Pôst je pomocníkom v boji proti cukrovke

Môže byť pôst cestou, ako prekonať cukrovku? Možno áno, ak sa potvrdia výsledky pokusov na myšiach a na ľudských bunkách.

29.03.2017 14:00
diabetes, cukrovka, cukor v krvi Foto:
Ilustračné foto.
debata

Z doterajších poznatkov sa totiž zdá, že čiastočný pôst je schopný „opraviť“ bunky pankreasu, ktoré produkujú inzulín. Tieto bunky sú tak zrejme „preprogramované“, takže sú schopné znovu vyrábať dostatočné množstvo hormónu.

Výživa, ktorú dostávali pokusné myši, je čiastočný pôst. Vypracoval ho Valter Longo z milánskeho Inštitútu molekulárnej onkológie FIRC, ktorý teraz stojí na čele Inštitútu dlhovekosti pri Juhokalifornskej univerzite. Navrhovaná diéta mala byť pôvodne metódou na obmedzenie stresu a na ochranu buniek pri chemoterapii. Spočíva v tom, že sa päť dní konzumuje strava s nízkym obsahom tukov a cukrov a potom nasleduje návrat k normálnej výžive.

Doterajšie štúdie ukazujú, že na fyziologickej úrovni tento typ diéty akoby napodobňuje účinky oveľa prísnejšieho pôstu a predovšetkým funguje ako akési oživenie organizmu, počas ktorého sú produkované nové bunky a spomaľuje sa starnutie vďaka redukcii pôsobenia troch kľúčových génov, a to IGF-1, TOR a PKA. Drastický pokles týchto génov vracia podľa Longa bunky do akýchsi embryonálnych podmienok.

„Bunky upadajú počas pôstu do spánku a potom, keď začneme jesť normálne, môžu vytvoriť mnoho rozmanitých bunkových typológií, medzi nimi aj beta bunky, teda tie bunky v pankrease, ktoré produkujú inzulín,“ cituje Longa taliansky denník Corriere della Sera.

Longo použil na štúdium účinkov svojej diéty dva rôzne modely cukrovky: v jednom prípade mali myši genetickú mutáciu, ktorá vyvoláva rezistenciu voči inzulínu a stratu sekrécie tohto hormónu (teda model pre cukrovku 2. typu), v druhom prípade boli myši liečené chemickou látkou, ktorá zabíja beta bunky (model pre cukrovku 1. typu). Obom skupinám sa podávala diéta v troch cykloch. Výsledky boli vynikajúce: pri oboch modeloch sa diferencovali nové bunky schopné produkovať inzulín a zaručiť správnu rovnováhu glykémie.

Výsledky sa potvrdili aj pri pokusoch na bunkách pankreasu zdravých ľudí a ľudí s cukrovkou 1. typu. Ak boli podrobené diéte, produkcia inzulínu v týchto bunkách bola účinne stimulovaná. „To na jednej strane ukazuje, ako je možné preprogramovať bunky len pomocou diéty, bez zmeny genómu, na druhej strane to ukazuje potenciál výživy k obmedzeniu príznakov cukrovky,“ uviedol Longo. „Význam diéty však presahuje túto chorobu: účinky riadeného pôstu sa študujú aj na ďalších bunkových systémoch. Tento mechanizmus môže byť spôsobom, ako zlepšiť zdravotný stav,“ dodal.

Longo vo februári publikoval na stránkach magazínu Science Translational Medicine štúdiu na dobrovoľníkoch, v ktorej ukázal, že tri cykly jeho diéty znižujú nebezpečenstvo vzniku nielen cukrovky, ale aj rakoviny a kardiovaskulárnych chorôb tým, že znižujú úroveň IGF-1 a glykémie. Okrem toho pozitívne pôsobí na parametre, ako je váha, cholesterol či triglyceridy.

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #pôst