Čo je vhodné piť pri pečeňovej diéte
- Pacientom s chronickým ochorením pečene sa odporúčajú čaje pripravené z: pestreca mariánskeho, mäty, harmančeka, ľubovníka, repíka
- čierny čaj možno piť bez obmedzenia a dochutiť citrónom, mliekom alebo sladiť medom
- horúca čokoláda – možno piť bez obmedzenia rovnako ako kakao
- konzumácia kávy záleží na individuálnej znášanlivosti. Silnú tureckú kávu vyraďte, rovnako aj všetky druhy káv obohatené alkoholom
- limonády obsahujú veľké množstvo chemických látok – umelých sladidiel, farbív, konzervačných látok a podobne. Ich konzumáciu preto obmedzte na minimum
- mlieko a nápoje z mlieka patria medzi odporúčané potraviny
- minerálky – vzhľadom na obsah oxidu uhličitého záleží na individuálnej znášanlivosti. S ich konzumáciou to nepreháňajte. Pozor na minerálky s vyšším obsahom sodíka, tie sú nevhodné
- ovocné džúsy – pite ich rozriedené vodou. Najvhodnejšie sú šťavy z čerstvého ovocia, ktoré neobsahujú konzervanty a obsahujú vitamíny vo vysokej koncentrácii
- pivo, tvrdý alkohol a víno sú zakázané
Odporúčané potraviny
- ovocie – zrelé plody pripravené bez chemických konzervačných látok
- zelenina – mladá (sušená, mrazená)
- mäso – chudé (jahňacie, morčacie, teľacie, chudé bravčové)
- ryby – morské aj sladkovodné
- mlieko a mliečne výrobky – všetko okrem pikantných syrov
- tuky – rastlinné tuky, olej, maslo
- korenie – rasca, kôpor, chren, sladká paprika, pažítka, petržlenová vňať, bobkový list, majorán
Odporúčané postupy prípravy jedla
- dusenie
- varenie
- grilovanie
Zakázané potraviny
- alkohol
- tučné mäso, hus, kačica, divina
- očká, údené ryby
- chemicky konzervované potraviny a pokrmy
- lístkové a kysnuté cesto
- kapusta, uhorka, paprika, kel, reďkovky, strukoviny
- magi, masox, sójová omáčka, horčica, kečup
- ostré korenie (čierne korenie, štipľavá paprika, karí)
- čierna káva
- vyprážané jedlá
- nakladané mäsá
- pikantné syry
- údeniny
- sterilizovaná zelenina
Šťastných trinásť pre vašu pečeň
Zemiakový šalát
- Suroviny: zemiaky, kuracie prsia, zázvor, pór alebo paradajka, petržlen, zeler, mrkva, kyslá smotana extra light
- Ako na to: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť. Kuracie prsia, pór, očistený petržlen, zeler a mrkvu uvaríme domäkka v mierne osolenej vode. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kolieska, kuracie prsia pokrájame, koreňovú zeleninu nastrúhame. Ďalej pokrájame buď čerstvý pór alebo paradajku. Dáme do hrnca, mierne zalejeme vývarom, pridáme smotanu a podľa chuti strúhaný čerstvý zeler.
Kuracie závitky
- Suroviny: kuracie prsia, paradajky, čerstvá paprika sladká, zázvor, rastlinné maslo
- Ako na to: Kuracie prsia rozrežeme na roládu, naplníme nakrájanými paprikami a paradajkami, pridáme kúsok zázvoru (podľa chuti), lyžičku masla. Roládu zabalíme do alobalu tak, aby sa tam nedostala voda. V slanej vode varíme 30 až 40 minút. Podávame so zemiakmi.
Kuracie mäso na zelenine
- Suroviny: 2 strúčiky cesnaku, 500 g kuracích pŕs, 2 lyžičky majoránu, 2 lyžičky mletej papriky, 400 g mrazenej zeleninovej zmesi, 10 dag nízkotučného tvrdého syra, štipka soli
- Ako na to: Najprv si rozohrejeme rúru na 200 °C. Kým sa rúra rozohreje na požadovanú teplotu, rozvrstvíme si mrazenú zeleninovú zmes na pripravený alobal. Na vrstvu zeleniny položíme naklepané kuracie prsia. Kuracie prsia predtým potrieme cesnakom, posypeme majoránom a sladkou paprikou. Prsia tiež podľa chuti osolíme. V tejto fáze všetko utesníme v alobale. Potom alobal vložíme na plech do rúry a pečieme 30 minút. Po polhodine pečenia vyberieme z rúry, roztvoríme alobal a posypeme mäso strúhaným nízkotučným syrom. Dáme znovu zapiecť dozlata.
Hovädzia polievka s cestovinou
- Suroviny: hovädzie mäso, mrkva, petržlen, zeler, polievkové rezance, soľ, petržlenová vňať
- Ako na to: Zeleninu očistíme a nakrájame na rezance. Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Mäso dáme variť do osolenej vody, neskôr pridáme zeleninu a uvaríme domäkka. Rezance uvaríme osobitne v osolenej vode. Pridáme ich do hotovej polievky. Nakoniec nasekáme petržlenovú vňať.
Hrášková polievka so závarkou
- Suroviny: mrazený hrášok, hladká múka, olej, vajce, sladká paprika, soľ
- Ako na to: Múku opražíme nasucho, zriedime vodou, osolíme a pridáme hrášok a olej. Druhú dávku múky rozšľaháme vo vajci, pridáme sladkú papriku a závarku zavaríme do polievky.
Pórová polievka
- Suroviny: pór, zemiaky, hladká múka, olej, soľ
- Ako na to: Pór a zemiaky očistíme. Pór nakrájame na kolieska, zemiaky na kocky. Na oleji speníme pór, zaprášime múkou a zalejeme vodou. Osolíme, pridáme zemiaky a uvaríme.
Zeleninová polievka
- Suroviny: mrkva, petržlen, zeler, karfiol, hrášok alebo mrazená zeleninová zmes, hladká múka, olej, soľ
- Ako na to: Z múky a oleja pripravíme zápražku, zriedime ju vodou, osolíme a dáme variť. Pridáme mrazenú zeleninu alebo očistenú a pokrájanú čerstvú zeleninu a uvaríme.
Zeleninová polievka s krupicou
- Suroviny: mrkva, petržlen, zeler, krupica, vajce, soľ
- Ako na to: Zeleninu očistíme, nakrájame na kocky alebo nastrúhame nahrubo. Dáme variť do osolenej vody. Krupicu zľahka opečieme nasucho a pridáme do polievky. Vajce rozšľaháme a postupne do vriacej polievky vlievame za stáleho miešania. Vajce v polievke vytvorí jemný zákal.
Foto: SHUTTERSTOCK
Jogurtový kokteil
- Suroviny: 4 biele jogurty, 400 g mlieka, 80 g cukru, 120 g marhuľovej zaváraniny alebo 400 g kompótových broskýň
- Ako na to: Jogurt s mliekom rozmixujeme, pridáme zaváraninu (alebo nakrájané kompótové broskyne), cukor a ešte raz rozmixujeme.
Syrová pena
- Suroviny: 400 g topeného syra, 20 g rastlinného margarínu, 40 g mlieka, soľ, pažítka (sladká paprika)
- Ako na to: Topený syr rozotrieme s margarínom, osolíme a pridáme mlieko. Vyšľaháme do peny. Nakoniec pridáme nasekanú pažítku. Pažítku môžeme zameniť za sladkú papriku, prípadne časť syrovej peny vymiešať s paprikou a časť s pažítkou.
Šľahaný tvaroh s pažítkou
- Suroviny: 600 g mäkkého tvarohu, 150 g mlieka, 40 g pažítky, soľ
- Ako na to: Tvaroh osolíme a rozšľaháme s mliekom. Pažítku posekáme nadrobno. Vmiešame do tvarohovej peny.
Hlávkový šalát so zákvasom
- Suroviny: 1 až 2 ks hlávkového šalátu, 1 zákvas, soľ
- Ako na to: Šalát umyjeme a rozoberieme na jednotlivé listy. Príliš veľké listy nakrájame. Zákvas osolíme a zalejeme ním šalát.
Žemľovka s jablkami a tvarohom
- Suroviny: 400 g sendviča, 400 g mlieka, 300 g tvarohu, 300 g jabĺk, 100 g cukru, 1 žĺtok, 60 g oleja, 20 g práškového cukru, olej
- Ako na to: Pekáč vymastíme olejom. Sendvič nakrájame na plátky, pokvapkáme ich mliekom tak, aby boli vlhké, ale nie rozmočené. Jablká olúpeme a nakrájame na plátky alebo nastrúhame na hrubom strúhadle. Tvaroh vymiešame so žĺtkom a s cukrom. Do nádoby kladieme striedavo navlhčený sendvič, jablká a rozmiešaný tvaroh. Poslednú vrstvu tvoria plátky sendviča. Pokvapkáme ich olejom a zvyšným mliekom. Zvoľna pečieme. V prípade potreby počas pečenia ešte pokvapkáme mliekom. Hotovú žemľovku posypeme práškovým cukrom.