Biely jogurt pomáha zdraviu

Jogurt je jedným z najstarších potravín ľudstva. Začiatkom 20. storočia sa lekársky svet začal zaoberať problémom starnutia. Bolo vyslovených viacero hypotéz. Originálnu teóriu vyslovil ruský vedec Iľja Mečnikov.

08.04.2017 14:00
zdravá strava, žena, jogurt Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tvrdil, že starnutie je spôsobené otravou človeka črevnou mikroflórou, teda zdanlivo neškodnými baktériami, ktoré sú obsiahnuté v čreve a pomáhajú pri trávení. Proti prebujneniu tejto flóry, a tým aj proti starnutiu, odporúčal zvyšovať črevné kvasenie, čo sa podľa jeho pozorovania vraj osvedčilo u bulharských dedinčanov. A tak začal propagovať konzumáciu jogurtov. Za svoj výskum získal v roku 1908 Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo.

Vedci v mnohých štúdiách preukázali, že biely jogurt nielen skvele chutí, ale je významný aj pre naše zdravie. Ako väčšina mliečnych výrobkov slúži aj ako zdroj vápnika. Podľa expertky na zdravú výživu Madelyn Fernstormovej šálka bieleho jogurtu poskytuje viac vápnika ako odtučnené mlieko. Fernstormová tvrdí, že živé kultúry v jogurte majú schopnosť vstrebávať vápnik, pomáhať v boji proti osteoporóze, zlepšiť hustotu kostí a znižovať riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Ideálny je taký, ktorý sa vyrába tradičným spôsobom – z mlieka a vybranej kombinácie čistých jogurtových kultúr, čím pozitívne prospieva zdraviu. Pri spracovaní mlieka neprebieha separácia na tuk a plazmu, mlieko sa spracováva také, aké ho od kravy nadojíme. Naplnené tégliky putujú do boxov na zrenie, kde sa zaočkované mlieko po 6 hodinách zmení na jogurt. Benefitom takéhoto jogurtu je jeho zloženie – neobsahuje lepok, a teda je vhodný pre celiatikov.

Svoju trvalú pozíciu má aj v kuchyni. Je zdravou náhradou majonézy pri varení a pečení, no nielen to. Možno ho použiť aj namiesto masla či oleja. Môže tak nahradiť všetky tuky v koláčoch, mafinoch a iných maškrtách. Hodí sa do teplej aj studenej kuchyne. Tento mliečny produkt je nenahraditeľný pri výrobe jogurtových omáčok alebo sa ním môžu vyčarovať rôzne dipy, ktoré prajú blížiacej sa grilovacej sezóne.

Čistý prírodný jogurt pôsobí pozitívne nielen na naše zdravie, ale aj na pleť. Obsah kalcia, proteínu či kyseliny mliečnej dokáže urobiť s pleťou divy. Vo všeobecnosti je považovaný za domáci liek v boji proti akné, hydratuje, vyhladzuje a eliminuje tvorbu nelichotivých vyrážok. Za ich redukciu je zodpovedný vysoký obsah zinku a kyseliny mliečnej. Dokáže upokojiť pokožku pri opaľovaní. A výroba domácej masky z bieleho jogurtu nie je žiadna veda. Postačia vám tri lyžice jogurtu a pár kvapiek olivového oleja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #jogurt #biely jogurt