty s vaječnými bielkami namiesto celých vajec. Na prípravu cesta použite namiesto masla rastlinné tuky s nízkym obsahom nasýtených mastných kyselín a s obsahom omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Namiesto maslových krémov použite ovocné peny, šľahačku vymeňte za lahodný tvaroh. Zmenšite hrúbku cesta a použite viac ovocnej vrstvy.

Chutné jedlo je pôžitok. Prejedením sa si však môžeme sviatky aj pokaziť. „Podráždený žalúdok alebo žlčník, vracanie, bolesti, kŕče, nevoľnosť. Takéto tráviace problémy si vyžadujú dodržiavanie niekoľkodňovej hladovky,“ vysvetľuje doktorka Babinská.

Podľa doktora Minárika nám hrozia aj vážnejšie ťažkosti. „Žlčníkový záchvat, akútny zápal pankreasu, žalúdka alebo čreva. Pozor aj na zapichnutú kosť v hltane a nadmerné požívanie alkoholu,“ upozorňuje.

„Zdravý človek, ktorý sa prevažnú časť roka stravuje striedmo, môže počas Vianoc výnimočne zjesť aj menej racionálne menu a nič hrozné sa nestane,“ vraví odborníčka na výživu doktorka Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Čo na sviatočný stôl

Pečený kapor s pórom

Ingrediencie: 4 filety z kapra, soľ, 1 pór, 1/2 ČL mletej sladkej papriky, 500 g zemiakov, 150 g sójovej smotany, 30 g rastlinného tuku, rastlinný tuk na vymazanie
Návod na prípravu: Kapra osolíme. Zemiaky umyjeme, ošúpeme a nakrájame na lupienky. Pór umyjeme a nakrájame na kolieska. Rúru predhrejeme na 220 °C. Pekáč vymažeme rastlinným tukom. Do pekáča dáme polovicu cibule a naukladáme na ňu vrstvu zemiakov. Osolíme a ochutíme trochou mletej papriky. Pridáme porcie kapra a zalejeme smotanou. Posypeme zvyšnou jarnou cibuľkou a mletou paprikou. Pečieme v predhriatej rúre asi 60 minút a podávame.

Farmársky mrkvový koláč

Ingrediencie: 3 vajcia, 150 g trstinového cukru, 100 g rastlinného tuku, šťava a kôra z jedného citróna, 150 g špaldovej múky, 1 kypriaci prášok, 80 g strúhaného kokosu, 170 g strúhanej mrkvy, 3 PL hrozienok, práškový cukor na posypanie
Návod na prípravu: Vajcia, cukor, rozpustený rastlinný tuk, kôru a šťavu z jedného citróna vyšľaháme dopenista. Postupne pridávame múku, kypriaci prášok, kokos, mrkvu a hrozienka. Do formy na koláč vložíme papier na pečenie a nalejeme cesto. Pečieme pri 180 °C asi 40 minút. Pred podávaním posypeme cukrom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #Vianoce #sviatky #jedlá