Vitamín C: Nebuďte béčko, dajte si céčko!

Kyselina askorbová, chemický názov vitamínu C, pochádza z latinského slova „scorbutus“. Ochorenie s týmto názvom - skorbut - ktoré spôsobuje závažný nedostatok vitamínu C, ovplyvnilo históriu ľudstva rovnako ako morové epidémie. V roku 1937 bola za terapiu skorbutu vitamínom C udelená Nobelova cena za medicínu.

20.04.2017 06:00
ovocie, zelenina, vitamín, vitamín C Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Kto by už len nepočul o vitamíne C! Ľudia, primáti, dokonca aj morčatá stratili schopnosť vytvárať si tento vitamín vo svojom organizme. V praxi to znamená, že musíme ,céčko“ prijímať v potrave – predovšetkým v čerstvej zelenine a ovocí. Príznaky nedostatku vitamínu C sú známe od staroveku, klasickou chorobou, ktorá bývala kedysi najčastejšou príčinou smrti námorníkov, bol skorbut – nedostatok vitamínu C.

Najviac vitamínu C obsahuje čerstvá zelenina a ovocie, z hľadiska častosti jedenia majú veľký význam najmä citrusové plody. Zabúdaným zdrojom "céčka“ sú v našich podmienkach obyčajné zemiaky. Po trojmesačnom skladovaní zimných odrôd zemiakov však klesne obsah vitamínu C o 46 percent, po polroku o 68 percent. Napriek tomu zo zemiakov "nevedomky“ získavame až 30 percent nášho celkového príjmu C vitamínu.

Vitamín C sa v potravinách naozaj ľahko ničí. Je nesmierne citlivý na skladovanie, var i svetlo. Okrem toho jeho rozklad urýchľujú aj stopy kovov v náradí i nádobách, takže k jeho stratám dochádza už pri samotnom opracovaní „rastlinného materiálu“ – čistení ovocia i zeleniny. Inak povedané – ak už si nakrájate jabĺčko alebo očistíte pomaranč, čo najrýchlejšie ho zjedzte a určite ovocie neservírujte v kovovej miske. K najväčším stratám vitamínov však vo všeobecnosti dochádza v priebehu procesu varenia. Zeleninu (aj zemiaky) vždy vkladajte až do vriacej vody a najšetrnejšou formou prípravy z hľadiska zachovania obsahu vitamínov, vrátane "céčka“ je príprava v pare (špeciálne parné hrnce) a blanšírovanie (obarenie horúcou vodou).

Námorníkov prezývali limetky

V čase veľkých námorných expedícií, keď jedna plavba trvala aj niekoľko mesiacov, sa z námorníkov, ktorí boli v prístave vitálnymi, energickými mužmi, stávali unavení, opuchnutí muži s modrinami na tele a krvácajúcimi ďasnami. Trpeli depresiami a vypadávali im zuby. O tom, že skorbut vyvoláva absencia nejakej látky v tele, bol presvedčený škótsky námorný lekár Dr. James Lind (1716 – 1794), ktorý urobil v tomto smere aj historicky prvý porovnávací experiment. Aj vďaka jeho práci, na ktorú nadviazali ďalší, začali britskí námorníci počas plavieb preventívne piť citrónovú šťavu a v nových kolóniách dostali aj typickú prezývku „Limeys“ (od slova „limes“ – limetky).

Vitamín C patrí medzi tzv. vitamíny rozpustné vo vode, to znamená, že predávkovanie (spôsobuje tráviace problémy, obličkové kamene) ním býva zriedkavé a jeho nadbytok vymočíme. Oficiálna denná odporúčaná dávka vitamínu C sa v SR pohybuje 60 – 100 mg. O správnej dávke sa však v odbornej verejnosti dosť diskutuje a sú autori, ktorí odporúčajú vysoké dávky „céčka“ (500 – 1 000 mg) už aj v rámci prevencie. Zvýšený príjem vitamínu C je potrebný pri extrémnej telesnej záťaži, strese, pre ľudí, ktorí nadmerne pijú alkohol, fajčia, pri infekciách, pre osoby žijúce v znečistenom životnom prostredí, ale aj pre ženy užívajúce antikoncepciu.

Ľudské telo si nedokáže tento vitamín ukladať. Pri prísune väčšej dávky, ako bezprostredne organizmus potrebuje, sa nadbytok rýchlo vylúči. Aj preto sa o ľuďoch, ktorí ho pričasto a nadbytočne užívajú vo výživových doplnkoch, hovorí, že majú drahý moč. Aj preto má v rámci doplnkov výživy význam rozhodnúť sa pre vitamín C s predĺženým účinkom. Ide o vitamín zapracovaný do kapsúl s postupným uvoľňovaním, čiže organizmus ho prijíma plynule po celý deň.

U nás trpia nedostatkom "céčka“ ľudia najmä po zime a špeciálne ide o seniorov, ktorí si už sami nevaria, žijú väčšinou "na chlebe“ a nemajú už vlastné zuby. U nich sa dokázali aj prvotné príznaky skorbutu ako únava, mentálne poruchy, náchylnosť na infekčné ochorenia či pomalé hojenie rán. Pritom množstvo vitamínu C potrebné na prevenciu jeho základného nedostatku v podobe skorbutu je veľmi nízke – len 10 mg denne. Je teda omnoho nižšie množstvo ako to, ktoré je ideálne na udržanie si zdravia a zníženie výskytu akútnych i chronických ochorení. Príliš nízke hladiny vitamínu C boli dokázané napr. u bezdomovcov, ale aj u fajčiarov, pacientov s ťažkými infekciami, so zápalmi črevnej sliznice, s pankreatitídiou, pri akútnom infarkte myokardu atď.

Niet pochýb o tom, že vitamín C podporuje obranyschopnosť organizmu. Medzi všeobecne menej známe účinky však patrí ochrana pred srdcovo-cievnymi a nádorovými ochoreniami. Okrem toho vitamín C odstraňuje krvácanie ďasien, pomáha usmrcovať baktérie vytvárajúce zubný kaz, podporuje hojenie rán a spevňuje cievne steny.

Čo o „céčku“ možno neviete

V našich podmienkach sú významným zdrojom vitamínu C zemiaky.
Áno, bohatým zdrojom vitamínu C je napríklad citrusové ovocie alebo šípky. Zemiaky však predstavujú zdroj asi 30 % vitamínu C! Najvyššie dávky „céčka“ sa nachádzajú v jesenných zemiakoch konzumovaných v októbri až decembri. Pri trojmesačnom skladovaní zimných odrôd zemiakov dôjde k úbytku C vitamínu takmer na polovicu a pri polročnom skladovaní zemiakov strata dosahuje takmer 70 percent.

Nedostatok vitamínu C zhoršuje diagnózu sivého zákalu.
Dokázalo sa, že očné šošovky, na ktorých sa tvorí sivý zákal, sú chudobné na vitamín C, takže ochorenie sa zhoršuje, ak telu táto látka chýba. Dostatočný príjem vitamínu C je však aj prevenciou glaukómu (ľudovo povedané – zeleného zákalu).

Fajčiari potrebujú zvýšený príjem vitamínu C.
Každá cigareta ich totiž ukráti o 30 mg tohto vitamínu. „U fajčiarov dochádza k zníženému vstrebávaniu a zvýšenému obratu vitamínu C, takže odporúčaný príjem bol pre nich zvýšený o 50 %,“ píše sa v odbornej monografii Vitamíny. Oficiálne odporúčaná denná dávka vitamínu C pre dospelého človeka je 75 mg (žena) – 90 mg (muž).

Aj v našich podmienkach sa napriek dostupnosti ovocia a zeleniny stretávame s nedostatkom vitamínu C.
V priemyselne vyspelých krajinách sa skorbut vyskytuje zriedkavo, ale v našom podnebnom pásme sa predovšetkým počas skorej jari a u určitých skupín obyvateľstva môžu vyskytnúť vážnejšie príznaky nedostatočného príjmu „céčka“ – únava, znížená vitalita, dokonca mentálne poruchy, náchylnosť na infekčné ochorenia, spomalená rekonvalescencia a hojenie rán. Ohrození sú najmä starší ľudia, ktorí si už sami nevaria a ich stravu tvorí najmä chlieb, ľudia s poškodeným či chýbajúcim chrupom, bezdomovci, ľudia závislí od alkoholu a drog atď.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #vitamín C