Aj zdravé potraviny môžu uškodiť. Na aké kombinácie si dať pozor?

Príliš veľa cukru nerobí ľudskému telu dobre. A to platí to aj o prílišnom množstve soli. Rovnako tak škodí prekračovanie odporúčaného množstva alkoholu. Existujú však nepochybne aj zdravšie potraviny, ktoré pri nadmernej konzumácii môžu nášmu telu spôsobiť zdravotné ťažkosti.

18.05.2017 10:57
potraviny Foto:
Ilustračné foto
debata

Sú to potraviny, pri ktorých by sme to nečakali: napríklad niektoré druhy zeleniny a ryby, všetky produkty, na ktoré sa poukázalo pre ich priaznivé účinky a ktoré by na našom stole nikdy nemali chýbať. V niektorých prípadoch však aj tieto potraviny môžu vo väčšom množstve škodiť. „Špenát, ale tiež repa či rebarbora obsahujú šťaveľany, ktoré v spojení s vápnikom môžu viesť k vytváraniu obličkových kameňov,“ upozorňuje dietetička z nemocnice Humanitas v Miláne doktorka Manuela Pastoreová. „V západnom svete je prevažná väčšina obličkových kameňov najrôznejších rozmerov tvorená práve šťaveľanom vápenatým,“ citoval ju denník Corriere della Sera.

Okrem týchto potravín obsahujú šťaveľany aj ďalšie potraviny: kivi a červené ovocie. Preto je v prípade tendencie k obličkovým problémom lepšie nepreháňať to s týmito druhmi zeleniny a ovocia.

Ryby a morské plody zasa môžu obsahovať metylortuť, organickú zlúčeninu prirodzene prítomnú v ovzduší. Druhy, ktoré ju obsahujú vo väčšom množstve, sú mečiar, žralok, šťuka, ale aj tuniak. Talianske ministerstvo zdravotníctva upozorňuje deti a tehotné ženy, aby nejedli viac ako 100 gramov týchto rýb týždenne.

Okrem pitnej vody sú kontaminácii arzénom vystavené obilniny a zvlášť ryža. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín pripomína, že trvalý prísun anorganického arzénu je spájaný s rôznymi zdravotnými problémami, ako sú kardiovaskulárne choroby a niektoré druhy rakoviny. Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo sa touto otázkou tiež zaoberala, najmä pokiaľ ide o ázijské krajiny, a Európska komisia stanovila maximálne množstvo arzénu vo výrobkoch z ryže. Nedávna štúdia zverejnená na stránkach časopisu Jama Pediatrics ukázala, že v moči detí, ktoré konzumujú produkty na báze ryže, je väčšia koncentrácia arzénu ako u tých, ktoré takéto produkty nejedia.

Ani so sušeným ovocím nie je vhodné to preháňať. Dôvodom je najmä ohľad na štíhlu líniu: mandle, vlašské a ďalšie orechy sú vysoko kalorické. Napríklad mandle majú v 100 gramoch 603 kalórií. Kto je citlivý na hromadenie vzduchu v bruchu, mal by si dať pozor na strukoviny a všetko, čo obsahuje vlákninu.

Škodiť môže aj príliš veľa vody. Príliš veľa vody môže spôsobiť problémy s obličkami, najmä ak ide o tvrdú vodu alebo takú, ktorá je bohatá na vápenaté soli.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravé potraviny