Nedostatok minerálnych látok: Poznáte tieto príznaky?

Minerálne látky a stopové prvky naše telo samo neprodukuje, sú však pre nás podstatné. Správna strava hrá v tomto prípade ústrednú rolu. Poznáte príznaky, keď sa o slovo hlási nedostatok minerálov?

09.05.2017 06:00
únava, jarná únava, biznis woman Foto:
Nedostatok minerálov môže spôsobiť napríklad aj únavu či poruchy koncentrácie.
debata

Prečo je nebezpečný

Minerály sú životne dôležité pre naše telo, telo ich však nevie samo produkovať. Denne ich musíme prijímať prostredníctvom stravy, aby v našom tele nevznikol ich nedostatok. Pod minerálnymi látkami sa rozlišuje medzi makroelementami a esenciálnymi stopovými prvkami. Kým makroelementov potrebuje organizmus veľké množstvo, stopových prvkov len malé. K makroelementom patrí okrem iného horčík, vápnik, sodík a draslík, označujú sa aj ako elektrolyty. K esenciálnym stopovým prvkom patrí zas železo, jód, meď a zinok.

Nedostatok minerálov je spôsobený predovšetkým jednostrannou stravou, ale aj častou konzumáciou polotovarov a fastfoodov. Nedostatok týchto minerálov sa prihlási únavou, zmenami na koži alebo vypadávaním vlasov. Ale aj závažné symptómy, ako je napríklad osteoporóza, srdcové arytmie alebo anémia môžu byť spôsobené nedostatkom minerálov.

Vápnik (kalcium)

Je zodpovedný za stabilitu zubov a kostí. To prispieva k udržaniu svalovej a nervovej aktivity a podporuje imunitný systém v obrane proti infekciám a alergiám. Vápnik tiež zabezpečuje správnu krvnú zrážanlivosť. Naše telo potrebuje denne až 1000 miligramov vápnika, tehotné a dojčiace ženy dokonca až 1200 miligramov. Vstrebať vápnik pomáha telu vitamín D. Práve preto sa nedostatok vápnika často spája s nedostatkom vitamínu D.

Príznaky nedostatku vápnika:
Svalová slabosť, kožné lézie (predovšetkým suchá pleť a ekzém), vypadávanie vlasov, lámavé nechty, znížená hustota kostí a osteoporóza, srdcové arytmie a nízky krvný tlak.

Vápnik hľadajte v:
… mlieku a mliečnych produktoch, sójovom mlieku a sójových produktoch, mandliach, brokolici a fenikle.

Horčík (magnézium)

Je zodpovedný za zásobovanie energiou v tele a podporuje množstvo metabolických procesov. To pomáha uvoľniť svaly a zabrániť svalovým kŕčom. Horčík podporuje tkanivá a orgány vo svojej funkcii a pomáha znížiť hladinu cholesterolu. Jeho nedostatok môže vzniknúť v dôsledku stresu, ale aj užívania liekov. Potreba horčíka sa preto zvyšuje, ak užívate lieky na liečbu rakoviny, glukokortikoidy ako kortizón alebo lieky na zabránenie tehotenstva. Nedostatok môžu spôsobiť dokonca aj preháňadlá a niektoré antibiotiká. Zvýšenú potrebu horčíka majú tehotné a dojčiace ženy, ľudia, ktorí trpia poruchami príjmu potravy, profesionálni športovci a ľudia trpiaci ochoreniami obličiek, pečene, tenkého čreva a pankreasu.

Príznaky nedostatku horčíka:
Svalové kŕče, podráždenosť a nervozita, poruchy koncentrácie, arytmie, gastrointestinálne problémy (nevoľnosť, vracanie, hnačka), chudnutie a ospalosť.

Horčík hľadajte v:
… kakae, orieškoch (mandle, kešu, lieskové), v sójových produktoch, ovsených vločkách, šošovici a hrášku a v špenáte.

Železo

Hrá dôležitú úlohu pri tvorbe nových buniek, najmä červených krviniek, hemoglobíne a chráni imunitný systém. Kvôli menštruácii potrebujú ženy zvyčajne viac železa ako muži a častejšie aj trpia nedostatkom. Tehotné ženy by mali denne prijať 30 miligramov železa, dojčiace 20. Predovšetkým vitamín C pomáha telu vstrebávať a zužitkovať železo. Pozor však na kávu, čierny čaj a mliečne produkty, bránia vstrebávaniu a vyvolávajú nedostatok.

Príznaky nedostatku železa:
Bledosť, vypadávanie vlasov, svalová slabosť, anémia, únava a poruchy koncentrácie, lámavosť nechtov a bolesti hlavy.

Železo hľadajte v:
… mäse, keli, orieškoch, vaječnom žĺtku, fazuli a hrášku, špenáte, celozrnných produktoch a v kostihoji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #arytmia #anémia #železo #infekčné choroby #elektrolyty