Medvedí cesnak je prvá jarná bylina, rastúca v záhrade alebo v parku. Úžasné na nej je, že ju možno použiť do šalátov, polievok, vyrobiť z nej smoothie, pesto, alebo ochutiť ním maslo.
Prečo je taký zdravý?
Medvedí cesnak je bohatý na vitamín C, železo a horčík a obsahuje veľké množstvo chlorofylu. Okrem toho sa môže pýšiť aj alicínom, ktorý je známy pre svoj baktericídny účinok (podobne ako cesnak). Vysoký obsah železa v medveďom cesnaku podporí cirkuláciu krvi a preto má omladzujúci účinok. Čo ešte mnohí nevedia: Urýchľuje odstránenie toxínov v tele. Aktuálne štúdie dokonca dokazujú, že má detoxikačný účinok.
Kde ho nájsť?
Medvedí cesnak je divoko rastúca bylina, ktorá rastie všade. V lesoch, pri riekach, na lúke aj v parkoch. Od marca do mája je koncentrácia detoxikačných látok v lístkoch najvyššia. Poriadne sa okolo seba poobzerajte, keď nabudúce pôjdete na prechádzku.
Ako vyzerá?
Lístky divokého cesnaku sú pomerne veľké a majú sýtozelenú farbu. Pozor, aby ste si ho nesplietli s konvalinkou, je veľmi podobná! Na rozdiel od medvedieho cesnaku je však jedovatá a v žiadnom prípade sa nesmie konzumovať. Otestujte lístky medvedieho cesnaku pre istotu medzi dvoma prstami – nemôžete sa pomýliť, pretože medvedí cesnak má intenzívnu cesnakovú vôňu.
Ako ho pripraviť
Na veľa spôsobov. Chutná je polievka z medvedieho cesnaku, cesnakové knedle, maslo s medvedím cesnakom alebo šup s ním do šalátu!