Kyslá kapusta! Pre vysoký obsah céčka ňou nahradíme aj ovocie

, 16.01.2017 06:00
kyslá kapusta
Kyslá kapusta. Zdravá, nízkokalorická pochúťka. Autor:

Milovníci kapusty na ňu nedajú dopustiť práve na jej vysoký obsah vitamínu C. Čítajte a vedzte, čo všetko zdravé sa ešte nachádza v tejto pochúťke, ktorá by sa mala na našich tanieroch objavovať predovšetkým v zime.

Obľúbená hlavne na východe

O tom, že je kapusta zdravá, boli presvedčení už naši predkovia, patrí k najstarším druhom zeleniny vôbec. Pravidelne si na nej zvykli pochutiť už napríklad v starovekom Grécku. Podľa štatistiky sa jej dnes najviac skonzumuje vo východnej Európe, v mnohých slovenských rodinách sa bez slávnej kapustnice nezaobídu Vianoce.

Prečo je taká zdravá?

Obsahuje takmer dvakrát toľko vitamínu C ako jablko a v takej výhodnej forme, že pri viacnásobnom ohrievaní stratí z tohto množstva maximálne 30 percent (u iných druhoch zeleniny je to podstatne viac). Dlhším dusením je kapusta mäkkšia a lepšie stráviteľná. A ešte prospešnejšie je, keď sa pripravuje s malým množstvom tuku, zato však s bohatou nádielkou korenia, ktoré podporuje trávenie, napríklad s rascou. Zahreje zvnútra. Štúdie potvrdili, že pravidelná konzumácia kyslej kapusty spomaľuje tvorbu karcinogénnych látok v čreve. Kyslá kapusta je lacná, nízkokalorická a neobsahuje takmer žiaden tuk.

Kyselina mliečna je najcennejšia

Vie sa tiež, že najcennejšia zložka kyslej kapusty, kyselina mliečna, má na tomto pozitívnom účinku svoj podiel. Zabezpečuje zdravú bakteriálnu flóru a vytvára dobrý základ pre obranyschopnosť organizmu. Balastné látky sa zas starajú o rýchle a bezproblémové odstránenie zvyškov potravy, takže nežiadúce látky sa v čreve „neusadia“.

Podporuje aj chudnutie

Nie je pravdou, že kyslá kapusta je nepriateľom štíhlej postavy, práve naopak. So svojimi smiešnymi 25 kalóriami a žiadnym tukom je pre našu líniu výnimočná, a to predovšetkým v surovom stave. Možno ju skombinovať s hroznom, kúskami ananásu alebo kockami červenej papriky. Šťavu zo zaváraninového pohára či plechovky nevylievajte, obsahuje cenné živiny! Ak sa vám zdá príliš kyslá, zmiešajte ju s jablkovým džúsom – a nízkokalorický koktejl je na svete.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá, ďalšie užitočné a praktické informácie ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#imunita #chudnutie #trávenie #vitamín C #kyslá kapusta #kyselina mliečna
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku