Štúdiu o tom, kde žijú najzdravší ľudia sveta, zverejnil odborný časopis „The Lacet“. Pri skúmaní sa brali do úvahy okrem iného aj faktory ako úroveň vzdelania, či príjem „na hlavu“. Najdôležitejším bodom však predsa len bol vplyv stravy na zdravie obyvateľov. Na základe vyzbieraných informácií, ktoré sa zbierali od roku 1990 do roku 2015, sa ukázalo, že päťku najzdravších krajín sveta tvorí Island, Singapur, Švédsko, Andorra a Veľká Británia. Autor štúdie, Ali H. Mokhad k tomu povedal: „V týchto krajinách žijú ľudia dlhšie a predovšetkým aj zdravšie. Okrem iného, majú aj najlepšie stravovacie návyky na svete.“
Island
Nikde na svete ľudia nežijú zdravšie. „Hlavným jedlom krajiny“ je ryba (predovšetkým mastné druhy losos a sleď), ktoré sa spracúvajú aj ako islandská špecialita Harðfiskur (sušené ryby). Nazaobíde sa bez nich žiadna lepšia reštaurácia. Balastné látky stimulujú trávenie.
Singapur
Zázvor a kurkuma sú hlavnými prísadami, ktoré charakterizujú singapurskú kuchyňu. Obe majú protizápalový účinok a stimulujú krvný obeh.
Švédsko
Aj švédska kuchyňa je bohatá na ryby (obsahujú hodnotné omega-3-mastné kyseliny), kladie dôraz aj na ľahko stráviteľné potraviny a kvalitné mliečne výrobky. Špecialitou je jogurtu podobný mliečny produkt filmjök. Kyslé mlieko obsahuje rôzne baktérie podporujúce trávenie, ktoré sa od tých v jogurte líšia.
Andorra
Paradoxom je, že štvrtá najzdravšia krajina sveta, Andorra, sa umiestnila zároveň aj na druhom mieste s najvyššou spotrebou vína. No červené víno malého národa (80-tisíc obyvateľov) má vysoký obsah antioxidantov. Tento resveratrol udržiava nízku hladinu cholesterolu a dokáže chrániť pred srdcovo-cievnymi chorobami. Kuchyňa sa dosť podobá na katalánsku. Regionálne produkty pripravujú poctivo – určite sa nezaobídu bez kapusty, zemiakov ani hríbov.
Veľká Británia
Umiestnila sa na piatom mieste, pretože aj stravovacie návyky Britov sú na vysokej úrovni. Je sa od nich čo učiť. Ostrovania kupujú lokálne potraviny a tým pádom aj sezónne. V britskej kuchyni uprednostňujú zeleninu (paštrnák, kapustu, brokolicu, kvaku a ružičkový kel), s vysokým obsahom vitamínu C a cennými balastnými látkami.