Spoznajte najzdravšie probiotické potraviny

Slovo probiotiká pochádza z latinského "pro" (pre) a gréckeho "bios" - život. Voľne preložené sú teda probiotiká "pre život".

14.02.2017 06:00
jogurt, suchá pleť Foto:
Biely jogurt - jeden z najlepších zdrojov.
debata (4)

Existuje cca. 400 rôznych probiotických baktérií. Najznámejšie a najdôležitejšie z nich sú baktérie mliečneho kvasenia, pretože sú tolerantné voči kyselinám a môžu sa v čreve ďalej rozširovať. Probiotické potraviny pozitívne vplývajú na črevnú flóru a imunitný systém. Pomáhajú proti hnačkovým ochoreniam, pri tráviacich ťažkostiach a zápche, zlepšujú odolnosť voči infekciám a duševné zdravie a pomáhajú predísť rakovine čreva.

Najlepšie probiotické potraviny

Jogurt
Jogurt je jeden z najlepších zdrojov probiotík. Dokázateľne zlepšuje črevnú flóru a pomáha pri tráviacich ťažkostiach ako je zápcha či hnačka. Pravidelná konzumácia jogurtov pomáha zvýšiť hustotu kostí a v boji proti vysokému krvnému tlaku. Ale platí to len pre prírodný jogurt. Pripomeňme, že čím je jogurt čerstvejší, tým vyšší má obsah baktérií mliečneho kvasenia.

Kefír
Tradične sa vyrába z kravského, ovčieho alebo kozieho mlieka a obsahuje oveľa viac živých probiotických baktérií ako jogurt. Podobne ako ten, aj kefír zvyšuje hustotu kostí a pomáha pri tráviacich ťažkostiach. Pravidelná konzumácia navyše reguluje krvný tlak a má antimikrobiálne a protizápalové účinky. Tradičný kefír je takmer bez laktózy, a je teda bezpečný pre väčšinu ľudí, ktorí trpia neznášanlivosťou. Vzhľadom na vysoký obsah kyseliny listovej sa tento zdravý nápoj odporúča práve pre tehotné ženy.

Kyslá kapusta
Vďaka fermentácii je kapusta stráviteľnejšia a obsahuje veľa živých probiotických bakteriálnych kultúr. Je preto optimálnou probiotickou potravinou, ktorá je vhodná obzvlášť pre vegánov. Okrem zdravotných výhod probiotických baktérií mliečneho kvasenia obsahuje kyslá kapusta aj vysoké množstvo vitamínu B12, vitamínu C a vlákniny. Okrem toho robí dobrú službu imunitnému systému a veľké množstvo vlákniny zaisťuje správne trávenie. Ale pozor, len čerstvá kyslá kapusta obsahuje baktérie mliečneho kvasenia a vitamíny.

Miso (japonská pasta)
Pikantná pasta z japonskej kuchyne sa zvyčajne vyrába zo sójových bôbov a obilia (ryža či jačmeň). Počas dlhého času zrenia (často vyše roka) sa baktérie mliečneho kvasenia postarajú o to, že hmota vykvasí a získa svoju typickú príchuť. Tradičné miso obsahuje nielen veľa probiotických baktérií mliečneho kvasenia, ale aj veľa proteínov a vlákniny, vhodné aj pre vegánov.

Kyslé uhorky
Vzhľadom na vysoký obsah probiotických baktérií mliečneho kvasenia pozitívne pôsobia na trávenie a imunitný systém. Navyše obsahujú len 11 kilokalórií na 100 gramov a žiaden tuk. Živé baktérie mliečneho kvasenia sa nachádzajú len v „pravých“ nakladaných uhorkách, ktoré sú kyslé vďaka mliečnemu kvaseniu. Väčšina nakladaných octových uhoriek zo supermarketu neobsahuje žiadne živé baktérie mliečneho kvasenia.

Jablčný ocot
Počas kvasenia sa vytvára veľa baktérií mliečneho kvasenia, ktoré pozitívne pôsobia na črevnú flóru. Okrem probiotických účinkov pomôže jablčný ocot aj proti prechladnutiu, dne a artritíde, hoci zatiaľ neexistujú štúdie, ktoré by to potvrdili. Dobrý a prírodný jablčný ocot možno rozoznať podľa farby – mal by byť mútny a hnedý, s ľahkým zlatým nádychom.

Syr
Nie všetky druhy syra sa považujú za probiotické potraviny. Živé baktérie mliečneho kvasenia sa nachádzajú predovšetkým v cheddare, goude, mozarelle a parmezáne. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že čím je syr starší, tým viac probiotických baktérií obsahuje. Okrem toho syr obsahuje veľa zdravých bielkovín, vitamín A, B2 a vápnik. Vitamín A pôsobí pozitívne na našu pleť a sliznice, vitamín B2 podporuje metabolizmus a obnovu buniek.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #rakovina #imunitný systém #probiotiká #laktóza #črevná flóra