Od Nového roka už len zdravé raňajky! Ktoré to sú?

Dali ste si podobné predsavzatie na Nový rok, ale v zdravej strave sa príliš neorientujete? Čo znamenajú zdravé raňajky - müsli, chlieb s lekvárom alebo omeleta?

02.01.2017 06:00
ovsené vločky, ovsená kaša Foto:
Ovsená kaša s orechami, mandľami a hrozienkami. Vhodná na raňajky.
debata (7)

Tu je šesť tipov na zdravé raňajky. Je z čoho vyberať.

Vajíčka

Omeleta, volské oko, vajíčko namäkko a natvrdo – fantázii, ako tento živočíšny produkt pripraviť, sa žiadne medze nekladú. Obsah bielkovín – až 13 gramov. Podľa istej štúdie konzumáciou vajíčok na raňajky zaručíme, že hlad sa neozve tak skoro. Vajíčka zasýtia, hladina cukru v krvi zostáva konštantná. Vaječný žĺtok obsahuje luteín a zeaxantín. Tieto antioxidanty pomáhajú zabrániť určitým očným ochoreniam ako je šedý zákal alebo makulárna degenerácia. Dôsledkom oboch chorôb je zhoršené videnie.

Ovocie

Svieže a sladké budú zdravé raňajky, keď bude ich súčasťou ovocie. Je pomerne nízkokalorické a navyše bohaté na vlákninu, vitamíny a minerálne látky (vitamín C a draslík). To zaisťuje nižšiu náchylnosť k infekciám a zdravé črevo. V lete je na raňajky najvhodnejšie na antioxidanty bohaté bobuľové ovocie (maliny, jahody, čučoriedky, černice). Je navyše prevenciou pred predčasným starnutím pokožky a pôsobí pozitívne na srdce. Obsahuje množstvo balastných látok a málo kalórií. Ovocie možno kombinovať s gréckym jogurtom, cottage cheesom či vajíčkami.

Ovsená kaša

Kto na raňajky preferuje teplé jedlo, môže dať prednosť ovsenej kaši. Ovsené vločky v mlieku sú bohaté na antioxidanty a balastné látky, udržiavajú konštantnú hladinu krvného cukru po jedle a nadlho zasýtia. Betaglukán obsiahnutý v ovsených vločkách môže pomôcť k zníženiu hladiny cholesterolu.

Orechy

Sú chutné, chrumkavé a obzvlášť výživné. Hodia sa do müsli, možno ich zopár zjesť na olovrant, natrieť na chlieb alebo zamiešať do jogurtu. Jesť ich treba s mierou – hoci sú kalorické, obsahujú zároveň kvalitné bielkoviny a nenasýtené mastné kyseliny. Tie pozitívne pôsobia na srdce a zmierňujú riziko zápalov v tele. Konzumácia orechov pozitívne vplýva aj na hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Je jedno, či jete mandle, kešu, lieskové či vlašské orechy. Všetky tieto druhy sa pýšia vysokým obsahom horčíka a draslíka. A najmä para orechy sú mimoriadne bohaté na selén. Tento stopový prvok má protizápalové vlastnosti a chráni bunkové membrány pred škodlivými voľnými radikálmi – už dva para orechy pokrývajú dennú potrebu selénu.

Grécky jogurt

Dobrý tip na raňajky! V porovnaní s bežným jogurtom, grécky obsahuje menej sacharidov a viac bielkovín – a preto ho mimoriadne obľubujú športovci. Za zmienku stojí aj informácia o obsahu tuku – má len 10 percent. Strava bohatá na bielkoviny môže znížiť pocit hladu, grécky jogurt nadlho zasýti, čím pomáha pri chudnutí. Niektoré druhy navyše obsahujú probiotiká, ktoré sa starajú o zdravé črevo.

Ľanové semienko

Hodí sa do müsli a jogurtov, ale tiež ho možno zapiecť do chleba. Je bohaté na vlákninu, a zasýti nadlho, podporuje konštantné hladiny cukru v krvi a je schopné znížiť riziko rakoviny prsníka. Denná dávka je 30 gramov (asi dve polievkové lyžice). Ak ju prekročíme, môžeme si spôsobiť tráviace ťažkosti. Toto množstvo obsahuje až 12 gramov vlákniny. Ľanové semienko je bohaté na omega-3-mastné kyseliny, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri budovaní nervových a mozgových buniek a prispievajú k lepšiemu prietoku krvi. Vo všeobecnosti sa považuje za najcennejší rastlinný zdroj omega-3 mastných kyselín. Pozitívne vplývajú na kardiovaskulárny systém, znižujú hladinu cholesterolu a môžu zmierniť zápalové ochorenia ako je reumatoidná artritída či chronický zápal čriev. Sú dôležité pre vývoj mozgu dieťaťa počas tehotenstva a dospievania, ale zabraňujú tiež starnutiu procesov v mozgu a dokonca aj demencii.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #ovocie #orechy #srdce #hlad #vajíčka #jogurt #horčík #antioxidanty