S tebou ma, čokoláda, baví svet! Hlavne ráno!

Čokoláda na raňajky nepomáha len pri nešťastnej láske a iných druhoch stresu, ale, ako teraz zistili vedci, aj pri chudnutí! Prečo je to tak? Zrýchli metabolizmus a stlmí počas dňa vlčí hlad na sladké.

26.12.2016 06:00
tmavá čokoláda, horká čokoláda Foto:
Prísť horkej čokoláde na chuť sa jednoducho oplatí.
debata (2)

A vraj z čokolády sa priberá…!

Kto zvádza hneď zrána boj s chuťou na sladké, nech čokoláde pokojne neodolá a dopraje si ju, schudne, to aspoň tvrdia vedci z univerzity v Tel Avive v aktuálnej štúdii. Maškrtenie ráno zrýchľuje metabolizmus. Navyše, ráta sa aj to, že kto si sladké dopraje ráno, počas dňa už túto potrebu (vraj) mať nebude. K pozitívnym správam patrí informácia, že vlčí hlad tým pádom nehrozí a postava ostane štíhla. Niet teda divu, že britský „Independent“ zvolil za superpotravinu roka 2017 práve čokoládový koláč.

Flavonoidy chránia pred rakovinou

Pozitívny účinok kakaa pre telo je už známy nejaký ten čas. Čím tmavšia je čokoláda, tým vyšší má podiel antioxidantov ako sú flavonoidy, ktoré majú chrániť pred ochoreniami ako je infarkt, artritída alebo dokonca rakovina. Okrem toho znižujú krvný tlak a produkciu stresového hormónu kortizolu. Kakao tiež zlepšuje krvný obeh v mozgu, čím zvyšuje tým koncentráciu.

Vsaďte na horkú!

Ale prečo je čokoláda zdravá najmä na raňajky? Dôvod je zrejmý. V dopoludňajších hodinách je metabolizmus aktívnejší, a preto môžu telo aj mozog lepšie vstrebať a využiť živiny. Takže namiesto rannej kávy, pokojne a hlavne bez výčitiek svedomia – pomašrťte si. Orientujte sa nielen podľa času (ráno), ale tiež podľa farby. Čím tmavší bude váš riadok čokolády, tým lepšie spravíte pre svoje telo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #raňajky #chudnutie #metabolizmus #vlčí hlad #kakao #maškrtenie