Zdravé jahody: Obsahujú viac vitamínu C ako pomaranč

Jahody sú nielen sladké, zdravé a chutné, skrývajú toho oveľa viac a svojími zložkami nás chránia pred rôznymi ochoreniami.

29.05.2017 06:00
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
jahody Ilustračné foto.

Jahody, botanicky známe pod názvom fragaria, patria do čeľade ružovité. Milujú slnečné kúty a sú veľmi citlivé na trvalé zamokrenie. Od mája až do júla si ich môžeme kúpiť alebo sami vypestovať.

Sú jahody zdravé?

Sú. Obsahujú veľa dôležitých zložiek, hoci sa skladajú z 90 percent vody. 100 gramov jahôd obsahuje viac vitamínu C (59 mg) ako pomaranč (50 mg). Pripomeňme, že na pokrytie dennej dávky stačí 170 gramov. Obsahujú len zanedbateľné množstvo tuku a nízky obsah sacharidov (32 kilokalórií na 100 gramov). Z toho dôvodu sú nielen zdravé, ale ideálnou letnou desiatou či olovrantom pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Odborník na výživu, Benjamin Foks vysvetlil, že ovocie sa vo všeobecnosti odporúča ako niečo zdravé na zahryznutie. „Má nízku energetickú hustotu a zjednodušene povedané, môžeme ho jesť toľko, kým nie sme sýti. Na raňajky ovocný šalát, na desiatu alebo po obede ako dezert.“

Jahody sa pýšia…

100 gramov jahôd obsahuje 32 kalórií, 0,4 g tuku, 5,5 g sacharidov (z toho 2,3 g ovocného cukru), 2 g vlákniny, 0,8 g bielkovín, 58,8 mg vitamínu C, 0,39 mg kyseliny listovej, 0,39 mangánu, 0,41 mg železa a 153 mg draslíka.

Veľa vlákniny, zdravé črevá

Jahody obsahujú veľa nestráviteľnej vlákniny, preto nemajú žiadnu energetickú hodnotu a podporujú zdravú činnosť čriev. Prínos stravy s vysokým obsahom vlákniny bol preukázaný: Dokáže znížiť riziko vzniku cukrovky, vysokého krvného tlaku aj obezity.

Zložky a ich účinok

Značné množstvo vitamínu C v jahodách posilňuje antioxidačný účinok imunitného systému, viaže voľné radikály v tele a chráni telesné bunky pred poškodením. Posilňuje celkový zdravotný stav, ale tiež brzdí proces starnutia. Jahody obsahujú aj nezanedbateľné množstvo dôležitých minerálov a stopových prvkov (železo, draslík, mangán), ktoré sú nevyhnutné pre telesné funkcie.

Zdravé maškrtenie

Červené plody obsahujú v porovnaní s inými druhmi ovocia bohaté množstvo kyseliny listovej. Jej dostatočný príjem v potrave potrebujú najmä tehotné ženy, pretože podporuje množenie buniek a tvorbu krvi a tým optimálny vývoj embrya.

Antokyány chránia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami

Jahody prekypujú červenou farbou – čo mimochodom nezaručuje sladkú chuť. Za ich červenú farbu je zodpovedných viac ako 25 rôznych antokyánov, ktoré v tele pôsobia ako antioxidant. Podľa viacerých štúdií znižuje pravidelná konzumácia bobuľového ovocia (kam patria aj jahody) krvný tlak, prispieva k celkovému zdraviu srdca a znižuje riziko úmrtia na srdcové ochorenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #vitamín C #vláknina #jahody #antioxidanty #kyselina listová