10 dôvodov pre magnézium: Horčík vám v ústach nezhorkne

Mnoho ľudí pociťuje v súvislosti s neustálym stresom a nadmerným pracovným zaťažením chronickú únavu, nesústredenosť, poruchy spánku alebo svalovú slabosť. Nie vždy sa však podarí nájsť príčinu týchto ťažkostí. V mnohých prípadoch môže byť čiastočnou príčinou aj nedostatok horčíka, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou asi 300 dôležitých procesov v našom tele. Jeho príjem je pre človeka nevyhnutný.

16.04.2017 06:00
magnézium, horčík, banán, mandle, mak Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Pomáha vyrovnať sa s únavou a vyčerpaním.
Dostatočný prísun horčíka pomáha vyrovnať sa s každodennou únavou a stresom, prospieva tiež kvalitnému spánku.

2. Podporuje koncentráciu.
Horčíku sa niekedy hovorí univerzálny životobudič. Je nevyhnutný pre koncentráciu a výkonnosť.

3. Optimalizuje prácu nervového systému.
Za správnu činnosť nervového systému, jeho relaxáciu a za našu dobrú náladu je zodpovedný hormón serotonín. Aj jeho správne fungovanie v organizme je však závislé od horčíka.

4. Je nevyhnutný pre činnosť svalov.
Mať pevné paže a vyrysované bruško je túžbou väčšiny z nás. Na ich získanie je okrem trápenia sa v posilňovni nutný aj pravidelný príjem horčíka. Ten pomáha produkovať inzulínu podobný rastový faktor, ktorý prispieva k rastu a zvýšenej sile svalov. Horčík podporuje aj tvorbu adenosintristofátu, ktorý je zdrojom energie v bunkách.

5. Dáva stop svalovej bolesti.
Ak sú vaše svaly stuhnuté, opäť za to môže nedostatok horčíka. Bez neho svaly nedokážu správne oddychovať a príznakom sú nepríjemné kŕče, často napríklad po cvičení či počas spánku. Odborne sa svalovici hovorí oneskorený nástup svalovej bolesti a zapríčiňuje ju zvýšená produkcia kyseliny mliečnej. Tejto bolesti sa dá predísť príjmom horčíka, ktorý jej tvorbu redukuje. „Počas aktívnej športovej činnosti, ktorá je pre organizmus nesmierne dôležitá, dochádza vo vyššej miere k spotrebe minerálov, teda aj horčíka. Dostatočný príjem tekutín a minerálov počas športu napomôže celkovej regenerácii organizmu a najmä svalov,“ zdôrazňuje Vlado Zlatoš, skúsený športovec, kondičný tréner a špecialista na výživu.

6. Je zodpovedný za silné kosti.
Horčík a vápnik idú ruka v ruke. Horčík stimuluje hormón kalcitonín a potláča hormóny prištítnych teliesok, ktoré kosti rozkladajú. Pre zdravé kosti teda zaraďte do svojho jedálnička potraviny bohaté nielen na vápnik, ale aj horčík.

7. Prospieva aj zubom.
Slinné žľazy vyprodukujú počas dňa jeden až dva litre slín. Spolu s chuťovými bunkami zabezpečujú pocit chuti, chránia nás pred zadusením, neutralizujú kyseliny a odstraňujú zubný povlak. Nedostatok horčíka spôsobuje vznik nezdravej rovnováhy fosforu a vápnika v slinách. Táto nerovnováha poškodzuje zuby aj napriek ich pravidelnému čisteniu.

8. V rámci horčíkových minerálnych vôd hydratuje a lepšie sa vstrebáva.
Pitný režim je alfou a omegou zdravia. Zdravý človek by mal vypiť minimálne dva litre tekutín denne. Počas letných horúčav sa odporúčajú aspoň tri litre. Pozor si treba dať nielen na množstvo, ale aj na zloženie pitného režimu. Ideálne sú minerálne vody, prípadne nesladené bylinkové čaje. Čím viac kávy alebo čierneho čaju vypijeme, o to viac treba navýšiť príjem iných tekutín. Horčík je dôležitým elektrolytom podstatným pre správnu hydratáciu. Roztoky elektrolytu sú nutnosťou pre vytrvalostných bežcov, rovnako ako aj pre pacientov postihnutých črevnými nákazami. Každodenný príjem horčíka pomáha telu vyrovnať sa so stratou tekutín. Vstrebateľnosť horčíka z horčíkových minerálnych vôd je veľmi vysoká – až 60 %. Horčík sa vstrebáva v tenkom čreve. Minerálne látky sa z vody do organizmu vstrebávajú lepšie ako napríklad z potravín alebo z doplnkov výživy. Ideálnym zdrojom pre príjem horčíka je preto pitie minerálnych vôd. „Minerálna voda je prirodzeným a dobre dostupným zdrojom minerálov (teda aj horčíka), ktoré dokáže telo efektívne zužitkovať,“ dodáva prof. MUDr. Zdeňek Zadák.

9. Je nenahraditeľný prácu enzýmov. <A> Enzýmy sú v tele človeka nenahraditeľné. Stimulujú každú chemickú reakciu v tele. Horčík je podstatný pre prácu stovky týchto enzýmov a asistuje tisíckam ďalších.

10. Je potrebný pre bunky.
Horčík sa podieľa na procese delenia buniek, ktorým sa bunky obnovujú a regenerujú.

Magnézium a ľudské telo

  • V súčasnom jedálničku ľudí je prítomnosť horčíka na spodnej hranici. Je zaujímavé, že napríklad v jablkách sa dnes nachádza o 50 % menej horčíka ako v 80. rokoch. Zásoby horčíka by sa mali nachádzať v strukovinách, čerstvej listovej zelenine, orechoch, morských rybách či banánoch. Veľké množstvo horčíka sa z potravín stráca aj technologickým spracovaním.
  • Zvýšená potreba horčíka nastáva v obdobiach: tehotenstvo a dojčenie, rast vo všeobecnosti, nadmerná športová záťaž, pravidelná náročná fyzická aktivita.
  • K nadmerným stratám horčíka dochádza: pri používaní preháňadiel, pri poruchách činnosti čriev, pri používaní diuretík (lieky na odvodňovanie), pri užívaní antikoncepcie, pri nadmernej konzumácii alkoholu, pri ochorení obličiek, pri pití destilovanej vody (bez minerálov), pri hyperaktivite štítnej žľazy, počas stresu, pri nadmernej konzumácii kávy, počas dlhodobého stresu.
  • Odporúčaný príjem horčíka: Muži, tehotné a dojčiace ženy by mali denne prijímať 400 – 420 mg horčíka. Ženy by mali prijímať okolo 300 – 320 mg.
  • Prejavy nedostatku horčíka: celková únava, bolesti hlavy, problém koncentrovať sa, svalové kŕče a bolesti, zápcha, náchylnosť na stres.
  • Prirodzené zdroje horčíka: oriešky, semienka, cereálie, otruby, datle, banány, špenát, brokolica, listová zelenina (obsahujú však aj fytáty a sírany, ktoré vstrebateľnosť horčíka znižujú), minerálne vody bohaté na horčík (najmä tie s relatívne nízkou mineralizáciou, ktoré je možno piť denne, s nízkym obsahom sodíka).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #stres #horčík #magnézium