Aktuálna štúdia z univerzity v Navarre potvrdila, že častá konzumácia olivového oleja v kombinácii s vyváženou stravou a pohybom vedie u obéznych ľudí rýchlejšie k úbytku hmotnosti ako bez za studena lisovaného oleja.
Takto pomáha
Olivový olej je aj súčasťou stredomorskej stravy, ktorá má už roky nevídaný úspech. Potvrdilo sa to aj v pozorovaní tisícky obéznych ľudí so zvýšeným rizikom srdcovo-cievnych ochorení. Svoj jedálniček zmenili a začali sa stravovať podľa stredomorskej kuchyne. Ryby, zelenina, ovocie a obilniny na dennom poriadku, namiesto živočíšnych tukov konzumovali rastlinné. Každá domácnosť navyše dostala sušené ovocie a liter panenského oleja na týždeň.
Znižuje chuť do jedla
Účastníci štúdie boli pozorovaní každých sedem dní. A skutočne, pre zmenu stravy u nich vedci zaznamenali vysoký podiel ochranných antioxidantov. A ešte navyše aj schudli. Vedkyne Cristina Razquin a Amelia Marti uviedli: „Olivový olej obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, uvoľňujúce hormón, ktorý znižuje chuť do jedla a tiež hladinu cholesterolu.“ Skrátka, olivový olej znamená menej návalov hladu.
Dbajte pri kúpe
Dobrý olivový olej má trvanlivosť maximálne 18 mesiacov od plnenia – počas tejto doby je zachovaná jeho kvalita aj vynikajúca chuť. Dobrý olivový olej chutí čerstvo a ľahko trávnato. Dôverujte svojej chuti.