Ako sa stravovať po mŕtvici

Zdravá a vyvážená strava by mala byť základom v živote každého z nás. Správna výživa prispieva k prevencii mŕtvice i iných ochorení. Strava po mŕtvici by mala byť predovšetkým vyvážená.

09.04.2017 06:00
žena, nákup, zdravá strava Foto:
Ilustračné foto.
debata

Bezprostredne po príhode je pre dobrú a rýchlu regeneráciu organizmu nutný dostatočný príjem bielkovín a vitamínov s antioxidačným účinkom – napríklad C, E a tiež vitamíny B-komplexu. Jedným z dôsledkov ochorenia môže byť ochablosť prehĺtacích svalov a strata ich koordinácie, takže prehĺtanie sa pre človeka stane náročné, hrozí mu aj vdýchnutie prehĺtanej potravy. Tomu sa dá predísť podávaním kašovitej alebo mixovanej stravy, ktorá by však mala obsahovať všetky dôležité látky.

V zdravom jedálnom lístku by nemali chýbať potraviny bohaté na zdravé tuky (hlavne orechy, semienka, morské ryby), ktoré okrem iného udržujú správnu hladinu cholesterolu v krvi. Ďalej by sa nemala vynechávať vláknina, ktorá je dôležitá pre správne trávenie. Dostatok jej nájdeme napríklad v ovsených vločkách, zelenine alebo celozrnnom pečive. Sacharidy, dôležité pre dostatok energie, telo získava napríklad z ovocia, medu, ale aj zo zemiakov alebo z ryže. Bielkoviny sú hlavné stavebné jednotky orgánov a svalstva, a preto ich potrebujeme príjmať dostatok, aj keď sa nechystáme súťažiť v kulturistike. Nájdeme ich nielen v mäse a mliečnych výrobkoch, nemenej prospešné rastlinné bielkoviny sa ukrývajú aj v strukovinách alebo v sóji.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
losos, raby, zdravá strava Ilustračné foto.

Človek po mŕtvici by sa nemal zdráhať siahnuť po potravinách, ktoré pôsobia priaznivo na cievy. Je to napríklad pohánka, ktorá vďaka vysokému obsahu rutínu dokáže udržovať cievy pružné a pomáha brániť tvorbe krvných zrazenín. Mnoho ďalších surovín zase pôsobí blahodarne na krv – napríklad cesnak alebo škorica znižujú krvnú zrážanlivosť. Kyselina listová, ktorá sa nachádza v listovej zelenine, pečeni alebo kvasniciach môže znižovať riziko mozgových príhod.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strava #porážka #jedálniček #mozgová príhoda #mŕtvica