Riasy všetkého druhu vystupujú vo Francúzsku zo svojho geta

Hnedé, červené alebo zelené riasy, ktoré sú na rozdiel od húb všetky jedlé, lákajú čoraz viac spotrebiteľov vyhľadávajúcich prírodné a zdravé potraviny, ktoré by obohatili ich jedálniček. "Riasy nie sú ako huby, žiadna z nich nie je jedovatá," ubezpečuje bretónsky pestovateľ rias André Berthou.

18.05.2017 14:00
riasy Foto:
Riasy sú plné stopových prvkov.
debata

Desať mužov a žien v gumákoch a s vedrami v ruke sa zúčastnilo na seminári o zbere a varení rias usporiadaného múzeom rybolovu v Concarneau v Bretónsku na západe Francúzska. „Zberáme skôr tam, kde je voda mierne zakalená a dobrej kvality,“ citovala ho agentúra AFP. Na takých miestach môžu riasy dokonca niesť známku bio kvality.

Šesťdesiattriročnú Maryse zaujímajú všetky možnosti využitia v gastronómii. „Riasy sú plné stopových prvkov, ale musíme si ich zaslúžiť, a to dá trochu práce, kĺže to tu,“ konštatuje. Po zbere sa 66-ročný François zúčastňuje na výrobe tataráku. „Neviem o riasach vôbec nič, ale je to veľmi zaujímavé a je to bohatstvo na dosah ruky,“ hovorí. A recept na tatarák? Tretina červenej riasy nori, tretina tiež červenej riasy dulse, tretina riasy nazývanej morský šalát, tri šalotky, olivový olej, citrón alebo jablčný ocot. „Všetko zmiešajte, dajte na dve hodiny do chladničky a ochutnajte! Na zahryznutie to je pevné, je to rafinované,“ tvrdí André Berthou. „Dopyt po riasach je veľký,“ dodáva Berthou, ktorý je tiež predsedom zväzu profesionálnych zberateľov rias na pobreží Bretónska (SRPARB).

Používanie rias je veľmi bežné v ázijskej gastronómii, v Japonsku, Číne, Južnej Kórei, Indonézii. Zvlášť v japonskej kuchyni sú všadeprítomné. „Ale prostý Bretónec veľmi nepozná riasy, po ktorých chodí. Sú dosť opomínané,“ hovorí André Berthou.

Expert na inovácie v poľnohospodárstve a potravinárstve Xavier Terlet sa domnieva, že riasy vystupujú z geta. A to z mnohých dôvodov: ich zdroje sú bohaté, potraviny z nich vyrobené sú chutné a spotrebitelia čoraz viac vyhľadávajú zdravé potraviny. Navyše tieto morské organizmy dokonale zodpovedajú francúzskemu gastronomickému modelu, na rozdiel od hmyzu, ktorý sa podľa Terleta vo Francúzsku nikdy nebude jesť.

Z 2 500 nových potravinových výrobkov vyrobených vlani vo Francúzsku ich bolo 47 (takmer 2 %) vyrobených z rias. „Môže sa to zdať málo, ale je to veľa, pretože tento trh ešte pred niekoľkými rokmi neexistoval,“ zdôrazňuje Terlet. Medzi týmito produktmi je napríklad bio chlieb na báze rias, ovsená kaša z morských rias či maslo aromatizované riasami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #bio #riasy #Bretónsko #ázijská gastronómia