Čaj rooibos - čo sa o ňom traduje a kde naozaj pomáha

Rooibos je ľahko stráviteľný čaj a navyše chutí - ale tento horúci nápoj sľubuje oveľa viac benefitov. Obsahuje veľa antioxidantov, pomáha predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam a cukrovke druhého typu.

04.04.2017 06:00
Čaj rooibos Foto:
Neobsahuje kofeín, ani kyselinu šťaveľovú.
debata

Aromatický čaj z južnej Afriky

Čaj, známy aj na Slovensku pod označením rooibos, je aromatický a sladkastý, pestuje sa výhradne v Kapskom meste v Juhoafrickej republike. Rastlina, odborne nazvaná aspalathus linearis (čajovec kapský), patrí do čeľade strukovín. Na rozdiel od čierneho alebo zeleného čaju sa získava z vetiev rastliny. Ručný zber sa koná raz ročne, na rad prichádza drvenie, lisovanie, fermentácia a sušenie. Rooibos má červeno-hnedú farbu, predovšetkým pre obsah flavonoidov. Práve tieto flavonoidy, nazývané tiež antioxidanty, sú zaujímavé pre naše zdravie. Okrem klasického rooibosu je na trhu aj zelený rooibos. Nie je fermentovaný, má čerstvejšiu, trávnatú príchuť, vysoký obsah antioxidantov a je o čosi drahší.

Zdravší ako čierny či zelený čaj?

Na rozdiel od zeleného či čierneho čaju, rooibos neobsahuje kofeín, len trieslovinu a žiadnu kyselinu šťaveľovú. (Kyselina šťaveľová spôsobuje problémy práve ľuďom, ktorí trpia obličkovými kameňmi). Keďže neobsahuje kofeín, je vhodný aj pre deti a tehotné ženy. Taníny sa prirodzene nachádzajú v čiernom a zelenom čaji a tlmia absorpciu určitých minerálnych látok, napríklad železa. Železo, obsiahnuté v rooibose možno vďaka nízkemu obsahu tanínov lepšie prijať a zužitkovať. Vitamíny a minerály obsahuje len v malom množstve.

Vysoký obsah antioxidantov

Rastlina obsahuje veľa fytochemikálií vo forme flavonoidov. Najdôležitejšie sú pritom aspalatín, kvercetín a notofagín. Antioxidanty môžu chrániť bunky organizmu pred voľnými radikálmi a mali by pozitívne vplývať aj na imunitný systém.

Pomoc pri kardiovaskulárnych ochoreniach?

Srdcové choroby môžu vzniknúť z rôznych príčin. Často sú spôsobené stresom, možno ich pripísať aj nezdravému životnému štýlu. Práve hladina cholesterolu v krvi hrá pri srdcových ochoreniach veľkú rolu. Kým zvýšený podiel zlého cholesterolu podporuje srdcovo-cievne ochorenia, zvýšený podiel dobrého cholesterolu pred nimi chráni. Štúdia so 40 účastníkmi, ktorí mali vysoké riziko srdcovo-cievnych ochorení ukázala, že rooibos znižuje hladinu zlého cholesterolu a minimálne zvyšuje hladinu dobrého. Dobrovoľníci pili denne šesť šálok čaju, po dobu šesť týždňov.

S antioxidantmi proti riziku rakoviny?

Testy ukázali, že niektoré antioxidanty v rooibose, predovšetkým kvercetín a leteolín, zabíjajú rakovinové bunky a môžu tlmiť rast nádorov. Žiaľ, podiel týchto antioxidantov v šálke čaju je zanedbateľný a preto sú výsledky testov kontroverzné. V čaji nie je potrebné množstvo kvercetínu, ani nie je jasné, ako sa vstrebáva do ľudského tela. Dodnes nie je dôkaz o tom, že rooibos znižuje riziko rakoviny.

Rooibos ako liek?

Hustota kostí
O čaji sa traduje, že zachováva hustotu kostí, nie je to však vedecky podložené.

Podporuje trávenie
Toto tvrdenie zatiaľ nepodporila žiadna štúdia.

Alergie a nespavosť
Aj keď je rooibos často uznávaný ako prírodné antialergikum, dôkazy o tom chýbajú. To isté platí aj o nespavosti. Možno však jednoznačne povedať, že rooibos je v tomto prípade oveľa lepší ako čierny či zelený čaj, pretože na rozdiel od nich neobsahuje kofeín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #cholesterol #nespavosť #antioxidanty #železo #flavonoidy #rooibos