Fit na jar? Chce to vitamín C

Dni sú konečne opäť dlhšie, na scéne sa objavujú kvety, slnko nás svojimi teplými lúčmi teší čoraz častejšie a intenzívnejšie. Jar sa konečne dostavila a vďaka stúpajúcim teplotám zároveň klesá aj riziko prechladnutia.

28.03.2017 06:00
pomarančový džús, pomaranč Foto:
Aj vy pijete ráno pomarančový džús?
debata

Bomba pre imunitný systém

Pre fungovanie imunitného systému je dôležitý dostatočný prísun vitamínu C, nazývaný aj kyselina askorbová. Vo vode rozpustný antioxidant a esenciálna živina: Znamená to, že ju ľudské telo nedokáže produkovať, je odkázané na prijímanie zo stravy. Tento vitamín navyše prispieva k správnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu kostí, chrupaviek, ďasien, pokožky a zubov.

Pre vegánov a vegetariánov

Ako antioxidant prispieva vitamín C k ochrane buniek pred oxidačným stresom. Chráni lipidy a DNA pred poškodením spôsobeným reaktívnym zlúčením kyslíka a dusíka. Vitamín C zvyšuje aj absorpciu železa, čo prispieva k normálnej tvorbe červených krviniek a hemoglobínu. Vegáni a vegetariáni môžu svoju potrebu železa doplniť len prostredníctvom rastlinných produktov. Najlepšie, čo môžu spraviť, je vypiť pohár pomarančovej šťavy (200 ml) po vegetariánskom, prípadne vegánskom obede, aby sa železo lepšie vstrebalo.

Prispieva k vyváženej strave

Denne sa odporúča skonzumovať päť porcií čerstvého ovocia a zeleniny, aby sme pokryli dennú dávku vitamínov, minerálov a sekundárnych rastlinných látok. Pripomeňme, že jednu porciu predstavuje hrsť. Z tohto množstva by mali maximálne dve porcie tvoriť ovocie, pričom jednu možno občas nahradiť pohárom čerstvo vytlačenej ovocnej šťavy. Najmä pomarančová šťava je v tomto prípade dobrou voľbou, ktorá môže jednoducho prispieť k vyváženej strave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #imunitný systém #vitamín C #kosti #antioxidanty #železo #kolagén